Μπορεί κυβέρνηση και δανειστές να δηλώνουν αμφότεροι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup, ωστόσο στους πολίτες φαντάζει μάλλον δύσκολο το να αποδεχθούν κάτι τέτοιο, διαπιστώνοντας πως η ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν κατάφερε να παραμείνει πιστή στις «κόκκινες γραμμές» της, αλλά «έδεσε» περαιτέρω τη χώρα συμφωνώντας στην προνομοθέτηση μέτρων.
Η ουσία της χθεσινής συνεδρίασης είναι πως η κυβέρνηση συμφώνησε να νομοθετήσει από τώρα μέτρα για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος, τα οποία αφορούν στη μείωση του αφορολόγητου ορίου και στη μείωση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.
Πρόκειται επί της ουσίας για ένα τέταρτο μνημόνιο, που μπορεί να δίνει «πολιτική ανάσα» στην κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά παγιδεύει τη χώρα με υποχρεώσεις.
Στα επόμενα βήματα, η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Αθήνα, έτσι ώστε να παραμετροποιήσουν τα όσα δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση για όλα τα ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης και το νέο πακέτο μέτρων, που θα εφαρμοστεί με τη λήξη του προγράμματος, το 2018, από την – τότε – κυβέρνηση, και σε περίπτωση που δεν έχουν καλυφθεί οι στόχοι.
Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πιστεύουν πως είναι δυνατό η Ελλάδα να πιάσει τον στόχο πλεονάσματος για το 2018, καθώς έχει γίνει «τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή από το 2009 έως σήμερα», όμως το ΔΝΤ δεν «βλέπει» το ίδιο ενδεχόμενο.
Την ίδια ώρα οι δανειστές, διά των εκπροσώπων τους, δηλώνουν ότι δεν βιάζονται για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καθώς υπάρχει ρευστότητα μέχρι το καλοκαίρι, θεωρούν ωστόσο αρκετά πιθανό να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, μετά και την τελευταία υποχώρηση της Αθήνας.
Αχτσιόγλου: Αντισταθμιστικά οφέλη για όσους δουν να κόβεται πάλι η σύνταξή τους
Η κυβέρνηση, ωστόσο, αποτιμά θετικά το χθεσινό Eurogroup.
«Το ΔΝΤ και η Ελλάδα έκαναν ένα βήμα πίσω» είπε χαρακτηριστικά η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha. «Περιμένουμε και από τη Γερμανία να κάνει ένα βήμα πίσω, για να επιτευχθεί η συμφωνία», πρόσθεσε η ίδια, σημειώνοντας ότι οι συνταξιούχοι, που θα δουν να μειώνεται για 13η φορά η σύνταξή τους θα λάβουν αντισταθμιστικά οφέλη, που ενδεχομένως να αφορούν σε φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις.
Η υπουργός τόνισε ότι η συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup για την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα αποτελεί ένα καλό σήμα για την οικονομία, τις επενδύσεις και τις καταθέσεις.
Η κ. Αχτσιόγλου επέμεινε ότι δεν συμφωνήθηκε να ληφθούν επιπλέον μέτρα ύψους 3,5 δισ. (2% του ΑΕΠ), αλλά συμφωνήθηκε να αλλάξει το μείγμα των δημοσιονομικών μέτρων.
Απαντώντας στην ερώτηση για το ενδεχόμενο «αφαίμαξης» της προσωπικής διαφοράς από τις συντάξεις, τόνισε ότι πρόκειται για υποθετικά σενάρια και θα ήταν καλύτερο να παραμέναμε στα δεδομένα.
Ακόμη, η υπουργός Εργασίας εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι η αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα, καθώς μπήκαν καλές βάσεις, ενώ στην ερώτηση αν θα ήταν καλύτερα να είχε επιτευχθεί συμφωνία έξι μήνες νωρίτερα, απάντησε ότι «δεν ήταν καθόλου αυτονόητη έξι μήνες νωρίτερα η αλλαγή του μείγματος των μέτρων».
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Αχτσιόγλου:
Παυλόπουλος: Πρωτόγνωρο να ζητούν προνομοθέτηση μέτρων
Ότι είναι πρωτόγνωρο να ζητάει κανείς την νομοθέτηση μέτρων προληπτικών, και μέτρων που τελούν υπό αίρεση είχε δηλώσει στα τέλη Γενάρη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
«Καθένας γνωρίζει πως είναι πρωτόγνωρο να ζητάει κανείς την νομοθέτηση μέτρων προληπτικών, και μέτρων που τελούν υπό αίρεση. Το να υποχρεωθεί μία χώρα να ψηφίσει με νόμο τέτοια μέτρα, σημαίνει ότι θα δεχόταν να παραβιάσει κάθε έννοια του ευρωπαϊκού δικαίου και κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και ιδίως διεθνούς δικαίου που να αφορά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Διότι δεν είναι δυνατόν να ληφθούν τέτοια μέτρα και δεν ετέθη ποτέ ζήτημα για καμιά ευρωπαϊκή χώρα να πάρει τέτοια μέτρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «είναι άλλο να δεσμευτείς ότι σε συγκεκριμένα πεδία θα πάρεις μέτρα – και γραπτώς ακόμη να δεσμευτείς – και άλλο πράγμα να νομοθετείς. Νομοθεσία υπό αίρεση και μάλιστα μελλοντική νομοθεσία και αίρεση για τη λήψη μέτρων μετά από δύο και τρία χρόνια, είναι κάτι όχι μόνο πρωτόγνωρο αλλά και εντελώς αντίθετο –το τονίζω- πέρα και έξω από την λογική του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και δεν μπορεί να γίνει δεκτό, όχι μονάχα απ’ την Ελλάδα και την Πορτογαλία, από οιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα και δη από χώρα του σκληρού πυρήνα της ΕΕ δηλαδή της ευρωζώνης».
Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο: