Την αντίθεσή της στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές εξέφρασε σε εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες και εκπρόσωποι κατοίκων από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα η ομάδα «Δικηγόροι Θεσσαλονίκης ενάντια στους χρυσοθήρες».
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση, που είχε ως θέμα: «Καταπολεμώντας τις «Σκουριές» μιας εξόρυξης που δε θα γίνει ποτέ! (Οι περιβαλλοντο-κτόνες και δικαιο-κτόνες διαστάσεις μιας ληστρικής επένδυσης στη Β.Α. Χαλκιδική )», ήταν ο καθηγητής Εδαφολογίας, της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυριάκος Παναγιωτόπουλος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος κατήγγειλε ότι από την αποψίλωση του δάσους και τα τεράστια έργα διαμόρφωσης, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Βόρεια Χαλκιδική, έχει ήδη προκληθεί ολοσχερής μεταβολή του τοπίου, σε μια περιοχή όπου η δασοκάλυψη ξεπερνά το 90%.
«Η επιφανειακή εξόρυξη θα γίνει με χρήση εκρηκτικών (4 έως 6 τόνοι ανά εικοσιτετράωρο, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση χιλιάδων τόνων σκόνης, η ρύπανση των εδαφών, με βαρέα μέταλλα θα προκαλέσει τεράστια ρύπανση, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν από την επένδυση, είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν οριστικά από άλλες δραστηριότητες», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Από την πλευρά τους μέλη της ομάδας δικηγόρων που μίλησαν στην εκδήλωση, ισχυρίστηκαν ότι μετά την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο εργοτάξιο της εταιρίας που πραγματοποιεί την επένδυση, αποδίδονται σε κατοίκους της περιοχής, που αντιδρούν στην εξόρυξη, ανυπόστατες κατηγορίες.
Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Μανόλης Λαμτζίδης, υποστήριξε ότι η εταιρία, μέσω χορηγιών, κυρίως σε αθλητικά σωματεία, προσπαθεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις και να «νομιμοποιήσει την επένδυση».
Στην εκδήλωση μίλησαν και εκπρόσωποι κατοίκων της περιοχής, ενώ παρευρέθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση.