Χαρακτήρα ιστορικό και παραδοσιακό ή σε κάθε περίπτωση σχετικό με τον ιδιοκτήτη του, τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, αναμένεται να έχει η στοά Αγίου Μηνά για την οποία δρομολογούνται διαδικασίες αναβάθμισης και αξιοποίησης.
Ήδη ανατέθηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο η αποτύπωση του ακινήτου, καθώς δεν έχουν βρεθεί πουθενά τα αρχιτεκτονικά σχέδια, δεδομένου ότι πρόκειται για κτιριακό συγκρότημα του προηγούμενου αιώνα.
Μόλις ολοκληρωθεί η αρχιτεκτονική αποτύπωση, θα γίνει ο σχεδιασμός των έργων αξιοποίησης του χώρου στα οποία θα συμπεριληφθούν κατ΄ αρχήν οι εργασίες αναβάθμισης και ανακατασκευής των εξωτερικών όψεων, η δημιουργία νέας στέγης και η ανάδειξη της εκκλησίας του Αγίου Μηνά, μιας ιστορικής εκκλησίας της πόλης που κατασκευάστηκε πριν από τον 9ο αιώνα μ.Χ.
Όπως επισήμανε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, θα εκπονηθεί σχέδιο αξιοποίησης του χώρου με ευρωπαϊκά και ιδιωτικά κονδύλια, ενώ εφόσον εξεταστούν αφενός το πλάνο και αφετέρου τα μέρη της χρηματοδότησης, θα γίνει διαγωνισμός.
Σε ό,τι αφορά τον χαρακτήρα που θα έχει η περιοχή αυτή του ιστορικού κέντρου μετά την ανάπλασή της, σχολίασε ότι θα μελετηθεί το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν επαγγέλματα που τείνουν να εκλείψουν ή επαγγέλματα που σχετίζονται με το σχολείο. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει ένας ακόμη γενικός χώρος εστίασης και διασκέδασης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο οι αρμόδιοι να εκμεταλλευτούν σε κάποιο βαθμό, κατά τις εργασίες, τον ισχύοντα συντελεστή δόμησης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) Ηρ. Δρούλιας, επισήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει κάποιες εργασίες στη στοά ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει κάποιες εκδηλώσεις, ωστόσο σχολίασε ότι τα κυρίως έργα που θα ακολουθήσουν έχουν στόχο την αξιοποίηση του ακινήτου και την ανάδειξη της εκκλησίας.
Σημειώνεται ότι το εν λόγω κτιριακό συγκρότημα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του οικοδομικού τετραγώνου που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Ηρακλείου – Ελευθερίου Βενιζέλου – Αγίου Μηνά – Ίωνος Δραγούμη. Έχει επιφάνεια περίπου τέσσερις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, αποτελείται από πολλά καταστήματα μικρού εμβαδού στο ισόγειο και στον όροφο και μαζί με άλλα δύο ακίνητα ιδιοκτησίας τρίτων περικλείουν στην καρδιά του οικοδομικού τετραγώνου τον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά. Η σημερινή μορφή του ναού είναι αποτέλεσμα της ανακαίνισής του μετά την πυρκαγιά του 1890.