Την τιμητική του έχει και φέτος ο μπακαλιάρος στη Θεσσαλονίκη καθώς όπως φαίνεται οι Θεσσαλονικείς δεν ξεχνούν τις παραδόσεις που συνδέονται άρρηκτα με την 25η Μαρτίου.
Το μεσημέρι του Σαββάτου μετά την παρέλαση μαθητικών, πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων που παρακολούθησαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, πολλοί έσπευσαν στα Λαδάδικα για τον παραδοσιακό μπακαλιάρο.
Αυτή την ώρα έξω από τα «Μπακαλιαράκια του Αρίστου» επικρατεί το αδιαχώρητο από ουρές αλλά και καθισμένους στα τραπέζια που περιμένουν να απολαύσουν φρεσκοψημένο μπακαλιάρο και πατάτες.
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου
Πολλές θεωρίες έχουν διατυπωθεί για την προέλευση της παράδοσης του μπακαλιάρου την 25η Μαρτίου. Η πιο γνωστή ωστόσο αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, οι Έλληνες αγωνιστές χρησιμοποιούσαν τον μπακαλιάρο ως τροφή, καθώς ήταν ένα εύκολο και φθηνό φαγητό που μπορούσαν να παρασκευάσουν εύκολα, όπου κι αν βρίσκονταν. Η σκορδαλιά έδινε στο πιάτο περισσότερη γεύση και ήταν ένας τρόπος να καλύψουν τη γεύση που είχε το ψάρι μακριά από τη θάλασσα.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:
πηγή: thesstoday.gr