Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024

Θρίλερ με την Αξιολόγηση: Τριήμερο φωτιά εν όψει Eurogroup

Εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να υπάρξει προσέγγιση των δύο πλευρών μέχρι το Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ώστε να είναι σε θέση αυτό να καθορίσει ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Στην καλύτερη περίπτωση, η συνολική απόφαση σε πολιτικό επίπεδο αναμένεται στις 20 Μαρτίου.

Αυτό ανέφερε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης με γνώση των συζητήσεων που γίνονται, ωστόσο διευκρίνισε ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των συζητήσεων που εξελίσσονται ικανοποιητικά και θα συνεχιστούν τις επόμενες ώρες.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι, εάν επιβεβαιωθεί το καλό σενάριο, το μέγιστο που θα μπορούσε να αποφασιστεί τη Δευτέρα είναι οι επικεφαλής των θεσμών να επιστρέψουν για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Όπως είπε, οι συζητήσεις στην Αθήνα θα προχωρήσουν αρκετά σύντομα γιατί θα υπάρχουν οι παράμετροι της συμφωνίας. Το ζητούμενο είναι να αποδεχθούν όλες οι πλευρές τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης, που θα αποτελέσουν και τη βάση της συζήτησης στην Αθήνα. Ο ίδιος επικέντρωσε τις συζητήσεις σε δύο θέματα, το δημοσιονομικό, δηλαδή τη διασφάλιση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2018, και τα εργασιακά.

Τρεις δηλώσεις που βάζουν φωτιά στη διαπραγμάτευση 

Ευρωπαίος Αξιωματούχος ΕΕ

Η αξιολόγηση δεν είναι κόκκινο κρασί να περιμένεις να γίνει καλύτερη. Μην αγχώνεστε, μέχρι τον Ιούλιο έχουμε τέσσερα eurogroup

Κλάους Ρέγκλινγκ, Επικεφαλής ESM

Οι πολιτικές διάσωσης της Ευρωζώνης λειτουργούν, 4 εκ των 5 χωρών βγήκαν επιτυχημένα από τα προγράμματα. Ισπανία και η Ιρλανδία είναι σήμερα οι «Πρωταθλητές της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης. H Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Πουθενά η κλίμακα των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα

Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της ΚΟ CDU

Το ΔΝΤ πρέπει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, ειδάλλως «δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η Αθήνα έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το πολύ το ήμισυ των υποσχέσεών της.

“Υπάρχουν προϋποθέσεις πολιτικής συμφωνίας στο Eurogroup” 

«Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας»: στην εκτίμηση αυτή προβαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, σε επικοινωνία με το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «η ελληνική πλευρά, όπως και τα εμπλεκόμενα μέρη, εργάζεται πυρετωδώς προς αυτήν την κατεύθυνση», όμως «το ΔΝΤ θα πρέπει να επανεξετάσει τις προβλέψεις του αντιστοιχίζοντάς τες με την πραγματικότητα και τα θετικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας που υπεραποδίδει, πράγμα που επιβεβαιώνει επισήμως η Κομισιόν» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα.

«Βασικό ζητούμενο είναι η επίτευξη μιας επί της αρχής συμφωνίας για το δημοσιονομικό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος. Εφόσον επιτευχθεί αυτό -όπως επιβεβαιώνουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων μπορεί να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και σε τεχνικό επίπεδο» εκτιμούν οι κυβερνητικές πηγές, με μια κρίσιμη προσθήκη: «Έχει καταστεί σαφές -όπως και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε- ότι τυχόν καθυστερήσεις δεν είναι προς όφελος ούτε της Ελλάδας αλλά ούτε και της Ευρώπης».

Τέλος, όταν το ΑΠΕ -ΜΠΕ ζήτησε από τις ίδιες κυβερνητικές πηγές να σχολιάσουν τη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της διαπραγμάτευσης, σημείωναν: «Η προοπτική κλεισίματος της αξιολόγησης και επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνουν το έωλο του καταστροφολογικού αφηγήματος της ΝΔ και αφήνουν τον κ. Μητσοτάκη έκθετο μπροστά σε ένα νέο στρατηγικό αδιέξοδο. Και όλα αυτά είναι εμφανή».

«Παζάρι» με φόρους και αφορολόγητο

Σκληρό «παζάρι» για το αφορολόγητο όριο κάνει η κυβέρνηση, η οποία αρνείται τη μείωσή του χωρίς να λάβει αντισταθμιστικά μέτρα ελάφρυνσης των φορολογουμένων.

Αυτό αποκάλυψε χθες η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου η οποία, αν και παραδέχθηκε ότι οι δανειστές ζητούν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 και το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, παρά τις περί του αντιθέτου κατά καιρούς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, υπογράμμισε ότι όλα είναι ανοιχτά αφού επί του παρόντος δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα.

Και δεν έχει οριστικοποιηθεί γιατί, όπως άφησε να εννοηθεί η κα Παπανάτσιου, αν οι θεσμοί δεχθούν τη μείωση για παράδειγμα των φορολογικών συντελεστών ή την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και το ύψος στο οποίο θα υποχωρήσει.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν από το οικονομικό επιτελείο, για να προχωρήσει η μείωση της έκπτωσης φόρου που ισχύει σήμερα οι δανειστές θα πρέπει να δεσμευτούν ότι εάν και πάλι πέσουν έξω στους υπολογισμούς τους και υπάρχει υπεραπόδοση εσόδων και τα επόμενα χρόνια, τότε η κυβέρνηση, χωρίς την προηγούμενη άδειά τους, θα μπορεί να προχωρήσει στη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά μία μονάδα ή στην ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ ή και στη μείωση των συντελεστών των επιχειρήσεων καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών.

Άλλωστε, όπως επεσήμανε χθες η κα Παπανάτσιου, «σίγουρα θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων και κάποιων ασφαλιστικών εισφορών, πρέπει να βοηθηθεί και η επιχειρηματικότητα».

Θα πρέπει πάντως αναφερθεί ότι η υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας σε Ρ/Σ, εμφανίστηκε επιφυλακτική για το πώς θα κλείσει όλο το «πακέτο», υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «ας δούμε πρώτα πού θα καταλήξουμε, τι θα δώσουμε, τι θα πάρουμε και μετά θα δούμε».

Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία της ότι στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, θα δοθεί «ισχυρή ώθηση» για κλείσιμο της συμφωνίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και naftemporiki.gr



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ