Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Θεοδωρικάκος: Ζητά την αυστηρή τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης

Την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ζήτησε από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας απόψε στην Πάτρα, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», στην οποία συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και οι δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, ώστε να μη χρειαστούν ξανά περαιτέρω πρόσθετα μέτρα».

Ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι «συνεχίζουμε να δίνουμε όλοι μαζί τη μάχη ενάντια στον αόρατο εχθρό που λέγεται κορονοϊός και οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι αν πετύχαμε στην αρχική φάση αυτής της διαδικασίας, οφείλεται ασφαλώς στις έγκαιρες αποφάσεις του πρωθυπουργού, στη δημοκρατική πειθαρχία που ζητήσαμε και επέδειξε ο ελληνικός λαός και στην καθοριστική συνδρομή των δημάρχων και περιφερειαρχών σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και στην υπευθυνότητα του πολιτικού συστήματος εκείνη την περίοδο». «Δεν έχουμε τελειώσει αυτή τη μάχη» συνέχισε και πρόσθεσε: «Έχουμε μπροστά μας μεγάλο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι να υπάρξει εμβόλιο που θα μπορέσει να αποτελέσει ασφαλή λύση για όλη την ανθρωπότητα, επομένως έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας».

Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στο θέμα της Αγίας Σοφίας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση για μετατροπή της σε τζαμί «ως πολιτιστική βαρβαρότητα απέναντι στο σύνολο της ελεύθερης ανθρωπότητας» και τόνισε ότι «η τουρκική προκλητικότητα μόνο με ενότητα μπορεί να αντιμετωπισθεί». Ακόμη είπε ότι «πέραν της συγκεκριμένης απόφασης, εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι έχουμε θέματα που προκύπτουν από την επιθετική, παράνομη συμπεριφορά του προέδρου Ερντογάν» επισημαίνοντας: «Οφείλουμε αυτές τις προκλήσεις να τις αντιμετωπίζουμε απολύτως ενωμένοι. Και η ελληνική κυβέρνηση, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αντιμετωπίζει κάθε πρόκληση – πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου – με απόλυτη αποφασιστικότητα. Είναι υπόθεση όλων μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης και οποιασδήποτε προκλητικής συμπεριφοράς».

Αναφερόμενος στο νόμο για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες, είπε ότι «παρέλαβα μια κατάσταση διάλυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης από την φαύλη εφαρμογή, με ιδεοληπτικό και προκλητικό τρόπο της απλής αναλογικής, η οποία οδηγούσε την αυτοδιοίκηση, με μαθηματική ακρίβεια, στη διάλυση», προσθέτοντας ότι «κάποιοι επειδή αισθάνονταν αδύναμοι είχαν αποφασίσει να σας διαλύσουν. Και το αλλάξαμε μαζί».

Σχετικά με την χρηματοδότηση, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ προς την αυτοδιοίκηση την περίοδο του κορονοϊού, επανέλαβε τη δέσμευσή του «να εξετασθούν σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ τα έσοδα κάθε δήμου ξεχωριστά και η δεύτερη δόση της βοήθειας να δίνει λύση στις πραγματικές ανάγκες κάθε δήμου».

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά «στην ενίσχυση και αναβάθμιση του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, τη στήριξη ειδικών κοινωνικών ομάδων όπως οι Ρομά, στη ρύθμιση του προβλήματος των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, τη λύση στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στη ρύθμιση με τα αδήλωτα τετραγωνικά από την οποία επωφελούνται περισσότερες από 600.000 οικογένειες». Μάλιστα, όπως επεσήμανε, «το χρονικό όριο για τη συγκεκριμένη ρύθμιση λήγει στις 31 Αυγούστου».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι την επόμενη εβδομάδα, η επιτροπή Κοντιάδη θα του παραδώσει το πόρισμά της που αφορά στον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων κράτους, περιφερειών και δήμων, και στη συνέχεια θα υπάρχει σχετικό νομοσχέδιο με στόχο «η αυτοδιοίκηση να μετατραπεί σε πόλο κοινωνικής συνοχής, ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών».

Στην συνέχεια ενημέρωσε τους δημάρχους για την απόφασή του «όλα τα έργα του “Φιλόδημος Ι” που δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση να μεταφέρονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο το χαρακτήρισε ως «μία χρυσή ευκαιρία για ανάπτυξη». Συγκεκριμένα στη Δυτική Ελλάδα μεταφέρονται 35 έργα προϋπολογισμού 82,5 εκατομμυρίων ευρώ και στα Ιόνια Νησιά 7 έργα προϋπολογισμού 14 εκατομμυρίων ευρώ.

Σχετικά με το ζήτημα της αξιοποίησης του παλαιού εργοστασίου Λαδόπουλου στην Πάτρα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «μέσω του προγράμματος μπορεί να χρηματοδοτηθεί η μελέτη και η καλύτερη λύση για την αξιοποίησή του είναι η σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με στόχο οι πολίτες να πληρώσουν λιγότερα και ως εκ τούτου τα χρήματα του προγράμματος να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες ανάγκες της περιοχής».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης δήμων της Δυτικής Ελλάδας και δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη «να ενισχυθούν οι τεχνικές υπηρεσίες των δήμων και να σταματήσουν οι μετακινήσεις προσωπικού μέσω της κινητικότητας», προσθέτοντας ότι «πρέπει να εφαρμοστεί το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για να πιστέψει και η αυτοδιοίκηση ότι έχει τη δική της “προίκα” και να διεκδικήσει το δικό της μερίδιο».

Ο πρόεδρος της περιφερειακής ένωσης δήμων Ιονίων Νήσων, Αλέξανδρος Παρίσης, ανέφερε ότι η «επιτυχής διαχείριση του κορονοϊού από την κυβέρνηση αποτελεί πλεονέκτημα για τον ελληνικό τουρισμό» και ζήτησε την αλλαγή του νόμου 4412 που αφορά τις διαγωνιστικές διαδικασίες υλοποίησης των δημοσίων έργων.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, ανέφερε ότι «αυτό που διαπιστώνουμε μελετώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αλλά και από τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, είναι ότι όλα τα έργα, οι υποδομές και οι υπηρεσίες παραδίδονται στους επιχειρηματικούς ομίλους και δήμοι μετατρέπονται, όχι τυχαία, σε ελεγκτικό μηχανισμό των εταιρειών αυτών». «Την ίδια στιγμή» συνέχισε, «οι προσλήψεις δεν επιτρέπονται, ώστε να οργανωθούν σωστά οι υπηρεσίες του δήμου, οπότε οι δήμοι εξαναγκάζονται να καταφύγουν στην ιδιωτικοποίηση ή στα ΣΔΙΤ και επομένως, όλα τα έργα του προγράμματος, ενώ παρουσιάζονται ότι θα εξυπηρετήσουν το λαό, τελικά θα τα πληρώσει ο ίδιος, είτε μέσω των ανταποδοτικών τελών, είτε μέσω της φορολογίας».

Στην τοποθέτησή του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” μπορεί να γίνει το ελληνικό πρόγραμμα σύγκλισης και συνοχής, ώστε η Ελλάδα να πάψει να γέρνει μονόπαντα προς την ανατολική πλευρά και ο υστερημένος, εδώ και πολλά χρόνια, δυτικός άξονας, να ανακτήσει επιτέλους τη δυναμική του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Τρίκαλα: Συνεχίζονται οι έρευνες για το θάνατο της 16χρονης- Το μοιραίο ραντεβού και τα τηλεφωνήματα

Κουκάκι: Θρίλερ με γυναίκα που έπεσε στο κενό από τον έβδομο όροφο ξενοδοχείου

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ