Η Ελλάδα θα υποδεχθεί επίσημα την 1η Ιουλίου τους τουρίστες αλλά οι οδηγίες θα αναθεωρούνται διαρκώς βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης των χωρών προέλευσης.
Της Αλεξίας Σβώλου
Το μεγάλο στοίχημα σε αυτό το πρωτόγνωρο καλοκαίρι του κορωνοϊού, είναι αναμφίβολα το άνοιγμα του Τουρισμού, μια επιβεβλημένη κίνηση για την τόνωση της Οικονομίας, η οποία ωστόσο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί άνευ ρίσκου. Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας η άφιξη 12 θετικών στον κορωνοϊό κρουσμάτων μέσα σε μια πτήση 91 επιβατών από τη Ντόχα έδειξε με απτό τρόπο το ενδεχόμενο ρίσκο, που παίρνουμε πατώντας την εκκίνηση της τουριστικής σεζόν και υποχρέωσε τη χώρα μας να αναστείλει κάθε πτήση προς και από το Κατάρ. Μπροστά σε αυτόν τον υπαρκτό κίνδυνο της εισαγωγής κρουσμάτων από το εξωτερικό τέσσερις διακεκριμένοι καθηγητές Ιατρικής αναλύουν τις επιλογές μας, πλέοντας στα αχαρτογράφητα νερά της πανδημίας. Τα σύνορα θα ανοίξουν επίσημα την 1η Ιουλίου αλλά οι οδηγίες θα αναθεωρούνται διαρκώς βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης των χωρών προέλευσης.
Τέσσερις ειδικοί προειδοποιούν: «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, ειδικά όταν αρχίσουν οι αφίξεις»
Νίκος Σύψας
Ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας Λοιμώξεων Νίκος Σύψας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών τονίζει: «Είναι ένα λελογισμένο ρίσκο να ανοίξουμε τον Τουρισμό. Το πιο ασφαλές θα ήταν να μην τον ανοίξουμε, αλλά αυτό θα σήμανε μεγάλη οικονομική καταστροφή. Οπότε το πρώτο που κάνουμε είναι να διαχωρίζουμε τις χώρες προέλευσης σε ασφαλείς και μη ασφαλείς. Αυτό, βέβαια, δημιουργεί κάποιες διπλωματικές πιέσεις, αλλά για εμάς πρώτη και αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία. Αν κρίνουμε ότι τα ταξίδια από κάποια χώρα δεν είναι ασφαλή θα κάνουμε αυτό που πρέπει».
Χαράλαμπος Γώγος
Από τη μεριά του, ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος εξηγεί πως: «Οι συγκεντρώσεις του κόσμου στις πλατείες και τα ‘πάρτι’ με τα ποτά delivery, πριν λίγες εβδομάδες και προτού καν ανοίξει η εστίαση δεν μεταφράστηκαν σε αύξηση κρουσμάτων γιατί ουσιαστικά δεν κυκλοφορεί ο κορωνοϊός στην κοινότητα, με εξαίρεση κάποιες κλειστές δομές ή οικισμούς (βλέπε Κρανίδι και οικισμός Ρομά στη Θεσσαλία). Γι’ αυτό δεν υπήρξαν ολέθρια αποτελέσματα. Από εδώ κι εμπρός, και κυρίως από την 1η Ιουλίου που θα είναι ελεύθερες οι πτήσεις, μόνο τα εισαγόμενα κρούσματα θα αποτελούν κίνδυνο».
Στέλιος Λουκίδης
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης, από την πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου «Αττικόν»: «Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την επαγρύπνησή μας. Ειδικά όταν αρχίσουν οι αφίξεις τουριστών στα νησιά, καθώς δεν θέλουμε κρούσματα κορωνοϊού στα μικρά νησιά του Αιγαίου, που διαθέτουν μονάχα βασικές δομές υγείας.» Και συνεχίζει: «Τώρα είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης για όλους. Αν κάποιος δεν νιώθει καλά, να μην ταξιδέψει.
Ο κόσμος κουράστηκε, ζορίστηκε με τα περιοριστικά μέτρα αλλά δεν πρέπει να χαλαρώσουμε.
Βλέπω τις τελευταίες ημέρες στο «Αττικόν» να έρχεται κόσμος χωρίς μάσκες. Διακρίνω μια κόπωση, δεν πρέπει όμως να μεταφραστεί σε εφησυχασμό. Ως χώρα τα πήγαμε εξαιρετικά καλά και σχεδόν μηδενίσαμε τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα. Δεν πρέπει να γκρεμίσουμε ό,τι χτίσαμε και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξουν ειδικά μέτρα ελέγχου για ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες με κακή επιδημιολογική κατάσταση. Υπάρχει, πάντως, μια θετική εξέλιξη, φαίνεται πως τα περιστατικά κορωνοϊού που καταγράφονται τώρα είναι πιο ήπια, σε σχέση με εκείνα του περασμένου Μάρτη.
Πρώτοι οι Ιταλοί το ανέφεραν, σαν να ‘μαλάκωσε’ η λοίμωξη. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μετάλλαξη του ιού SARS-CoV2 ή στο ότι μειώθηκε το ιικό του φορτίο», καταλήγει ο κ. Λουκίδης.
Ο διακεκριμένος πνευμονολόγος μαζί με όλους τους γιατρούς της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και την «Ομάδα Αιγαίου» συμμετείχαν σε διαδικτυακό σεμινάριο, που διοργάνωσε η Ομάδα με θέμα: «Διαχείριση ασθενούς στις Περιφερειακές Δομές Υγείας υπό τις συνθήκες της πανδημίας της Λοίμωξης του Αναπνευστικού Covid-19». Στο σεμινάριο, που έδωσε τις κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων της Covid-19 σε νησιωτικούς προορισμούς πήραν μέρος περισσότεροι από 100 επαγγελματίες υγείας από τουλάχιστον 20 μικρά και ακριτικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, προς αποφυγήν της συρροής κρουσμάτων σε αυτούς τους τόσο γραφικούς αλλά ταυτόχρονα και τόσο αθωράκιστους προορισμούς, σε ό,τι αφορά τις υγειονομικές υποδομές.
Αλκιβιάδης Βατόπουλος
Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση του καθηγητή Μικροβιολογίας Αλκιβιάδη Βατόπουλου που τονίζει: «Είναι σαφές ότι θα υπάρξει κίνδυνος με τους τουρίστες αλλά δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σώφρων που να πιστεύει ότι δεν πρέπει να ανοίξουμε τα σύνορά μας. Άλλωστε, έχουμε διάφορα «όπλα» στη διάθεσή μας ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο: Καταρχάς, το τεστ στους εισερχόμενους που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους (pool testingομαδικός έλεγχος ή ατομικός με τα διαθέσιμα τεστ-μοριακά ή αντισωμάτων τα οποία φυσικά έχουν σημαντικό κόστος σε τέτοια τάξη μεγέθους). Επίσης, το σύστημα στενής επιτήρησης και γρήγορης διάγνωσης τυχόν κρουσμάτων ώστε να απομονωθούν. Θα έχουμε περισσότερα κρούσματα, το θέμα είναι να μην έχουμε πολλά.
Και το κλειδί για να το πετύχουμε είναι η έγκαιρη διάγνωση κι η απομόνωση των κρουσμάτων. Αν μια χώρα έχει άσχημη επιδημιολογική κατάσταση να ενεργοποιείται το testing (οι έλεγχοι) και οι καραντίνες».
*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί
Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό