Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Θεοκλής Ζαούτης: «Στα πρότυπα του CDC χτίζουµε τον νέο ΕΟ∆Υ»

Με μια βουτιά στα βαθιά -και συγκεκριμένα στην «κόκκινη» Θεσσαλονίκη- ο νέος πρόεδρος του ΕΟ∆Υ Θεοκλής Ζαούτης ξεκίνησε την προσωπική εκτίμηση των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στην επικράτεια, στέλνοντας ένα θετικό μήνυμα, πως παρότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Βόρειας Ελλάδας υφίστανται πίεση, η κατάσταση φέτος -παραμονές της εορτής του Αγίου ∆ημητρίου- δεν έχει καμία σχέση με τον περσινό «μαύρο» Νοέμβρη, χάρη στον εμβολιασμό, κι ας υπολείπεται ο (ελληνικός) Βορράς σε ό,τι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη σε σχέση με τον Νότο.

Συνέντευξη στην Αλεξία Σβώλου

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Penn (της Πενσυλβάνιας) εξηγεί τι πρέπει να γίνει για να… ξεκολλήσει η πορεία των εμβολιασμών και ξεδιπλώνει το όραμά του να δημιουργήσει έναν νέο ΕΟ∆Υ, στα πρότυπα του αμερικανικού CDC, για την αντιμετώπιση κάθε υγειονομικής απειλής – γνωστής και μελλοντικής.

Στο σημείο που βρισκόμαστε, πώς μπορεί να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη;

Αναλόγως του πού τοποθετούμε τον πήχη για το τείχος ανοσίας και υπολογίζοντας τους εμβολιασμένους και τους νοσήσαντες, έχουμε ένα έλλειμμα το οποίο πρέπει να καλύψουμε και για να το καταφέρουμε, η πληροφορία για την αξία του εμβολιασμού πρέπει να φτάσει στον κόσμο από πολλές πλευρές. ∆εν πρέπει να είναι μονοδιάστατη, γιατί απέναντί μας βρίσκονται άνθρωποι δύσπιστοι που δίνουν βάση σε ό,τι θεωρίες συνωμοσίας μπορούμε να φανταστούμε. Από έρευνες που έχουν γίνει προκύπτει ότι ο ελληνικός λαός είναι από τους πρωταθλητές Ευρώπης στο να πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας. Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης ξεπερνά τα στενά όρια της πανδημίας, εδώ υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουμε το φάρμακο για τον καρκίνο και δεν το δίνουμε στους ασθενείς! Πρόκειται για ένα μεγάλο, πολυπαραγοντικό πρόβλημα και γι’ αυτό η λύση του θα πρέπει να είναι αντιστοίχως πολυπαραγοντική. Το μήνυμα για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού σε κάθε ηλικία πρέπει να φτάσει με κάθε τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να αγγίξουμε τον κόσμο. Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχουν αντιφάσεις στα μηνύματα που αποστέλλονται. Και υπήρξαν αντιφάσεις, σε αρκετές περιπτώσεις γιατροί σύστησαν στους ασθενείς τους να περιμένουν, να αναβάλουν τον εμβολιασμό κι όλες αυτές οι ενέργειες εντείνουν τη σύγχυση…

Ως πρόεδρος του ΕΟΔΥ, τι θα ρωτούσατε τους ανθρώπους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν; Και τι θα λέγατε σε όσους επιμένουν ότι τα COVID εμβόλια είναι «πειραματικά»;

Όταν πηγαίνουμε στο φαρμακείο, γιατί έχουμε ένα πρόβλημα υγείας και παίρνουμε ένα φάρμακο, ρωτάμε το φαρμακοποιό πόσοι το έχουν πάρει πριν από μας, πότε πρωτοκυκλοφόρησε και τι έπαθαν όσοι το έλαβαν; Πόσοι άνθρωποι έχουν σκεφτεί να κάνουν κάτι τέτοιο; Γιατί λοιπόν δεν το κάνουμε με τα φάρμακα που παίρνουμε για αμέτρητες αιτίες καθημερινά και το κάνουμε με τα εμβόλια; Επίσης, τον τελευταίο καιρό, ο κόσμος στηρίζει τις ελπίδες του σε ένα αντι-ιικό χάπι για τη λοίμωξη COVID, το οποίο έχει δοκιμαστεί έως τώρα σε κάποιες χιλιάδες άτομα (μόνο). Την ίδια ώρα, διεθνώς έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 6 δισεκατομμύρια δόσεις των covid εμβολίων. Κανένα άλλο φαρμακευτικό προϊόν δεν έχει ποτέ χορηγηθεί σε τόσους ανθρώπους…

Η Δημόσια Υγεία δεν εξαντλείται στην προστασία από τον κορωνοϊό. Ποια είναι η επόμενη μεγάλη προτεραιότητα για τον ΕΟΔΥ;

Ο στόχος και το όραμα είναι να χτίσουμε μια καλύτερη ∆ημόσια Υγεία στην Ελλάδα και υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία απαιτείται παρέμβαση. Πολύ υψηλά στις προτεραιότητές μας είναι η καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής. Τα ανθεκτικά μικρόβια, που προκαλούν τις ενδονοσοκομειακές ανθεκτικές λοιμώξεις, συνιστούν τη λεγόμενη «σιωπηρή πανδημία» και η καταπολέμησή τους αποτελεί και για εμένα ένα προσωπικό στοίχημα (σημείωση: Η εξάλειψη της μικροβιακής αντοχής έχει χαρακτηριστεί προσωπικό στοίχημα από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, που είχε και προσωπική περιπέτεια υγείας, καθώς νόσησε από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη κι έδωσε δύσκολο αγώνα στη ΜΕΘ).

Ποιος είναι λοιπόν ο «άσος στο μανίκι» που κρύβετε για την αναμόρφωση του ΕΟΔΥ;

Το «μυστικό» είναι η αξιοποίηση των διδαγμάτων της πανδημίας σε συνδυασμό με την εμπειρία από την Αμερική και την τεχνογνωσία του CDC, που αποτελεί Οργανισμό αδιαμφισβήτητου κύρους διεθνώς. Στο Penn University από το οποίο προέρχομαι, διατηρώ τη θέση του ομότιμου καθηγητή Παιδιατρικής, έχοντας δουλέψει και συνεργαστεί με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων, το γνωστό CDC, και φιλοδοξώ να έχουμε διαρκώς ανοιχτή μια πόρτα επικοινωνίας μαζί του, ώστε να αξιοποιήσουμε την επιστημονική του γνώση και την τεχνογνωσία του και να φτιάξουμε έναν Οργανισμό στα πρότυπά του. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας και πού πρόσκειται πολιτικά, δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να αμφιβάλλει για το κύρος και την επιστημονική αρτιότητα του αμερικανικού CDC.

Στη βελτίωση της ∆ημόσιας Υγείας στην Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και η αξιοποίηση της «προίκας» της πανδημίας. Να χρησιμοποιήσουμε όσα μάθαμε. Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και ο ΕΟ∆Υ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων -σε πολύ δύσκολες καταστάσεις- κι όμως άντεξαν. Σημαντικό ρόλο έχετε κι εσείς οι δημοσιογράφοι Υγείας. Είστε εκείνοι που μεταφέρετε την πληροφορία στην κοινωνία, και τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΕΜΑ ξεκινά αξιολόγηση του φαρμάκου κατά της Covid-19

Φώφη Γεννηματά Γιώργος Λιάνης: Λιποθυμούσε στις σκάλες, σηκωνόταν και έλεγε «όχι ακόμη»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ