Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Τι δείχνει το “Μητσοτάκης γιοκ” για το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Οι δηλώσεις Ερντογάν πως για εκείνον δεν υπάρχει πια ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι πρώτο θέμα σχεδόν σε όλο τον τουρκικό Τύπο.

Ενδεικτικά:

Milliyet: Για εμένα δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης

Aksam: Για εμένα πια δεν υπάρχει κάποιος που ονομάζεται Μητσοτακης

Hurriyet: Από εδώ και πέρα ας το σκεφτεί ο κ. Μητσοτάκης τι θα κάνει.

Sabah: Για εμένα πια, δεν υπάρχει Μητσοτάκης

Οι δηλώσεις Ερντογάν απασχόλησαν και τις βράδυνες ενημερωτικές εκπομπές, με Τούρκους αναλυτές να αποδίδουν την ενόχληση του Τούρκου προέδρου στις παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ και στις υποθέσεις της αναβάθμισης των F-16 και της προμήθειας F-35 που έχουν «παγώσει» για την Άγκυρα. Επίσης αναφέρουν ότι «έτσι είναι οι διεθνείς σχέσεις».

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Τουρκία Μανώλης Κωστίδης, εξήγησε ότι ο Ερντογάν με τις δηλώσεις αυτές «έδωσε γραμμή» τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Άμυνας και γι’ αυτό από εδώ και πέρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Θύμισε επίσης, πως πριν από τρία χρόνια είχε προκληθεί αντίστοιχη ένταση όταν ο Ερντογάν αρνήθηκε προκλητικά την πρόταση του Βούλγαρου προέδρου για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αμέσως επόμενο διάστημα, εξελίχθηκε η ένταση στον Έβρο με χιλιάδες μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα αλλά και οι παραβιάσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις.

Είναι λοιπόν φανερό πως ο Ερντογάν τινάζει στον αέρα τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ανοίγοντας την πόρτα σε μία νέα περίοδο έντασης. Ο Τούρκος Πρόεδρος, έχοντας αποθρασυνθεί ακόμα παραπάνω από τα “χάδια” της Δύσης , λόγω Ουκρανικού, δημιουργεί κλίμα για να απλώσει σε μια κρίσιμη συγκυρία το σύνολο της τουρκικής αναθεωρητικής-επεκτατικής ατζέντας σε βάρος της Ελλάδας ιδιαίτερα πιεσμένος,  βλέποντας να αλλάζουν οι συσχετισμοί στην Ανατολική Μεσόγειο με την χώρα μας να αναβαθμίζει διαρκώς την αμυντική της θωράκιση.

Από την άλλη η  Αθήνα παρά τις συνεχείς προκλήσεις που δέχεται σε λεκτικό επίπεδο, αλλά και με τις παραβιάσεις στο ελληνικό εναέριο χώρο από τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, αποφεύγει να μπει σε μια ρητορική σύγκρουσης με την Άγκυρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι έτοιμη η χώρα  ανά πάσα στιγμή να απαντήσει σε οποιαδήποτε απειλή.

Εκείνο που επιχειρεί από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είναι η διεθνοποίηση των τουρκικών απειλών αλλά και η ενίσχυση των συμμαχιών της. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πληροφορεί τις συμμάχους της για τις εντάσεις που πυροδοτεί διαρκώς η Άγκυρα και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή και αυτό είναι το γεγονός που προκαλεί εκνευρισμό στην γειτονική χώρα.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η κοινή τους παρουσία στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί σε ένα μήνα στην Μαδρίτη και στην οποία θα δώσει το παρών και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Εκεί όπου ο  Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρήσει να “παζαρέψει” την στάση του απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ που μέχρι τώρα είναι αρνητική, απειλώντας μάλιστα με βέτο.

Διαβάστε επίσης

Ολομέτωπη επίθεση Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό: “Δεν υπάρχει για μένα Κυριάκος Μητσοτάκης”

Ανήκει ή όχι στο ΝΑΤΟ η Τουρκία του Ερντογάν;

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ