Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Θάνος Πλεύρης: 1,5 δισ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί για την αναβάθμιση του ΕΣΥ

Ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ έχει εξασφαλιστεί για την αναβάθμιση του ΕΣΥ καθώς και για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Προκλήσεις της πανδημίας στο σύστημα υγείας» που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) .

Νωρίτερα ο κ. Πλεύρης εγκαινίασε το περίπτερο του ΙΣΘ. Στη διάρκεια των εγκαινίων ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη σημασία της πρόληψης και του εμβολιασμού κατά της Covid 19 λέγοντας: «Πρέπει να στηριζόμαστε στα εμβόλια. Πρέπει τα μηνύματά μας να είναι ξεκάθαρα στον κόσμο που δεν θέλει να εμβολιαστεί. Είναι λανθασμένο να δίνεται η εικόνα ότι υπάρχουν εμβόλια που δεν είναι ασφαλή, που δεν έχουν πάρει εγκρίσεις. Είναι λανθασμένο να λέγεται ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κλινικές φάσεις δοκιμών στα υπάρχοντα εμβόλια. Δεν χρειάζεται κάποιο άλλο στοιχείο για να το καταλάβουμε».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης για τις προκλήσεις της πανδημίας στο σύστημα υγείας τόσο ο πρόεδρος του ΙΣΘ, Νίκος Νίτσας, όσο και ο πρόεδρος του ΠΙΣ (Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγο) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έθεσαν το θέμα της αναγκαιότητας της αναβάθμισης του ΕΣΥ και της υλοποίησης συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη συμμετοχή γιατρών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

«Η πανδημία μάς έδωσε και το μήνυμα της συνεργασίας του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα η οποία πρέπει να διευρυνθεί ώστε ο εξοπλισμός και οι εξειδικευμένες δομές του ΕΣΥ να αξιοποιηθούν στο άμεσο μέλλον» σημείωσε ο κ. Νίτσας.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι είναι κατεπείγουσα η ανάγκη να δημιουργηθεί μια πλήρης Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα δίνει κάλυψη στον κάθε Έλληνα πολίτη . «Η επιβράβευση των γιατρών της πρώτης γραμμής ήταν επαρκής σε ηθικό επίπεδο αλλά ανεπαρκής σε υλικό. Χρειαζόμαστε τον πλούτο των γιατρών εδώ. Να μην τους διαχωρίζουμε σε γιατρούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, επιτελούν το ίδιο έργο όλοι. Πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο» σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Ο κ. Πλεύρης απαντώντας στους προέδρους του ΙΣΘ και το ΠΙΣ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματος για την αναβάθμιση τους ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν όλοι και θα συμμετέχουν σε αυτό το Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Και η αναβάθμιση του ΕΣΥ θα γίνει. Ήδη έχουμε διασφαλίσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ από το οποίο γύρω στα 350 εκατομμύρια είναι για την ανακαίνιση των υπηρεσιών του ΕΣΥ. Προφανώς αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται αν γίνεται και με συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε, θα τα συζητήσουμε και είναι βέβαιο ότι ως πρόταγμα, πέρα από την αντιμετώπιση της πανδημίας, πέρα από την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, θέλουμε να βάλουμε και διαστάσεις για το πώς θα δημιουργηθεί το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας πάνω σε προτάσεις που έχουν γίνει» σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ανέφερε ότι φέτος υπάρχει ένα μεγάλο όπλο κατά της πανδημίας, το εμβόλιο, και τόνισε ότι όφελος από τον εμβολιασμό φαίνεται από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία που φέτος είναι λιγότερες από πέρσι. Σημείωσε ακόμη ότι το σύστημα υγείας που βοηθήθηκε πάρα πολύ σε προσωπικό εξακολουθεί να έχει αδύνατα σημεία και σε κάποιες περιοχές όπου υπάρχουν ελλείψεις γιατρών σε κάποιες ειδικότητες όπως πχ οι αναισθησιολόγοι.

«Θα χρειαστούμε τη συνδρομή όλων για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε αυτό το σύστημα» είπε η κ. Γκάγκα σημειώνοντας ότι η διαρροή γιατρών στο εξωτερικό πρέπει να αποτραπεί.

«Σας υπόσχομαι ότι σαν υπουργείο θα δουλέψουμε με τους γιατρούς και τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Και θα ακούσω τις προτάσεις σας και θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε αυτές τις προτάσεις αφού ξεπεράσουμε την πανδημία και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει γρήγορα. Μας μένει ο σχεδιασμός για την υγεία. Το πρώτο πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να δουλέψουμε και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θα προσπαθήσουμε να συνθέσουμε ένα σύστημα υγείας που θα είναι για όλους τους πολίτες και πιο καλά οργανωμένο. Να σας θυμίσω ότι σε κάθε αλλαγή υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που τη θέλουν και υπάρχουν κάποιοι που αισθάνονται ότι θίγονται και δεν την ακολουθούν. Άρα θα πρέπει να έχουμε έναν καλό διάλογο. Υπάρχουν και αποφάσεις που μπορεί κάποιους να τους λυπήσουν. Αυτό που νομίζω είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε είναι πραγματικά να βάλουμε την Ελλάδα στον 21ο αιών. Πιστεύω απόλυτα στην συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και είναι κάτι που νομίζω ότι πρέπει να αλλάξει στη νοοτροπία μας εντελώς» σημείωσε η κ. Γκάγκα.

Η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη σημείωσε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία φαίνεται να είναι μακροπρόθεσμες τονίζοντας ότι «το εμβόλιο είναι το δώρο που μας έκανε η επιστήμη για να προστατεύσουμε την υγεία μας, τους οικείους μας,τους συνανθρώπους μας, τις ψυχές μας, την ατομική και συλλογική μας ελευθερία».

Αναφέρθηκε στις προσπάθειες του υπουργείου που στοχεύουν να ξεπεραστούν οι σοβαρές συνέπειες της πανδημίας και να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε όλη την Ελλάδα.

«Βασικοί πυλώνες των προτεραιοτήτων μας είναι η δυνατότητα πρόσβασης όσων το έχουν ανάγκη στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας με έμφαση στις ευάλωτες ομάδες και ιδιαίτερα στα παιδιά μας και στους ηλικιωμένους. Γι αυτό το λόγο αναπτύσσουμε μονάδες και δράσεις ψυχικής υγείας για την επόμενη διετία δημιουργώντας κοινοτικές δομές ψυχικής υγείας σε όλη την επικράτεια. Ακόμη αναπτύσσουμε δίκτυο τηλεψυχιατρικής υπό τη μορφή ολοκληρωμένου ψηφιακού ιατρείου για την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους. Ήδη ξεκίνησε πιλοτική εφαρμογή στο Καστελόριζο. Σχεδιάζονται άμεσα ανάλογες μονάδες σε απομακρυσμένες περιοχές. Μαζί θα δώσουμε τη δύσκολη μάχη απέναντι στην πανδημία αλλά και τη μάχη για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών σωματικής και ψυχικής υγείας στους πολίτες. Είμαστε όλοι μαζί για να επανέλθουμε με ασφάλεια στην κανονικότητα με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξία. Το σύνθημά μας είναι: κανένας μόνος απέναντι στη πανδημία, κανένας μόνος μετά» σημείωσε η κ. Ράπτη.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μετά την εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου μετέβη στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής όπου μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη βράβευσε τέσσερις υγειονομικούς για τη συνδρομή τους στις δράσεις της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι βραβευθέντες είναι ο νοσηλευτής Ιωάννης Κοτοβός, ο γενικός γιατρός Παναγιώτης Μπουρλίδης, η παθολόγος- διευθύντρια ΕΣΥ Μπετίνα Κρουμπχολτς και ο γενικός γιατρός Θεοφάνης Σπυρόπουλος Ζήσης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΕΘ – Βελλίδειο Ίδρυμα: Live η ομιλία του Πρωθυπουργού – Αναθεώρηση του ΑΕΠ – Στο 5,9% θα αυξηθεί φέτος

Δημ. Κουτσούμπας – ΔΕΘ: Μονόδρομος οι κινητοποιήσεις – Η κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα στο κεφάλαιο προνόμια και διευκολύνσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ