Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Θλιβερή πανελλήνια πρωτιά (δόλιων) εμπρησμών στη Ζάκυνθο!

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο του Ναυαγίου στη Ζάκυνθο φέρνει στο φώς η «Μ». – Τι λέει ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης για το καυτό θέμα των αποχαρακτηρισμών και του ιδιοκτησιακού.

Του ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΟΛΕΤΑΚΗ

Δύο πανελλήνια ρεκόρ σε ό,τι αφορά τις καταστροφικές πυρκαγιές κατέχει το νησί της Ζάκυνθου, όπου έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός εμπρησμών στη χώρα μας, αλλά και το μικρότερο ποσοστό σύλληψης εμπρηστών. Ένα μεγάλο ποσοστό μάλιστα από τις πυρκαγιές που έπληξαν το πανέμορφο νησί τα τελευταία χρόνια αφορά την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται η επίμαχη έκταση που αγόρασε η εταιρεία PIMANA από τον ιδιώτη Γ. Χάρο, με σκοπό να γίνει η επένδυση από τη βασιλική οικογένεια του Κατάρ. «Tην έκαψαν όλη συστηματικά από το 2005 και μετά. Η περιοχή έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.

Από τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους σε Βολίμες και Αναφωνήτρια το 2017 – Πηγή: imerazante.gr

Με τις πυρκαγιές αυτές ασχολήθηκε μάλιστα η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών το 2005», μας λέει πρόσωπο που γνωρίζει καλά το παρασκήνιο από την υπόθεση αυτή. Όπως αναφέρει, η ΕΥΠ έστρεψε το ενδιαφέρον της επειδή διαπιστώθηκε ότι οι πυρκαγιές αυτές στην περιοχή ήταν ολοφάνερα εμπρησμοί, και μάλιστα συστηματικοί. Η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει αποχαρακτηριστεί ποτέ.

«Συμφέροντα»
«Ο κύριος λόγος που βάζουν φωτιές στη Ζάκυνθο είναι το ιδιοκτησιακό. Δεν ανήκουν τα δάση στο Δημόσιο, αλλά στον δήμο ή σε ιδιώτες», μας λέει ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης. Ο ίδιος είχε πάει στο νησί το 2017 για να κάνει μελέτη μετά τη μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τις Βολίμες (μία από τις επίμαχες περιοχές, τμήματα της οποίας πωλήθηκαν ξαφνικά το 2014 στη PIMANA).

ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΓΚΟΥΡΜΠΑΤΣΗΣ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Ε.Α. ΠΡΩΗΝ ΥΠΑΡΧΗΓΟΣ Π.Σ.

Η φωτιά έφτασε μέχρι την Αναφωνήτρια και έκαψε χιλιάδες στρέμματα δάσους. «Έστειλα τη μελέτη στην Εισαγγελία, τους είπα ότι οι φωτιές εκεί μπαίνουν από τους ντόπιους για συγκεκριμένους λόγους. Τελικά βρήκαν δύο άτομα, τους έστειλαν κατηγορούμενους. Η δίκη τους εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει γίνει καθώς αναβάλλεται συνεχώς», συμπληρώνει.

Κάποιοι έβαζαν τις φωτιές για να διώξουν την επένδυση της PIMANA, κάποιοι άλλοι για άλλους λόγους, τονίζει ο κ. Γκουρμπάτσης.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τη μελέτη που διενήργησε ο πρώην προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και παρουσιάζει η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

Δείτε τη εδώ: ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΓΚΟΥΡΜΠΑΤΣΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Συγκεκριμένα από την μελέτη προκύπτει ότι:
– Ο ετήσιος μέσος αριθμός των δασικών πυρκαγιών στη Ζάκυνθο συγκριτικά με την προηγούμενη δεκαετία από τη μελέτη (2000-2010) αυξήθηκε κατά 215%!
– Στη Ζάκυνθο αναφέρεται το μικρότερο ποσοστό δασικών πυρκαγιών (4%) στις οποίες εξακριβώθηκαν τα αίτια εκδήλωσής τους.
– Τα νησιά του Ιονίου καταλαμβάνουν την 1η θέση μεταξύ των γεωγραφικών ενοτήτων της χώρας ως προς τα ποσοστά (22,3%) δασικών πυρκαγιών από κακόβουλο εμπρησμό (εξακριβωμένο ή πιθανό).

– Ειδικά στη Ζάκυνθο το 60% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται σε κακόβουλο εμπρησμό.

– Στο νησί αυτό το ποσοστό εντοπισμού του δράστη είναι (0,9%), το μικρότερο στη χώρα.

– Η πλειονότητα των αγροτοδασικών πυρκαγιών στο νησί της Ζακύνθου εκδηλώνονταν ανέκαθεν στο βόρειο και δυτικό τμήμα αυτού, εκεί δηλαδή που υπάρχουν οι ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις με τουριστική ανάπτυξη.

– Οι δασικές εκτάσεις καλύπτουν 45.500 στρέμματα, με ποσοστό κάλυψης 11,2% της συνολικής έκτασης του νησιού. Τα δάση στη Ζάκυνθο είναι 61% ιδιωτικά, 12% μοναστηριακά και 27% δημοτικά (κοινοτικά).

– Οι πυρκαγιές άρχισαν να πληθαίνουν ταυτόχρονα με το διάστημα ωρίμανσης της τουριστικής ανάπτυξης περί τα τέλη του 2000.

– Ο μέσος ετήσιος αριθμός πυρκαγιών στη Ζάκυνθο, είναι 127 αγροτοδασικές, γεγονός που σημαίνει ότι κάθε 3 μέρες εκδηλώνεται μέσα στο έτος στο νησί και μία αγροτοδασική πυρκαγιά.

– Ο μέσος ετήσιος αριθμός καμένων εκτάσεων (μέση ετήσια απώλεια) στη Ζάκυνθο είναι 3.225,9 στρέμματα.

– To 60% περίπου των δασικών πυρκαγιών της Ελλάδας έχει χρόνο κατάσβεσης 7,5 ώρες. Η μέγιστη διάρκειά τους στη χώρα μας ανέρχεται σε 15 ώρες περίπου. Στη Ζάκυνθο η μέση διάρκεια των δασικών πυρκαγιών είναι 34 ώρες, μεγαλύτερη σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νομούς της χώρας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζάκυνθος: Μεγάλη έρευνα της ΜΠΑΜ – Τι λένε ερευνητές, κάτοικοι και δικηγόροι

Νέα αναφορά των κατοίκων της Ζακύνθου στον κ. Ντογιάκο μετά τις εξελίξεις με Κουσουλό

Οι εξαπατημένοι κάτοικοι της Ζακύνθου στο πλευρό του Πέτρου Κουσουλού

Σκάνδαλο Παρακολουθήσεων: Πυρά Σάγια και Πιτσιόρλα για Τσίπρα και Ρουμπάτη


Επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές
Σύμφωνα με τη μελέτη Γκουρμπάτση οι 47 από τις 273 δασικές πυρκαγιές, ποσοστό 17,2%, προκλήθηκαν σε προστατευόμενη περιοχή, είτε του δικτύου Natura 2000 είτε εντός της ζώνης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ΕΚΠΖ) ή εντός της έκτασης Καταφυγίου Άγριας Ζωής Βραχιώνα.
– Στις 24 δασικές πυρκαγιές, ποσοστό 8,8%, διαπιστώθηκε από τα αρμόδια όργανα της Δασικής Αρχής εντός της καμένης έκτασης είτε μικρός ή και μεγάλος αριθμός βαθμίδων από παλαιότερες καλλιέργειες – δασωμένοι αγροί.

Από τη μεγάλη φωτιά στην Αναφωνήτρια το 2017 – φωτό: protothema.gr

– Σε 28 πυρκαγιές, ποσοστό 10,8%, προκλήθηκαν στην ίδια θέση δύο ή και περισσότερες φωτιές, είτε εντός της ίδιας ημερομηνίας ή σε διαφορετικές ημερομηνίες.

– Οι θέσεις πυρκαγιών στις οποίες προκλήθηκαν δύο ή περισσότερες δασικές πυρκαγιές είτε εντός της ίδιας ημερομηνίας ή σε διαφορετικές ημερομηνίες βρίσκονται στη συντριπτική πλειονότητα εντός της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων (δηλαδή η επίμαχη περιοχή που πούλησε ο Χάρος).

– Η μία, περίπου, στις πέντε δασικές πυρκαγιές προκλήθηκε σε προστατευόμενη νομικά δασική έκταση.

– Σε ποσοστό 10% των πυρκαγιών εκδηλώθηκαν κι άλλες φωτιές στην ίδια θέση, την ίδια ημέρα ή άλλη. Από δύο μέχρι και έξι πυρκαγιές!

– Η μία, περίπου, στις 10 από τις καμένες δασικές εκτάσεις έχει ξανακαεί και κατά το παρελθόν από μία ή αλλεπάλληλες πυρκαγιές και έχει κηρυχθεί και πάλι αναδασωτέα.

– Οι περισσότερες από τις μισές εκχερσώσεις έλαβαν χώρα στη Δημοτική Ενότητα Ελατίων και πιο συγκεκριμένα σε Έξω Χώρα, Βολίμες, Άνω Βολίμες και Αναφωνήτρια.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι δύο από τις μεγαλύτερες σε καμένη έκταση και καταστροφικότερες πυρκαγιές προκλήθηκαν στις ίδιες τοπικές κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Ελατίων, όπου βρίσκεται και η αμφισβητούμενη για την κυριότητα πωληθείσα το έτος 2014 επίδικη κτηματική έκταση των 14.500 στρεμμάτων.


– Στις 26.8.2017 ξέσπασε πυρκαγιά (Βολίμες – Αναφωνήτρια – Μαριές) από την οποία κάηκαν συνολικά 15.920 στρέμματα.
– Στις 20.8.2009 (Αναφωνήτρια, Μαριές, Έξω Χώρα) κάηκαν συνολικά 19.738 στρέμματα.
Τμήμα της έκτασης που κάηκε το 2017 είχε καεί στο παρελθόν το 2009 και το 1984.

Τα Ντοκουμέντα των αποχαρακτηρισμών

Η «Μ» φέρνει στο φως το έγγραφο που υπογράφει ο διευθυντής Δασών Ζακύνθου και αφορά το αίτημα που υπέβαλλε ο Γ. Χάρος για αποχαρακτηρισμό της έκτασης το 2012. Σύμφωνα με το έγγραφο, ως δάσος εμφανίζεται έκταση 3.540,996 στρεμμάτων.

Ως δασική έκταση δηλώθηκαν 4.873,85 στρέμματα.

Ως βραχώδης έκταση αναγράφεται περιοχή με εμβαδό 964,30 στρεμμάτων.

Ως χορτολιβαδική – βραχώδης εμφανίζεται περιοχή 3.680 στρεμμάτων

Ως αγροτική έκταση παρουσιάζονται στο έγγραφο 1.367,49 στρέμματα.

 

Βάσει του εγγράφου προτείνεται να μη χαρακτηριστούν οι εκτάσεις, πλην των αγροτικών επειδή κηρύχθηκαν αναδασωτέες. Από τις εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται μέσα στην αναδασωτέα περιοχή προτείνεται να αποχαρακτηριστούν όσες μέχρι την ημερομηνία κήρυξης εξακολουθούσαν να είναι αγροτικές.
Την απόφαση έλαβε ο διευθυντής Δασών Ζακύνθου βασιζόμενος σε εισήγηση που έκανε ο δασάρχης του νησιού.

 

«Το κόλπο»
«Η έκταση αυτή παραμένει δασική, καμένη και αναδασωτέα», επισημαίνει στην «Μ» νομικός που ασχολείται εδώ και χρόνια ενδελεχώς με την αγοραπωλησία αυτήν η οποία χαρακτηρίστηκε ως τεράστιο σκάνδαλο και εκκρεμεί στις δικαστικές αίθουσες, τόσο όσον αφορά το αστικό όσο και το ποινικό σκέλος.
«Ο νόμος αναφέρει ότι μπορεί να πωληθεί μια δασική έκταση, ακόμα και αν έχει κριθεί αναδασωτέα, εάν αυτή δεν έχει κατατμηθεί και εφόσον δεν την διεκδικεί το Δημόσιο», εξηγεί ο νομικός. «Ο κ. Χάρος πούλησε 14.500 στρέμματα χωρίς κατάτμηση. Έδωσαν στον (κατηγορούμενο) δασάρχη το αίτημα και ο ίδιος, μην μπορώντας να αποχαρακτηρίσει την έκταση και διατηρώντας επιφυλάξεις για το ιδιοκτησιακό εάν είναι του Δημοσίου, διαβίβασε το αίτημά τους στον προϊστάμενό του στην Πάτρα.

Σύμφωνα με τον νόμο, αν το Δημόσιο διεκδικεί μία έκταση, πρέπει να το δηλώσει εντός δύο μηνών από τότε που ο ιδιώτης υπέβαλε την αίτηση για να την πουλήσει. Εάν για κάποιο λόγο οι αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι δεν απαντήσουν μέσα στο δίμηνο, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να προχωρήσει σε μεταβίβαση. Αυτό όμως δεν είναι αναγνώριση κυριότητας ούτε αποχαρακτηρισμός της έκτασης. Το Δασαρχείο λέει ότι το Δημόσιο διατηρεί τα δικαιώματά του», συμπληρώνει ο νομικός. «Οι δύο κρατικοί λειτουργοί στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν απάντησαν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας», πρόσθεσε.

 

Αναδασωτέες

Στη Ζάκυνθο εδώ και πολλά χρόνια παρατηρείται ένα ιδιαίτερο φαινόμενο, που όπως λένε οι κάτοικοι χρήζει αξιολόγησης από τις αρμόδιες Αρχές. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει η «Μ», εκτάσεις οι οποίες κάηκαν και κηρύχθηκαν αναδασωτέες μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποχαρακτηρίστηκαν από δασικές και δόθηκαν για χρήση σε ιδιώτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κήρυξη αναδασωτέας έκτασης 4.000 στρεμμάτων στη θέση «Άγιος Γεώργιος Κρημνών» στις Βολίμες, απόφαση που αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 7/11/1985.

 

Το ΦΕΚ με την κήρυξη αναδασωτέας έκτασης 4.000 στρεμμάτων το 1985 στην περιοχή που πούλησε ο Γ. Χάρος στην PIMANA

Το 2010 αναρτάται η διόρθωση κήρυξης αναδάσωσης εμβαδού 4.000 στη συγκεκριμένη περιοχή «λόγω εσφαλμένης τοποθέτησης».

To ΦΕΚ του αποχαρακτηρισμού 4.000 στρεμμάτων

Το 2016 αποχαρακτηρίστηκαν 5.274 τ.μ. στις Δάφνες Βασιλικού.

Το 2017 αποχαρακτηρίστηκε μία έκταση 32.866 στρεμμάτων στον Βασιλικό Ζακύνθου και δόθηκε για χρήση σε ιδιώτη.


Την ίδια χρονιά αποχαρακτηρίστηκε ένα μεγάλο τμήμα από δασική έκταση 33.900 στρεμμάτων στον Βασιλικό Ζακύνθου. Σύμφωνα με την αιτιολόγηση του δασάρχη, 24.415 στρέμματα, επειδή εμφανίζονται με αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 1945 ή εφόσον δεν είναι ευκρινείς του 1960, δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Σε άλλη περίπτωση το 2017 αποχαρακτηρίστηκε έκταση 2.956 στρεμμάτων.

Ζακύνθου
Όλοι οι αποχαρακτηρισμοί υπογράφονται από τον επί χρόνια δασάρχη Ζακύνθου. Πρόκειται για έναν από τους επτά συντελεστές του συμβολαίου της αγοραπωλησίας των 14.500 στρεμμάτων στο «Ναυάγιο» Ζακύνθου. Τον περασμένο Μάρτιο, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Γ. Πολυκράτης εισηγήθηκε την παραπομπή τους σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για την τέλεση των κακουργηματικών πράξεων «της ψευδούς βεβαίωσης και απάτης από κοινού εις βάρος του Δημοσίου και ΝΠΔΔ, με συνολική ζημία πάνω από 120.000 ευρώ». Η έκδοση βουλεύματος για την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται από μέρα σε μέρα.

Ο εισαγγελέας κ. Ελευθεριάνος (που άσκησε ποινική δίωξη στην Ρούλα Πισπιρίγκου για ανθρωποκτονία) είχε παραγγείλει στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού να γίνει προκαταρκτική εξέταση για τον συγκεκριμένο δασάρχη. Ο φάκελος τελικά έκλεισε χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ