Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Θερίζει ο καρκίνος στην χώρα μας!

Περίπου 9.000 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα, με τουλάχιστον το 66% αυτών να διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση όπως προκύπτει από τα στοιχεία του νοσοκομείου «Η Σωτηρία», που διαθέτει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για τον πνευμονικό καρκίνο στη χώρα μας.

Της ΑΛΕΞΙΑΣ ΣΒΩΛΟΥ


-Περί τα 9.000 νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα καταγράφονται ετησίως στην Ελλάδα!

-Μόλις το 5,8% των πολιτών κάνει προ-ασυμπτωματικό έλεγχο!


Ο πληθυσμιακός προ-ασυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου των πνευμόνων πραγματοποιείται μόνο στην Αμερική και την Κίνα εδώ και χρόνια συστηματικά, ενώ στη διετία 2016-2018 ξεκίνησε να υλοποιείται και στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα δεδομένα, ωστόσο, του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν στην αρχή απογοητευτικά, καθώς φάνηκε ότι μόνο το 5,8% του πληθυσμού που μπορούσε να κάνει διαγνωστικό έλεγχο προσερχόταν για να εξεταστεί. Τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στα προγράμματα πρόληψης οφείλονται στον φόβο των καπνιστών για το τι θα… βρει ο διαγνωστικός έλεγχος, στις ενοχές τους και στο στίγμα που συνοδεύει το κάπνισμα και βαραίνει τους καπνιστές. Όπως επισημαίνει η πνευμονολόγος – φυματιολόγος Γεωργία Χαρδαβέλλα, Επιμελήτρια Α΄ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία», υπεύθυνη της Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Ε.Π.Ε. και πρόεδρος της Ομάδας Καρκίνου Πνεύμονα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, το πρόγραμμα προσέλκυσε πολύ περισσότερους ενδιαφερόμενους όταν επιστρατεύτηκαν οι Κινητές Μονάδες που πάρκαραν έξω από μεγάλα σούπερ μάρκετ και Malls. Γιατί τότε, σε αυτές τις συνθήκες, ο φόβος και το στίγμα υποχωρούν και οι πολίτες προσέρχονται μαζικά να εξεταστούν έχοντας τελειώσει τα ψώνια τους ή έχοντας βγει βόλτα παρέα με τους φίλους ή την οικογένειά τους.

Οδηγίες

Μετά τη συλλογή αυτών των δεδομένων καταρτίστηκαν Κατευθυντήριες Οδηγίες και προτεινόμενη Διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα (ΠΕΚΠ) στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη για άμεση εφαρμογή ενός οργανωμένου εθνικού πληθυσμιακού προγράμματος στη χώρα μας ως βασικού μέτρου πρόληψης της νόσου σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Οι τρεις επιστημονικοί φορείς που συνυπογράφουν αυτό το σημαντικό εγχείρημα περιλαμβάνουν την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, την Ελληνική Ακτινολογική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος – Καρδιάς – Αγγείων, με την ενεργό συμμετοχή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου.

Η προτεινόμενη διαδικασία Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Πνεύμονα, η οποία θα υποβληθεί προς αξιολόγηση στο υπουργείο Υγείας, είναι το αποτέλεσμα της 19μηνης διεπιστημονικής συνεργασίας της Ελληνικής Ομάδας Εργασίας για τον ΠΕΚΠ. Η ομάδα των 55 ειδικών επιστημόνων Υγείας από όλη την Ελλάδα, αφού έλαβε υπόψη της τα σχετικά δημοσιευμένα επιστημονικά δεδομένα, τη διάρθρωση και τη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας και της παρούσας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κατήρτισε τις Κατευθυντήριες Οδηγίες και την προτεινόμενη διαδικασία ΠΕΚΠ για τη χώρα μας.

Ο ΠΕΚΠ αποτελεί, επίσης, ένα σημαντικό βήμα για την εκπλήρωση μίας εκ των βασικών δεσμεύσεων της Χάρτας της κοινωνικής πρωτοβουλίας «Ανάσα Ζωής», που υλοποιεί η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, με την υποστήριξη της Johnson & Johnson.

Η πνευμονολόγος – φυματιολόγος Γεωργία Χαρδαβέλλα επισημαίνει ότι υποψήφιοι για συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι τα άτομα ηλικίας 50-80 ετών, νυν ή πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει εντός 15ετίας και καπνίζουν-αν ένα πακέτο τσιγάρα για 20 έτη ή περισσότερο.

Εξετάσεις

Η ενδεικνυόμενη διαγνωστική εξέταση είναι η αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής δόσης ακτινοβολίας και αναλόγως των ευρημάτων η παραπομπή για επαναληπτική εξέταση θα γίνεται στον έναν χρόνο ή και στα δύο χρόνια. Οι άνθρωποι που θα βρεθούν με ύποπτο εύρημα θα χρειαστεί να κάνουν μία σειρά από άλλες εξετάσεις, όπως είναι για παράδειγμα το σπινθηρογράφημα, η βρογχοσκόπηση και πιθανώς βιοψία, όπως εξηγεί ο Ελευθέριος Ζέρβας, πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, στην 7η Πνευμονολογική Κλινική και στο Κέντρο Άσθματος, του νοσοκομείου «Η Σωτηρία», γενικός γραμματέας και συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Καρκίνου του Πνεύμονα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.

Δήμος Αθηναίων

Αρωγός σε αυτό το εγχείρημα είναι και ο Δήμος Αθηναίων, με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη να επισημαίνει ότι ιατρεία διακοπής καπνίσματος υπάρχουν ήδη στα πέντε δημοτικά ιατρεία της Αθήνας, με στόχο να συμπεριληφθούν τέτοια ιατρεία και στα επτά διαμερίσματα του δήμου. Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους που κατάφεραν να διακόψουν το κάπνισμα με τη βοήθεια των Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος και γνωρίζει από πρώτο χέρι την καθοριστική συμβολή τους.

Μέχρι τώρα η εμπειρία δείχνει ότι η πιο αποτελεσματική αγωγή για τη διακοπή του καπνίσματος περιλαμβάνει συνδυαστικά θεραπεία με patch και σκεύασμα που λαμβάνεται από το στόμα και, όπως λέει χαρακτηριστικά η Παρασκευή Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, υπεύθυνη Μονάδας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ανεπάρκειας Α΄ ΚΕΘ Γ.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός», μέλος του Δ.Σ. και Συντονίστρια της Ομάδας Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος & Προαγωγής Υγείας της ΕΠΕ, δεν υπάρχει πιο αποτελεσματική και πιο φθηνή θεραπεία για την πρόληψη ενός χρόνιου νοσήματος το οποίο αποδεδειγμένα ευθύνεται για πολλούς πρόωρους θανάτους.

Δυστυχώς, η πανδημία είχε αρνητική επίπτωση στο εγχείρημα για τη διακοπή του καπνίσματος, με το ποσοστό των Ελλήνων που καπνίζουν να έχει αυξηθεί στο 42%, όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 25%. Σημαντικό κίνητρο για τις δράσεις περιορισμού του καπνίσματος είναι και το παθητικό κάπνισμα, το οποίο αποδεδειγμένα προκαλεί μεγάλο αριθμό πρόωρων θανάτων εξαιτίας του καρκίνου του πνεύμονα, της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μάλιστα, όπως εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βίκυ Κατσαούνου, αν δεν γνωρίζαμε πόσο θανατηφόρο μπορεί να αποδειχθεί το παθητικό κάπνισμα, δεν θα ήταν καθόλου εύκολο να εφαρμόσουμε αντικαπνιστικά μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν ακριβή δεδομένα, ωστόσο από πληθυσμούς καπνιστών που μπορούν να ελεγχθούν εκτιμάται ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα ετησίως εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.

 

Κεντρική φωτογραφία: Η δημοσιογράφος της «ΜΠΑΜ» με τους καθηγητές Πνευμονολογίας Στέλιο Λουκίδη και Βίκυ Κατσαούνου και την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα  

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραγδαίες εξελίξεις για το θάνατο 19χρονης εγκύου: Εισαγγελική παρέμβαση για την υπόθεση

Θάνατος εγκύου στη Νέα Μάκρη: «Οι καθυστερήσεις του ΕΚΑΒ είναι επικίνδυνες για τους ασθενείς» λέει η ΠΟΕΔΗΝ

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ