Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

«Θηριωδίες κατά αμάχων στη Μαριούπολη» καταγγέλλει η ΕΕ

Η ΕΕ υποστηρίζει την έκκληση της Ουκρανίας προς το Κρεμλίνο να επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις κατάπαυσης του πυρός, από το Αζοφστάλ και άλλες περιοχές της πόλης σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής πρόσβαση για όσους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

«Εδώ και εβδομάδες, ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας σκληρής παράνομης επίθεσης στη Μαριούπολη από τη Ρωσία που οδήγησε σε ευρεία καταστροφή της πόλης, συμπεριλαμβανομένων θηριωδιών εναντίον αμάχων, υπό το στρεβλό πρόσχημα της “απελευθέρωσης” της πόλης», όπως σημειώνεται.

Στη συνέχεια προσθέτει πως «χιλιάδες από τους κατοίκους του έχουν απελαθεί στη Ρωσία ή εκτοπίστηκαν βίαια στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας». Επιπροσθέτως, ο ύπατος εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «παρά το μακελειό που προκάλεσε η Ρωσία, περισσότεροι από 100.000 πολίτες παραμένουν στη Μαριούπολη».

«Επαινούμε την Ουκρανία για τις προσπάθειές της να βρει μια διπλωματική λύση για την εκκένωση αμάχων και λυπούμαστε που η Ρωσία δεν ανταποδίδει» αναφέρει.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της Μαριούπολης έκανε έκκληση για την «πλήρη εκκένωση» της πόλης, την οποία οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι έχουν θέσει υπό την κατοχή τους, εξαιρουμένου του εργοστασίου χάλυβα  Azovstal.

Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε τον πλήρη αποκλεισμό του εργοστασίου, στο εσωτερικό του οποίου υπάρχουν χιλιάδες άτομα, αλλά διέταξε να μην γίνει εισβολή.

«Θέλουμε μόνο ένα πράγμα. Την πλήρη εκκένωση του πληθυσμού. Σχεδόν 100.000 άτομα παραμένουν στη Μαριούπολη» σημείωσε στο Reuters ο δήμαρχος της πόλης, Βάντιμ Μποϊτσένκο.

Δορυφορικές εικόνες από περιοχή κοντά στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης αποκάλυψαν εχθές έναν φερόμενο μαζικό τάφοπου έχει επεκταθεί τις τελευταίες εβδομάδες προκειμένου να συμπεριλάβει περισσότερες από 200 νέες σορούς, όπως έγινε σήμερα γνωστό από μια αμερικανική ιδιωτική εταιρεία.

Επικοινωνία Μισέλ-Πούτιν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ είχε επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με ανάρτησή του στο Twitter.

«Καλούμε σθεναρά για άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις ακόμη περισσότερο με την ευκαιρία του Ορθόδοξου Πάσχα» σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση της ΕΕ για υποστήριξη στην Ουκρανία και την κυριαρχία της, την καταδίκη και την επιβολή κυρώσεων για την επιθετικότητα της Ρωσίας.

«Η ενότητα, οι αρχές και οι αξίες μας είναι απαραβίαστες» τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης

Οι Τσετσένοι πανηγυρίζουν για την “άλωση” της Μαριούπολης

Το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου του 21ου αιώνα διαπράχτηκε στη Μαριούπολη

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ