Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2024

Θυμός: Τα 3 κόλπα για να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά τις «εκρήξεις» και όσους… σε εκνευρίζουν

Η διαχείριση του θυμού είναι μια δύσκολη διαδικασία, ειδικά όταν ο θυμός πηγάζει από μακροχρόνιες καταστάσεις ή καταστάσεις που δυσκολευόμαστε να διαχειριστούμε. Οι συμβουλές του τύπου «σκέψου πριν μιλήσεις» ή «μην πεις κάτι που θα μετανιώσεις αργότερα» είναι μόνο θεωρητικές και δύσκολο να εφαρμοστούν κατά τη στιγμή της έκρηξης θυμού.

Όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια, αλλά είμαστε άνθρωποι και όταν ο θυμός κυριεύει κάποιον και εκρήγνυται, καταλήγει να βλάπτει τον εαυτό του και τους άλλους χωρίς να επιτυγχάνει κανένα θετικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές για να διδάξουν τη διαχείριση του θυμού.

Σε πρακτικό επίπεδο, οι ψυχολόγοι προτείνουν μερικές τεχνικές που μπορεί να εφαρμόσει κανείς για να αντιδράσουμε πιο ψύχραιμα όταν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση.

Τα 3 κόλπα των ψυχολόγων
1. Το κόλπο με το χαρτί
Μια ομάδα Ιαπώνων ερευνητών δοκίμασε μια απλή μέθοδο που απαιτεί μόνο ένα στυλό και ένα κομμάτι χαρτί. Τα αποτελέσματά τους δημοσιεύονται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Scientific Reports.

Η έμπνευση για αυτή την τεχνική βρίσκεται στην ιαπωνική παράδοση. Σε ένα μέρος κοντά στην πόλη Ναγκόγια, διοργανώνεται κάθε χρόνο ένα πολιτιστικό γεγονός που ονομάζεται Hakidashisara, κατά το οποίο συνθλίβονται μικροί δίσκοι που αντιπροσωπεύουν πράγματα που προκαλούν θυμό. Οι συμμετέχοντες σε αυτό το φεστιβάλ βιώνουν μεγάλη ανακούφιση όταν αφήνουν συμβολικά να φύγει αυτό που τους προκαλεί θυμό ή οργή.

Η νέα μελέτη ακολουθεί την ίδια γραμμή: γράψτε σε ένα κομμάτι χαρτί τι μας θυμώνει και στη συνέχεια απαλλαγείτε από αυτό καταστρέφοντάς το ή πετώντας το. Με αυτή την απλή χειρονομία κατάφεραν να καταπνίξουν τον θυμό που είχαν προκαλέσει προηγουμένως σε μια ομάδα φοιτητών. Μάλιστα, όσοι συμμετέχοντες έγραψαν τα συναισθήματά τους αλλά δεν πέταξαν το χαρτί δεν πέτυχαν το ίδιο ηρεμιστικό αποτέλεσμα.

2. Το τέχνασμα του time out
Η τεχνική του time out χρησιμοποιείται ευρέως στην παιδοψυχολογία για τον περιορισμό της κακής συμπεριφοράς των παιδιών, αλλά στους ενήλικες μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμη. Όπως και στο μπάσκετ, πρόκειται για μια παύση για την αναδιοργάνωση του παιχνιδιού – στην προκειμένη περίπτωση, της στάσης απέναντι στο πράγμα που προκαλεί τον θυμό. Ο στόχος είναι να σταματήσετε για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να απομακρυνθείτε τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά από το σημείο της σύγκρουσης. Μια βόλτα ή ένα άθλημα, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις, είναι ένας καλός τρόπος για να απομακρυνθεί κανείς από το άτομο ή τα άτομα στα οποία στρέφεται ο θυμός.

Ο στόχος είναι να σταματήσετε για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια να απομακρυνθείτε τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά από το σημείο της σύγκρουσης. Μια βόλτα ή ένα άθλημα, ανάλογα με τις προσωπικές προτιμήσεις, είναι ένας καλός τρόπος για να απομακρυνθεί κανείς από το άτομο ή τα άτομα στα οποία στρέφεται ο θυμός. Ο στόχος είναι να αποφύγετε να συνεχίσετε να ενεργείτε εν θερμώ και να αφήσετε τη συζήτηση σε εκκρεμότητα για μια στιγμή που τα πράγματα θα μπορούν να ειπωθούν με λιγότερο βιαστικό τρόπο και, επομένως, με μεγαλύτερο έλεγχο των όσων σκέφτεστε και εκφράζετε.

3. Το τέχνασμα της προπόνησης στη χαλάρωση
Το να ζητάτε από κάποιον να μετρήσει μέχρι το δέκα ή να πάρει μια βαθιά ανάσα τη στιγμή που έχει ένα ξέσπασμα θυμού είναι λίγο σαν να προσπαθείτε να ηρεμήσετε ένα παιδί που ξεσπάει λέγοντας «χαλάρωσε». Ωστόσο, ένα άτομο που γνωρίζει ήδη πώς να χαλαρώνει και να αναπνέει σωστά έχει πρόσθετα εργαλεία για να καταστείλει τον θυμό όταν αυτός αρχίζει να βγαίνει στην επιφάνεια.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση προτείνει τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές:

Αναπνεύστε βαθιά από το διάφραγμα (μυς κάτω από τα πλευρά και πάνω από το στομάχι). Φανταστείτε την αναπνοή να ανεβαίνει από την κοιλιά ή την κοιλιά σας.
Επαναλάβετε αργά μια ηρεμιστική λέξη ή φράση ενώ αναπνέετε βαθιά.
Επιστρατεύστε τη φαντασία σας και οραματιστείτε μια χαλαρωτική εμπειρία από τη μνήμη σας ή τη φαντασία σας.
Η εξάσκηση αργών ασκήσεων, όπως η γιόγκα, μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε τους μυς σας και να προωθήσετε ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα.
Εξασκηθείτε καθημερινά σε αυτές τις τεχνικές και μάθετε να τις χρησιμοποιείτε αυτόματα όταν βρίσκεστε σε μια αγχωτική κατάσταση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ