Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Τη διαγραφή του ελληνικού χρέους υποστηρίζει το Bloomberg

Τη διαγραφή του ελληνικού χρέους το “συντομότερο δυνατόν” υποστηρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg με κύριο άρθρο του.

Το Bloomberg επικαλείται μεταξύ άλλων την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καθώς και την παύση ανησυχίας των επενδυτών για ενδεχόμενη απομάκρυνση της χώρας από την Ευρωζώνη.

Επιπρόσθετα, σημειώνουν πως το χρέος έχει φθάσει στο 180% του ΑΕΠ και εκτιμούν πως μια επιμήκυνση των δανείων στα πενήντα χρόνια ή μείωση των δανείων και νέο δάνειο θα κάνει “τον τροχό να γυρίζει” θα επιτρέψει στην τρόικα να μιλά για επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων, αλλά και πάλι δεν θα δώσει τη λύση. Καλούν δε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αποδείξει ότι μαθαίνει από τα λάθη της.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το άρθρο του Bloomberg, «η Ελλάδα και οι πιστωτές της παλεύουν για άλλη μια φορά με το χρέος της χώρας. Πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία φορά. Όσο εξακολουθούν να κάνουν το ίδιο λάθος, η επόμενη συμφωνία δεν θα έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει από τις προηγούμενες».

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι «το 2010 δόθηκε στην Ελλάδα το μεγαλύτερο, στην ιστορία, σχέδιο διάσωσης. Δέχθηκε νέο δανεισμό με αντάλλαγμα τη δημοσιονομική λιτότητα, αλλά τα χρέη της δεν μειώθηκαν. Οι πιστωτές είχαν αποκλείσει την όποια διαγραφή. Οι ειδικοί αναλυτές, ωστόσο, αντέδρασαν θεωρώντας ότι το πρόγραμμα έθετε ένα τεράστιο βάρος στους Έλληνες φορολογουμένους, το οποίο δεν ήταν πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο και γι’ αυτό το λόγο θα έπρεπε να δεχθούν απώλειες οι πιστωτές. Όπως είχαν δίκιο τότε, έτσι έχουν και τώρα».

Η σύνταξη του Bloomberg αναφέρει, επίσης, ότι «έκτοτε, υπήρξαν κάποιες ελαφρύνσεις από τους πιστωτές, όπως η επέκταση της περιόδου ωρίμανσης και η μείωση των επιτοκίων, αλλά δεν άλλαξε το αρχικό σχέδιο. Ως αποτέλεσμα το χρέος της Ελλάδας συνέχισε να αυξάνεται. Σήμερα, βρίσκεται χονδρικά στο 180% του ΑΕΠ, καθιστώντας σαφώς μη βιώσιμο».

Έκτοτε έχει υπάρξει περιορισμένη συμμετοχή των πιστωτών, μια επέκταση της ωρίμανσης των δανείων και χαμηλότερα επιτόκια, αλλά το βασικό μοτίβο δεν έχει αλλάξει, επισημαίνουν. Ως αποτέλεσμα, το χρέος της Ελλάδας συνεχίζει να αυξάνεται, λένε. Στην παρούσα φάση ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ της χώρας, το οποίο στην ουσία είναι μη βιώσιμο, τονίζει το Bloomberg. «Η νέα διόρθωση που είναι υπό συζήτηση, θα επιμηκύνει περαιτέρω τα δάνεια της Ελλάδας στα 50 χρόνια από τα 30 έτη και θα μειώσει τα επιτόκια κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Πιθανή είναι επίσης η χορήγηση ενός ακόμη δανείου ύψους 15 δισ. ευρώ».

Όλα αυτά μπορεί να συνεχίσουν να κάνουν τον «τροχό να γυρίζει» και να επιτρέψουν στην τρόικα να υποστηρίζει ότι η χώρα θα πετύχει το στόχο για χρέος στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020, σχολιάζει το Bloomberg και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Εξάλλου, μετά από κάθε διαπραγμάτευση οι εκπρόσωποι των δανειστών ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο».

Ακολούθως, στο κύριο άρθρο διατυπώνεται η άποψη ότι «τα αριθμητικά στοιχεία συνεχίζουν να μην επαληθεύονται, καθώς δεν συμβαδίζουν με την πολιτική και με την οικονομία. Οι Έλληνες έφθασαν να μισούν την τρόικα (ιδιαίτερα τη Γερμανία, της οποίας οι απόψεις έχουν μεγάλο βάρος), κατηγορώντας τα μέλη της και τους ηγέτες της για την παρατεταμένη λιτότητα, η οποία οδήγησε το 60% των νέων Ελλήνων στην ανεργία. Για φέτος αναμένονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, για πρώτη φορά από το 2007, αλλά, υπό την παρούσα προσέγγιση, η λιτότητα και ο πόνος που την συνοδεύει θα συνεχίζεται για χρόνια. Χωρίς τη μείωση του χρέους το νέο πρόγραμμα θα έχει την ίδια κατάληξη με τα προηγούμενα».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανάπτυξη θα επιστρέψει φέτος στη χώρα, για πρώτη φορά μετά το 2007, αλλά η τρέχουσα προσέγγιση της λιτότητας και τα δεινά που αυτή συνεπάγεται θα συνεχιστούν για χρόνια, προστίθεται. Η συγκυβέρνηση είναι εύθραυστη, εκτιμούν οι συντάκτες του δημοσιεύματος και τονίζουν ότι χωρίς ελάφρυνση του χρέους, το νέο πρόγραμμα δεν έχει περισσότερες πιθανότητες να επιτύχει από τους προκατόχους του.

«Η τρόικα έχει λόγους να αμφισβητεί τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις. Πολλές από τις αλλαγές που απαιτεί η τρόικα θα είναι καλές για τη χώρα. Ωστόσο η απαιτούμενη κοινωνική στήριξη για τέτοιες μεταρρυθμίσεις έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό. Ένα μέτρο ρητής άφεσης χρέους, ακόμη και τώρα, μπορεί να βοηθήσει να αλλάξει το κλίμα» επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Οι επενδυτές στην παρούσα φάση, δεν ανησυχούν ότι η Ελλάδα μπορεί να εξέλθει του ευρώ, επομένως η πίεση για μια νέα προσέγγιση δεν είναι έντονη. Κατά μία έννοια αυτό είναι ατυχές. Η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται άφεση χρέους και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δείξει ότι είναι ικανή να μαθαίνει από τα λάθη της» καταλήγει το άρθρο.



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ