Σε στρατόπεδα έχουν χωριστοί οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφήςτων Βρυξελών αναφορικά με την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στα όσα έχει θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον
Οι χώρες όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, αλλά και σχεδόν όλες οι Σκανδιναβικές, υποστηρίζουν τις θέσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Κάμερον, διαμηνύοντας πως πρέπει να υπάρξει ενότητα χωρίς να υπάρχουν μονομερείς ενέργειες.
Από την άλλη μεριά, τα κράτη μέλη της ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία αντιδρούν στην κατάργηση των προνομιών και των κοινωνικών παροχών για πολίτες των κρατών τους που ζουν και εργάζονται στην Μεγάλη Βρετανία, ενώ την ίδια ώρα χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως Γερμανία, η Γαλλία, εκφράζουν αντιρρήσεις σχετικά με το μέλλον της στενότερης συνεργασίας των κρατών – μελών της Ευρωζώνης.
«Θα παλέψω για την Βρετανία και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία θα την πάρω», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Καμέρον.
«Έχουμε σημαντική δουλειά να κάνουμε σήμερα και αύριο. Θα είναι δύσκολα. Θα παλέψω για τη Βρετανία και αν υπάρξει μια καλή συμφωνία, θα την πάρω. Αλλά δεν θα συμφωνήσω σε κάτι που δεν απαντά σε αυτό που χρειαζόμαστε. Νομίζω πως είναι πιο σημαντικό να το κάνουμε σωστά από το να το κάνουμε γρήγορα. Αλλά με καλή θέληση και σκληρή δουλειά μπορούμε να πάρουμε μια καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», ήταν η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού.
Αγκάθι της Συνόδου Κορυφής αποτελεί η στάση της Γαλλίας, που είναι η χώρα που εκφράζει πιο έντονα τις αντιθέσεις τις θεωρώντας πως η διαπραγμάτευση με την Μεγάλη Βρετανία δεν μπορεί να δυναμιτίσει την περαιτέρω εμβάθυνση της Ευρωζώνης ή να αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές απαιτήσεις και εξαιρέσεις άλλων κρατών – μελών
Η Εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στην Σύνοδο Κορυφής
Την αντίφαση μεταξύ του δόγματος για όλο και μεγαλύτερη πολιτική ενότητα στην ΕΕ και τις μονομερείς ενέργειες ορισμένων χωρών στο θέμα του προσφυγικού, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη συζήτηση για το Brexit στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την «βαθύτατη και σοβαρότατη αντίθεση», μεταξύ του «”Εver closer Europe” στο βόρειο άκρο της Ευρώπης και των “μονομερών ενεργειών” που δημιουργούν πλήγματα στο άλλο άκρο της».
Δεύτερον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να βοηθηθεί στις σχέσεις της με την Ευρώπη, αλλά όχι καταστρατηγώντας το κοινοτικό κεκτημένο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι αν η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι ό,τι τη συμφέρει και την εξυπηρετεί και η συζήτηση δε γίνεται στη βάση αξιών, αργά ή γρήγορα η Ευρώπη θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Απευθυνόμενος στις χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μ. Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για ευρωπαίους πολίτες).
Τέλος, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα πρέπει να βρεθούν συνολικές και συλλογικές λύσεις για την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι αν αυτό δεν είναι εφικτό, καλύτερα να καθυστερήσει το κείμενο συμπερασμάτων, έως ότου βρεθούν οι λύσεις στις οποίες θα έχουν συμφωνήσει όλοι μαζί.
Διαβάτε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις από την Σύνοδο Κορυφής
ΠΗΓΗ : Newsbomb.gr