Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Νέα καταγγελία για την δομή των ΑμεΑ – «Παιδί υπέστη εγκαύματα και δεν έκαναν τίποτα»

Η μητέρα παιδιού που φιλοξενήθηκε στην δομή καταγγέλλει έλλειψη φροντίδας και «ανακατωμένα περιστατικά». Μια νέα μαρτυρία για την δομή για ΑμεΑ στη Θεσσαλονίκη για την οποία καταγγέλλεται ότι έκρυβαν θανάτους παιδιών, κατέθεσε την Κυριακή μητέρα παιδιού που είχε φιλοξενηθεί στις επίμαχες εγκαταστάσεις δημιουργώντας νέα ερωτήματα για τις συνθήκες λειτουργίας εκεί.

Μιλώντας στο ΟΡΕΝ η κυρία Ευαγγελία Νούνη έκανε λόγο για παιδί που υπέστη εγκαύματα αλλά το έκρυψαν και καταγγέλλει έλλειψη φροντίδας για τους φιλοξενούμενους στη δομή.






«Υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα τα οποία δεν μαθαίνονται. Για παράδειγμα σας το αναφέρω τώρα, υπάρχει παιδί που κάηκε το Πάσχα, το οποίο δεν έχει βγει στην επιφάνεια. Το παιδί δεν έχει γονείς. Ξέρουν πότε έγινε επακριβώς , το παιδί πήγε στο νοσοκομείο, μεταφέρθηκε μετά από μερικές ημέρες. Έχω πάει στα δικαστήρια, έχω δώσει κατάθεση, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το αναφέρω», είπε αρχικά η κυρία Νούνη.

Ειδικά για την περίπτωση του Πάρη, του 25χρονου που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού και πέθανε στην δομή, η ίδια ανέφερε ότι «είχε και αυτός συνοδό μέσα στο ίδρυμα, μετά τον Covid όμως απαγορεύτηκαν όλα, δεν μπορούσαν τα παιδιά να βγαίνουν, δεν μπορούσε ούτε καν σχολείο να πάει ο γιος μου, τον πήγαμε για ενάμιση χρόνο, δεν μπορέσαμε περισσότερο».


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Όπως λέει το δικό της παιδί δεν κακοποιήθηκε αλλά γνωρίζει πως τρία ακόμα άτομα πέθαναν στη δομή. «Δεν τολμούσαν τον δικό μου να τον χτυπήσουν. Το δικό μου το παιδί δεν είδα χτυπημένο να είναι. Είχε παλαιότερα κάποιες εκχυμώσεις στους μηρούς, αλλά πέρασαν, δεν ξαναέγιναν δηλαδή. Δεν μπορώ να κατηγορήσω κάποιον, δεν ξέρω ποιον, ρωτούσα το παιδί μου, δεν μου είπε τίποτα αλλά ξέρω όμως ότι δίπλα στο γιο μου πέθαναν άλλα τρία παιδιά».

«Δεν θεωρώ ότι έγιναν από ξυλοδαρμό αυτοί οι θάνατοι, αλλά συνέπεσαν δίπλα στο παιδί μου, που ήταν ανήλικο. Και ήταν άτομα που δεν πήγαν να νοσηλευτούν μετά, δηλαδή είχαν χρόνια προβλήματα και έφυγαν έτσι. Έφυγαν έτσι. Δεν θεωρώ ότι ήταν από κακοποίηση αυτοί οι θάνατοι, αλλά ήταν από άλλου είδους κακοποίηση, από έλλειψη φροντίδας» προσθέτει η ίδια.

Όπως λέει για τη συγκεκριμένη δομή, «τα περιστατικά ήταν ανακατωμένα μεταξύ τους. Δηλαδή στον αυτισμό πρέπει να υπάρχει ηρεμία. Και μόνο ηρεμία δεν υπήρχε εκεί μέσα. Αυτιστικά με νοητική υστέρηση ταυτόχρονα, άτομα με διαφορετικές ηλικίες, για χρόνια αυτό, για χρόνια. Τα τελευταία χρόνια ο γιος μου ήταν μόνος του στο δωμάτιο και στα διπλανά ήταν τρία και τέσσερα παιδιά μαζί γιατί δεν τολμούσαν να βάλουν μαζί και το δικό μου. Είχε εκρήξεις. Όπως ξέρω και στα παιδιά που έχουν εκρήξεις, δεν γινόταν καμία παρέμβαση. Δεν γινόταν τίποτα για τα αυτιστικά παιδιά, τίποτα».

Από την πλευρά της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ελέγχους σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας της Αττικής.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής: «Με έναυσμα δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με περιστατικά κακοποίησης σε προνοιακές δομές Φιλοξενίας ανηλίκων και κατόπιν σχεδιασμού βάσει ανάλυσης διακινδύνευσης, η ΕΑΔ πρόκειται να διενεργήσει ελέγχους σε έξι (6) μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας της Αττικής. Το αντικείμενο του ελέγχου, επικεντρώνεται στην εξέταση προσώπων, τη διαπίστωση τυχόν συνθηκών κακοποίησης ή βαριάς παραμέλησης των φιλοξενουμένων, τις ενέργειες διαχείρισης αυτών από τις διοικήσεις τους και εν γένει της ποιότητας και επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των παρερχομένων υπηρεσιών των ελεγχόμενων φορέων.»

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ