Το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά, λέει ο θυμόσοφος λαός μας. «Εζήλωσεν δόξαν πατρός», θα πω εγώ. Ο λόγος για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πατέρας του ως πρωθυπουργός το 1990, σε ένα βράδυ, έκλεισε στα κρατητήρια του Μεταγωγών Αθηνών επτά εκδότες – δημοσιογράφους, διότι «δεν συνεμορφώθησαν προς τας επιταγάς και τα υποδείξεις» του νόμου που είχε ψηφίσει τότε. Ο υιός Μητσοτάκης σήμερα ως πρωθυπουργός ακολουθεί τα χνάρια του πατέρα του.
Του Θανάση Κατερινόπουλου
Δύο δημοσιογράφοι διώχθηκαν για κακουργηματικά αδικήματα για τη υπόθεση Novartis. Τρίτος δημοσιογράφος και εκδότης ο Πέτρος Κουσουλός αναζητήθηκε να συλληφθεί στο πλαίσιο του Αυτόφωρου για δημοσίευμα της «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» που είχε σχέση με το «παραμάγαζο της οδού Κατεχάκη», που με την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης φρόντισε να υπάγεται απευθείας σ’ αυτόν.
Τελικά, η συνταγματικά κατοχυρωμένη δημοσιογραφία, η ελεύθερη δημοσιογραφία, ο τέταρτος πυλώνας της δημοκρατίας, επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη «δεν ισχύει», είναι μόνο «στα λόγια και στα χαρτιά».
Ακόμα και ο ομοϊδεάτης του πρώην πρωθυπουργός, με τον δικό του «δηκτικό τρόπο» αλλά και με μαντινάδα, από τα Ανώγεια εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, επισημαίνοντας τον ρόλο του Τύπου, όχι μόνο στην ενημέρωση του πολίτη, αλλά και στη λειτουργία της δημοκρατίας και στον έλεγχο των κυβερνήσεων με τις πληροφορίες, τα στοιχεία κ.λπ. που φτάνουν στους δημοσιογράφους.
Αυτή η τακτική των διώξεων και της τρομοκράτησης εκδοτών και δημοσιογράφων από πλευράς κυβέρνησης δεν συνάδει με δημοκρατικά καθεστώτα και πρέπει να προβληματιστούμε όλοι, λαός, φορείς αλλά και πολιτικοί οργανισμοί.
Σήμερα είναι αυτοί, αύριο εμείς. Αλλά κάθε μέρα πλήττεται η ελευθεροτυπία και κατά συνέπεια η δημοκρατία.