Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

«Θα πεθάνουμε από πείνα και όχι από τον κορωνοϊό»

Με την αγωνία της επόμενης ημέρας μετά το δεύτερο lockdown, γνωστοί επιχειρηματίες (κάποιοι στο ευρύτερο κοινό κυρίως μέσα από τις εμφανίσεις τους στη μικρή οθόνη) που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εστίασης μιλάνε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» για τα τελευταία μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, τα οποία τους αναγκάζουν, για ακόμη μια φορά, να βάλουν προσωρινό «λουκέτο» στα μαγαζιά τους.

Ρεπορτάζ Κυριάκος Θεοδοσίου

«Αν δεν πεθάνουμε από κορωνοϊό, θα πεθάνουμε από πείνα», επισημαίνουν οι περισσότεροι, μιλώντας για τον κλάδο τους και σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους που πιθανόν να τους δώσουν «οξυγόνο» επιβίωσης μηνών εν μέσω πανδημίας.

Κώστας Κοκκινάκης

«Κάθε lockdown σου δίνει άλλη μια μαχαιριά και σε πηγαίνει πιο χαμηλά», είναι τα πρώτα λόγια του πρωταθλητή υδατοσφαίρισης, αλλά και επιχειρηματία, Κώστα Κοκκινάκη μιλώντας στην «ΜΠΑΜ», μετά το προσωρινό κλείσιμο της καφετέριας που διατηρεί στη Βούλα, εκτιμώντας, μάλιστα, πως θα γίνει και τρίτο lockdown, αφού, όπως όλα δείχνουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα λειτουργήσουν για λίγο τις ημέρες των Χριστούγεννων.

«Πολλά από τα μέτρα είναι χωρίς ουσία και δεν έχουν λογική. Θεωρώ ότι θα πρέπει να κλείσουν “μέσα” τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες που παίρνουν σύνταξη και αυτοί που δουλεύουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, γιατί δεν έχω ακούσει για πολλούς νέους να πεθαίνουν παγκοσμίως από τον κορωνοϊό. Με την ίδια λογική θα έπρεπε να απαγορεύσουν τα αυτοκίνητα και τις μηχανές που πεθαίνουν περισσότεροι παγκοσμίως. Εμείς που πρέπει να εργαζόμαστε για να φάμε, αλλά και για να κινήσουμε την οικονομία, δεν δουλεύουμε».

Ο πρωταθλητής και πρώην παίκτης του «Survivor» μιλώντας στην εφημερίδα αποκαλύπτει πως για να μπορέσει να διατηρήσει την επιχείρησή του αναγκάστηκε μετά την πρώτη καραντίνα να βάλει χρήματα από την τσέπη του, αφού «όταν μια επιχείρηση δεν πάει καλά, πρέπει να βάλεις δικά σου χρήματα».

Ο Κώστας Κοκκινάκης αναφέρθηκε εκτενώς στην εποχή που ακολούθησε μετά την πρώτη καραντίνα μέχρι και το πρόσφατο δεύτερο κλείσιμο της καφετέριάς του: «Μετά την πρώτη καραντίνα ανοίξαμε με όλα τα μέτρα προστασίας, με λιγότερο κόσμο και απαγορεύσεις και πριν γίνει το νέο κλείσιμο είχαμε πάλι απαγορεύσεις. ∆εν νομίζω ότι υπάρχει επιχειρηματίας με τέτοια επιχείρηση που μπορεί να βγει οικονομικά. Βέβαια, υπάρχουν κι άλλοι που έχουν καταστραφεί πιο πολύ από εμάς, ιδιοκτήτες κλαμπ ή μπαρ πιστεύω έχουν καταστραφεί εντελώς».

«Σκεφτόμαστε να ανοίξουμε μετά την καραντίνα, αλλά να δούμε πως θα είμαστε και εμείς και ο κόσμος. Αν δεν έχουμε πεθάνει όλοι -γιατί με αυτά τα μέτρα θα πεθάνουμε όλοι αργά ή γρήγορα ή από την πείνα ή από τον ιό. Εγώ θα ρισκάρω να πεθάνω από τον ιό καλύτερα, πιστεύω ότι μπορεί να τη γλιτώσω πιο εύκολα».

Ντίνα Νικολάου

lockdown«Ως αναγκαίο κακό βιώνω το κλείσιμο της εστίασης. ∆υστυχώς, πρέπει να ζήσουμε με αυτό και να είμαστε ευέλικτοι για να δούμε ποιες μορφές μπορούν να λειτουργήσουν στο κομμάτι της εστίασης και να προετοιμαστούμε για καιρό γι’ αυτό. Βέβαια, φοβάμαι πάρα πολύ το αύριο. ∆εν ξέρω πόσοι από όλους εμάς θα αντέξουν να μείνουν ανοιχτοί και πόσοι θα κλείσουν, αλλά εδώ μιλάμε για τρομερές αλλαγές που θα γίνουν στη ζωή μας», αναφέρει στην «ΜΠΑΜ» η διεθνούς φήμης σεφ Ντίνα Νικολάου, καθώς τα ίδια μέτρα που ισχύουν στη χώρα μας εφαρμόζονται και στη Γαλλία, όπου διατηρεί το «Evi Evane» και άλλους χώρους εστίασης.

«Επτά με δέκα ημέρες περίπου πριν κλείσει ο χώρος της εστίασης στην Ελλάδα, εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μέτρο στη Γαλλία. Πριν γίνει αυτό, τα εστιατόρια έκλειναν στις 20:00, έχοντας μόνο το μεσημεριανό σέρβις κι έτσι έμπαιναν ‘‘μέσα’’ οικονομικά όλες οι επιχειρήσεις. Εμείς έχουμε έναν χώρο που πουλάμε όλα τα φαγητά και έρχονται οι Γάλλοι για να τα αγοράσουν. Οπότε παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας μας επιτρέπουν να λειτουργούμε τον χώρο με κάποιους εργαζόμενους για να μπορέσει να δουλέψει όλο το σύστημα. Κάπως έτσι θα προσπαθήσουμε να κρατηθούμε ζωντανοί και να συντηρηθούμε. Και εδώ στην Ελλάδα προσπαθούν οι συνάδελφοι να βρουν έναν τέτοιο τρόπο λειτουργίας. Αυτοί που είναι πιο ευέλικτοι θα έχουν και μέλλον», αναφέρει η Ντίνα Νικολάου που επί δύο δεκαετίες συστήνει στους Γάλλους τις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας. «Πρέπει να βρούμε καινούργιες μορφές εστίασης για να παραμείνει “ζωντανός” ο χώρος. Το θέμα είναι να δούμε πώς μπορούμε να βγούμε όσο γίνεται αλώβητοι ως άνθρωποι και ως επαγγελματίες από αυτό. Το να μιζεριάζουμε όλη μέρα είναι το εύκολο», αναφέρει η Ντίνα Νικολάου και στέλνει το δικό της μήνυμα σε όλους τους ανθρώπους, αλλά και τους επιχειρηματίες που πλήττονται παγκόσμια με τη σημερινή κατάσταση:

«Όταν έχεις παλέψει 20 χρόνια στο Παρίσι για να τους “επιβάλλεις” με αξιοπρέπεια την ελληνική κουζίνα στην ιστορική της διάθεση και να πάρεις βραβείο ως το καλύτερο εστιατόριο ξένης κουζίνας, κάνεις έναν μεγάλο αγώνα και έρχεται αυτή η ιστορία και αισθάνεσαι ότι σε πηγαίνει πίσω. Θέλω να πω ότι όλοι έχουμε πρόβλημα. Θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια για να πάρει πάλι όλο αυτό τα “πάνω” του. Εγώ συνιστώ ψυχραιμία, προσαρμοστικότητα και ο καθένας να δει πως μπορεί να κάνει συντήρηση».

Ντέμη Γεωργίου

lockdownΗ πρώην παίκτρια του «Master Chef», Ντέμη Γεωργίου διατηρεί εστιατόριο στον Κεραμικό και φυσικά, όπως όλοι, τις τελευταίες ημέρες ακολουθώντας τα νέα μέτρα έκλεισε την επιχείρησή της.

«Πιστεύω ότι όλο αυτό θα τραβήξει αρκετά και δεν θα τελειώσει γρήγορα. Είμαι πολύ αισιόδοξη για το ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τα πράγματα ακόμα και μέσα σε ένα lockdown».Η Ντέμη αποφασίζει να δει το ποτήρι μισογεμάτο πιστεύοντας πως είναι εποχή για προσαρμογή τονίζοντας πως θα περάσει την περίοδο της καραντίνας κρατώντας μια δημιουργική διάθεση σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της επιχείρησης.

«Εγώ έκλεισα την προηγούμενη βδομάδα για να κάνω μια απολύμανση και αμέσως ανακοινώθηκε το κλείσιμο των μαγαζιών εστίασης. Πρέπει να βρούμε τρόπο να προσαρμοστούμε από το να γκρινιάζουμε. Αυτή την καραντίνα μπορεί να την περάσω χωρίς την Άλκηστις, καθώς βρίσκεται για δουλειά στο Λονδίνο, αλλά θα συνεχίσω να είμαι δημιουργική. Ήδη έχω πάρει πάνω μου το κομμάτι του delivery ώστε να συνεχίζω να δουλεύω έτσι. Μελετάω, μάλιστα, και κάποιες αλλαγές που πρόκειται να κάνω στο μενού του μαγαζιού και να προσθέσω κρέπες κ.λπ. Επίσης, μέσα από το κανάλι μου στο youtube «Food waves by demmy» θα μοιράζομαι συνταγές με τον κόσμο καθ’ όλη την διάρκεια του lockdown».

Φυσικά, η Ντέμυ αναγκάστηκε να κλείσει το εστιατόριό της και στην έναρξη της προηγούμενης καραντίνας, η οποία ήρθε την περίοδο που το μαγαζί ξεκίνησε να έχει μεγάλη επισκεψιμότητα λόγω της συμμετοχής της στο «Master Chef». «∆ύο εβδομάδες μετά την αύξηση των πελατών, το μαγαζί έκλεισε. Αν δεν είχα πάει στο «Master Chef» και δεν είχα την προβολή αυτή, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα είχα κλείσει οριστικά το μαγαζί, αν κρίνω και από αυτά που βλέπω από τα άλλα μαγαζιά. Το «Master Chef» μου έκανε και μου κάνει τεράστιο καλό».

Η σεφ που γνωρίσαμε μέσα από το ριάλιτι μαγειρικής αναφέρει τις οικονομικές δυσκολίες που πέρασε το προηγούμενο διάστημα, αφού μετά την πρώτη καραντίνα ο τζίρος έπεσε σχεδόν κατά 40%, «γιατί το ότι μας μείωσαν τους καθήμενους δεν είναι το χειρότερο, γιατί δεν έβγαινε και ο κόσμος λόγω φόβου. Στις υπόλοιπες χώρες οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν στην ώρα τους το 80% του μισθού τους. Το μικροδάνειο που έδωσαν σε εμάς τους επιχειρηματίες δεν ήταν κάτι που ουσιαστικά βοήθησε. Αν αυτά τα χρήματα είναι να τα επιστρέψεις πίσω, πότε θα βρεθεί ξανά η κανονικότητα στο μαγαζί μου, να χωράει 80 άτομα και να κάνω τρία γεμίσματα; ∆εν νομίζω ότι αυτό είναι άμεσο. Επίσης, με τα λίγα χρήματα που έδωσαν στον κόσμο πώς θα βγει έξω να κινηθεί η αγορά;», όπως αναφέρει η ίδια στην «ΜΠΑΜ».

∆ιονύσης Αλέρτας

lockdownΟ ∆ιονύσης Αλέρτας εδώ και δύο δεκαετίες διαγράφει τη δική του επιτυχημένη καριέρα στον χώρο της ζαχαροπλαστικής, καθιστώντας το όνομά του συνώνυμο της γλυκιάς απόλαυσης. Ο ίδιος, όμως, αντιμετωπίζει δυσκολίες μετά την επιβολή των νέων μέτρων, καθώς διατηρεί ζαχαροπλαστείο στη Νέα Ερυθραία.

«Αυτή η κατάσταση με έχει γονατίσει κι εμένα και όλη την εστίαση, γιατί είμαστε μια αλυσίδα. Πάνω που ξεκίνησε πάλι να κινείται η δουλειά μου και να παίρνει μπρος ανακοινώθηκε νέο lockdown. Κλείνει το μαγαζί μου, αλλά εγώ κάνω και χονδρική σε όλη την Ελλάδα και μου κόβουν και αυτό».

«Μετά το πρώτο lockdown ξεκινήσαμε δυναμικά και είχε στρωθεί η δουλειά. Φανταστείτε ότι πριν ακόμα ανακοινωθεί το lockdown ο κόσμος είχε ήδη μαζευτεί και δεν έκανε αγορές. Μας κλείνουν τώρα, τα Χριστούγεννα, που είναι η εποχή μας. Τώρα σιγά-σιγά θα πουλούσαμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα, κάτι που φέτος δεν θα γίνει. Συν ότι όταν ο κόσμος δεν δουλεύει, το γλυκό δεν θεωρείται προτεραιότητα, πώς θα αγοράσει γλυκά;», συμπληρώνει ο γνωστός ζαχαροπλάστης και καταλήγει: «Μακάρι να βγω ψεύτης γιατί αν δεν πεθάνουμε από κορωνοϊό θα πεθάνουμε από πείνα κι εγώ δε θέλω να πεθάνω από πείνα. Όταν είκοσι χρόνια προσπαθώ μόνος μου να στρώσω μια καριέρα και τώρα βρίσκομαι σε αυτή την κατάσταση. ∆εν είμαι ούτε συνωμοσιολόγος ούτε αρνητής της μάσκας. Αγωνιώ για το αύριο. Ανήκω στο γρανάζι που κινεί την οικονομία, είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και πρέπει να δουλέψει η επιχείρησή μου για να βγάλω λεφτά».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ