Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, που επισκέφθηκε χθες το Πεντάγωνο.
«Για τις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας, είναι σημαντικό να πούμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό…» είπε ο κ. Καμμένος, προκαλώντας αίσθηση και ερωτήματα, καθώς είθισται οι Ένοπλες Δυνάμεις να εγγυώνται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας από εξωτερικές απειλές -και όχι στο εσωτερικό.
Ο κ. Τσίπρας, πάντως, του οποίου οι σχέσεις με τον κ. Καμμένο φημολογείται εσχάτως ότι δεν βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο, είτε δεν άκουσε είτε δεν θέλησε να διορθώσει τον υπουργό.
Το αντίθετο συνέβη με τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ, κ. Κώστα Τασούλα, ο οποίος αντέδρασε σκληρά: «Ο σαστισμένος από τις διαφοροποιήσεις υπέρ της Ευρώπης βουλευτών του κ. Καμμένος, υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα στο ΥΠΕΘΑ, τον διαβεβαίωσε πως ο στρατός εγγυάται την ασφάλεια στο εσωτερικό της χώρας! Και ο πελαγωμένος πρωθυπουργός, αντί να τον απολύσει επιτόπου, έκανε πως δεν κατάλαβε!» σημειώνει ο κ. Τασούλας, προσθέτοντας ότι «στις δημοκρατίες ο στρατός εγγυάται τα σύνορα της χώρας από εξωτερικές απειλές. Την ασφάλεια στο εσωτερικό την εξασφαλίζει η αστυνομία».
«Η πολιτική του κολιγιά με τον ΣΥΡΙΖΑ τον μετέτρεψε σε οπαδό σοβιετικού τύπου καθεστώτων, όπου πράγματι ο στρατός ελέγχει την εσωτερική ασφάλεια. Ο πρωθυπουργός, για να μην αντιδράσει, προφανώς συμφωνεί! Πρόκειται για βάναυση αντιδημοκρατική ομολογία στον αέρα» κατέληξε ο κ. Τασούλας, σημειώνοντας ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν σχετίζεται μόνο με την Ευρώπη, αλλά και την ίδια τη Δημοκρατία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Καμμένος φέρεται να αντέδρασε έντονα και να απείλησε με αποχώρηση, όταν η ελληνική πλευρά πρότεινε στους δανειστές μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται να άσκησε βέτο, υποχρεώνοντας έτσι το πρωθυπουργικό γραφείο να βγάλει ανακοίνωση, με την οποία ξεκαθάριζε ότι δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει πρόταση για περικοπή των αμυντικών δαπανών.
Επιχειρώντας, το βράδυ της Πέμπτης, να… απαλύνει τις εντυπώσεις από την τοποθέτησή του, ο κ. Καμμένος είπε στην ΕΡΤ: «Κάποια κακοποιά στοιχειά είχαν ερημώσει την Ήπειρο και τη Μακεδονία, γι’ αυτό και η παρουσία των στρατευμάτων δίνει μια ασφάλεια. Να μην ξαναμπλέξουμε τις ένοπλες δυνάμεις του τόπου σε μικροπολιτικά παιχνίδια, τα κόμματα να απασχολούνται με άλλα θέματα παρά με τις ένοπλες δυνάμεις. Τα κόμματα αυτά που ζητούν εξηγήσεις χθες έβγαζαν ανακοινώσεις σε σχέση με τη μείωση των αμυντικών δαπανών».
Δήλωση Βενιζέλου
Η επίσκεψη Τσίπρα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας δυο ημέρες πριν το δημοψήφισμα είναι αδιανόητη. Δεν νοείται προδημοψηφισματική, δηλαδή προεκλογική επίσκεψη πρωθυπουργού στην πρώτη στρατιωτική μονάδα της χώρας, σε στρατόπεδο!
Είναι πρωτοφανές, αντιδημοκρατικό, θεσμικά προκλητικό, επικίνδυνο.
Δεν έγινε απλώς προς εξευμενισμό Καμμένου. Ταυτίζονται.
Επικρατεί μια επικίνδυνη ακροδεξιά αντίληψη περί θεσμών, ενόπλων δυνάμεων κοκ.
Ιδεολογική ηγεμονία Καμμένου επί της «πρώτης φοράς αριστερά»!
Έτσι εξηγείται η ηρεμία με την οποία ο κ. Τσίπρας άκουσε τον κ. Καμμένο να αναπτύσσει τη θεωρία των ενόπλων δυνάμεων – εγγυητή της εσωτερικής σταθερότητας. Δηλαδή τη θεωρία της δημοκρατικής εκτροπής.
Έχασαν τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά και του εαυτού τους.
«Tweet» Λοβέρδου
Ο Υπ Άμυνας δίπλα στον Π/Θ κηρύττει το στρατό φύλακα του εσωτερικού της χώρας! Μόνο επί δικτατορίας λέγονταν αυτά! Ποιοί κυβερνούν την Ελλάδα;
Αντίδραση από την Φώφη Γεννηματά
«Συγχαρητήρια Πρωθυπουργέ κ. Αλέξη Τσίπρα που ενώ ήσουν αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυρας στο παραλήρημα του Υπουργού Άμυνας και συγκυβερνήτη κ. Καμμένου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας δεν αντέδρασες. Δεν είπες τίποτα», σχολιάζει από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, σχετικά με τη φράση του κ. Καμμένου.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «αυτή η φράση είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία. Είναι μια ανοικτή απειλή για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού και του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Αυτή η φράση φέρνει στο μυαλό μας αλήστου μνήμης εποχές, με αυταρχισμούς, γύψους και χούντες. Μετά από αυτό θεωρούμε ως πρόκληση προς τον Ελληνικό λαό, την παραμονή του κ. Καμμένου ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας»
Τέλος, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «κύριε Τσίπρα. Εάν δεν παραιτηθεί σήμερα ο κ. Καμμένος μετά το ολέθριο για την Δημοκρατία ολίσθημά του ή δεν τον παραιτήσεις εσύ, είναι σαν να αποδέχεσαι εμπράκτως μοιραίες αντιλήψεις και σχέδια ανωμαλίας απέναντι στους δημοκρατικούς θεσμούς. Οι μάσκες του κ. Καμμένου έπεσαν. Η αριστερά δεν μπορεί να σιωπά με το «Σοκ και Δέος» για την Δημοκρατία».