Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του δημάρχου Θεσσαλονίκης και των οικονομικών υπηρεσιών έκαναν το πρωί εργαζόμενοι του κεντρικού δήμου, διαμαρτυρόμενοι -όπως λένε- για τη μη παροχή Μέτρων Ατομικής Προστασίας, τη μη καταβολή των νυχτερινών και εξαιρέσιμων (Κυριακές) και την έλλειψη προσωπικού στην καθαριότητα.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, κάνουν αποχή από τα καθήκοντά τους σήμερα και αύριο, ενώ συνεχίζουν την αποχή τις Κυριακές (από τις 18 Νοεμβρίου).
“Πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται, αν μπορούν βέβαια, γιατί πολλοί δεν μπορούν, να αγοράζουν με δικά τους χρήματα μποτάκια, γάντια και μάσκες για την ατομική τους προστασία. Κάνουμε αυτή τη συμβολική κατάληψη για να δείξουμε στη διοίκηση ότι δεν πάει άλλο” αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Δ.Θ.), Κώστας Ξανθόπουλος. Τα ατυχήματα, οι τραυματισμοί είναι σχεδόν καθημερινοί” υποστηρίζει και τονίζει την ανάγκη να πληρωθούν τα Κυριακάτικα και τα νυχτερινά. “Μέχρι το Μάιο έχουν πληρωθεί οι συνάδελφοι για τα εξαιρέσιμα, θα πρέπει να γίνει άμεσα η καταβολή τους” επισημαίνει.
“Καταγγέλλουμε τη διοίκηση του κ. Μπουτάρη γιατί απαξιώνει την Υπηρεσία Καθαριότητας, αφού ενώ υπάρχει έλλειψη προσωπικού, από την άλλη έκανε έφεση στο δικαστήριο των παρατασιούχων– συμβασιούχων” συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος του Σ.Ε.Δ.Θ., Λάζαρος Μιχαηλίδης, ενώ ο κ.Ξανθόπουλος υποστηρίζει ότι “όλοι μαζί οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων είναι περίπου 1100 άτομα, ενώ χρειάζονται 1500”.
Κατά τον Γιώργο Παπασουλιώτη, μέλος του Συλλόγου, “η πολυνομία δημιουργεί κολλήματα και καθυστερήσεις στην παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού των εργαζομένων, όμως τα ατυχήματα είναι πάρα πολλά, θρηνούμε και θύματα πανελλαδικά και πρέπει να λυθεί”. “Στα εργοτάξια”, υποστηρίζει, “πέντε και έξι άτομα βγάζουν τη δουλειά 50 και 100 εργαζομένων”.
Οι εργαζόμενοι υποστήριξαν ότι “παρόλο που η διοίκηση γνώριζε για την κινητοποίησή τους αδιαφόρησε”. Τελικά η διοίκηση του Σ.Ε.Δ.Θ είχε συνάντηση με τη διευθύντρια Διοικητικού Προσωπικού, Μαρία Τατάγια.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΔΘ “οι απαντήσεις που πήραμε και για τα ΜΑΠ και για τα νυχτερινά δεν ήταν σαφείς, ακούσαμε ότι γίνονται προσπάθειες να λυθούν τα ζητήματα”. Ο κ. Ξανθόπουλος επισήμανε ότι διαβεβαιώσεις ότι θα δρομολογηθούν από αυτή την εβδομάδα και τα δύο φλέγοντα αιτήματα έχουν λάβει και σε προηγούμενη συνάντησή τους με τον κ.Λάζαρο Ζαχαριάδη, εντεταλμένο σύμβουλο του δήμου σε θέματα καθαριότητας. “Ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι θα καταβληθούν έως το τέλος του 2018 τα νυχτερινά μηνών μέχρι και του Οκτωβρίου” συμπλήρωσε ο κ. Ξανθόπουλος.
Οι εργαζόμενοι θα συνεδριάσουν πιθανότατα αύριο ή μεθαύριο, για να αποφασίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεων τους το επόμενο διάστημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ