Όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, την Τρίτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και θα ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου και την Τετάρτη θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η αναμενόμενη ανακοίνωση από την κυβέρνηση του ονόματος του υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας -και μετά τη χθεσινή πρωινή αναφορά του κ. Σακελλαρίδη ότι αργά το βράδυ της Κυριακής θα ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου- ήταν η αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια συζητήσεις περί εμπλοκής προκαλώντας θρίλερ για το ποιος ή ποια θα είναι υποψήφιος. Ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σακελλαρίδης υποστήριξε πως δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα και καμία ανατροπή και πως οι συζητήσεις που έγιναν την Κυριακή στο Μαξίμου -αλλεπάλληλες συσκέψεις- αφορούσαν αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup.
Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το μεσημέρι της Κυριακής ο πρωθυπουργός είχε μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν-Κλον Γιούνκερ και δεν αποκλείεται να συζητήθηκε και το ενδεχόμενο μετακόμισης του επιτρόπου από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα. Οπως εκτιμούν πηγές των Βρυξελλών, ο κ. Γιούνκερ είναι αρνητικός να ανατραπούν οι συσχετισμοί στους επιτρόπους – δηλαδή στο ενδεχόμενο τη θέση του κ. Αβραμόπουλου να καταλάβει πρόσωπο από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου ανέφεραν ότι έχουν κατατεθεί πολλά ονόματα, σημείωναν χαρακτηριστικά τον Προκόπη Παυλόπουλο, τη Μαριέττα Γιαννάκου, τη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη, τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά ακόμη, αλλά και τον Βύρωνα Πολύδωρα.
Πάντως, το απόγευμα της Κυριακής, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο -στο Μέγαρο Μαξίμου- ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες πρότεινε να είναι γυναίκα υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Πρότεινε δε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να είναι υποψήφια η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων «αν θα έχουμε Πρόεδρο», είπε: «Θα τα πει όλα ο πρωθυπουργός», ενώ αν θα έχει ανατροπή η υπόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας απάντησε «δεν νομίζω» και πρόσθεσε: «Ολα θα πάνε καλά, θα τα πει όλα ο πρωθυπουργός». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας δεν απάντησε, είπε «απλά το κρατώ αυτό», προφανώς αναφερόμενος και σε άλλες εισηγήσεις που έχουν γίνει τόσο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από υπουργούς.
Ωστόσο, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, όταν του τέθηκε το ερώτημα αν έχει καταλήξει στην απόφαση για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απάντησε στο «Εθνος» ότι «έχει καταλήξει, το πρόσωπο έχει βρεθεί».
Συνάντηση
Σημειώνεται ότι την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε χθες και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος προφανώς δεν συζήτησε με τον πρωθυπουργό μόνο τις εξελίξεις και τις συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Είναι προφανές ότι ο κ. Λαφαζάνης εκφράζει ενστάσεις για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, όπως και ότι στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα προτείνουν πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως τον Μανόλη Δρεττάκη και τη συγγραφέα Ιωάννα Καρυστιάνη κ.ά.
Σημειώνεται ότι ο κ. Λαφαζάνης συνομιλώντας με δημοσιογράφους απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, δεν το βλέπω να το ανακοινώνει σήμερα. Ρωτήστε το Μαξίμου».
Σημειώνεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα και πριν μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Καμμένος και ο κ. Λαφαζάνης, τέθηκε και το θέμα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας και η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι «δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμοί».
Πάντως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα πρέπει να υπάρξει εμμονή στην επιλογή ενός κεντροδεξιού υποψήφιου Προέδρου, προτάσσοντας το ενδεχόμενο ανάδειξης στο κορυφαίο πολιτειακό αξίωμα ενός προσώπου κύρους από τον χώρο της Αριστεράς ή και κάποιου από τον χώρο του πολιτισμού.
Στην περίπτωση που τελικά υποψήφιος για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα είναι ο Ελληνας επίτροπος ή πρόσωπο από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, τότε αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία, που απαιτούνται, σύμφωνα με το Σύνταγμα, 180 ψήφοι, καθώς με τη στήριξη της συγκυβέρνησης και της ΝΔ θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 238 ψήφους.
Πηγή: Έθνος