Καίτοι πολλά στοιχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας για σκάνδαλα, δια διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τα όσα αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος Πέτρος Κουσουλός στα σημερινά “Παραπολιτικά” και έχουν να κάνουν με το διαχρονικό φαγοπότι που γινόταν στην ΕΡΤ είναι εντυπωσιακά και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί δικαστική έρευνα δείχνει και το όργιο σπατάλης που γινόταν κατά τον τελευταίο χρόνο… Τώρα μέσα στην καρδιά της κρίσης! Φυσικά την ευθύνη για όλα όσα γινόντουσαν φέρουν οι διοικήσεις της δημόσιας τηλεόρασης και όσοι τις διόρισαν…. Έτσι σήμερα μαθαίνουμε πλέον για ακραίες περιπτώσεις υπαλλήλων οι οποίοι επί μια 25ετία είχαν «ξεχάσει» να εμφανισθούν στην υπηρεσία τους, ενθυμούμενοι την υποχρέωσή τους μόνο όταν ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησης, αλλά και παρουσιαστών οι οποίοι προσέθεταν στο κόστος παραγωγής των εκπομπών τους τα έξοδα από τις προσωπικές αγορές παπουτσιών και πανάκριβων ρούχων, καταγράφονται –μεταξύ άλλων- στην εισαγγελική έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη για την ΕΡΤ. Την ίδια στιγμή οι δικαστικές Αρχές έχουν στη διάθεσή τους διαβαθμισμένη έκθεση η οποία παρουσιάζει την κατάσταση στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση τον τελευταίο ένα χρόνο, καταγράφοντας τα χρήματα τα οποία δαπανήθηκαν για αποστολές στο εξωτερικό ή για… υπερωρίες!
Είκοσι και πλέον ημέρες μετά το «μαύρο» που έπεσε στην δημόσια τηλεόραση και ενώ η μετάδοση του σήματος δεν έχει επανέλθει παρά την δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι εισαγγελείς κατά των Εγκλημάτων Διαφθοράς συνεχίζουν την έρευνα η οποία προκλήθηκε στον απόηχο του «λουκέτου» και έχει ως σκοπό να διαπιστώσει τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων σε βάρος του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Παραπολιτικών» η έρευνα χωρίζεται σε θεματικές κατηγορίες (πχ κόστη εξωτερικών παραγωγών, προσλήψεις υπαλλήλων, κτλ) οι οποίες αγγίζουν τις 10 ενώ εξετάζει την εμπλοκή όλων των υπευθύνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκτός από τα μέλη των διοικήσεων και τους επικεφαλής των τμημάτων οι εισαγγελείς θα διερευνήσουν και το ρόλο των συνδικαλιστών, αν και εφόσον προκύψει ότι διαδραμάτιζαν κάποιο ρόλο στη διοίκηση.
Οι απίστευτες περιπτώσεις
Από το υλικό που βρίσκεται στη διάθεση των Αρχών ξεχωρίζουν ορισμένες περιπτώσεις οι οποίες χρίζουν ιδιαίτερης μνείας. Για παράδειγμα έχει καταγραφεί περίπτωση υπαλλήλου ο οποίος είχε να πατήσει στη δουλειά του ¼ του αιώνα! Επί 25 συνεχόμενα έτη ο συγκεκριμένος υπάλληλος (ο οποίος έχει κατονομαστεί) πληρωνόταν από την ΕΡΤ αλλά δεν εργαζόταν. Σύμφωνα με καταθέσεις, εθεάθη στο λογιστήριο όταν ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησης.
Ακόμη μια… ακραία περίπτωση, ενδεικτική του τρόπου λειτουργίας της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης υπό την ανοχή της φυσικής της διοίκησης αλλά και της εκάστοτε κυβέρνησης, αποτελεί εκείνη πολύ γνωστής παρουσιάστριας η οποία τελευταία είχε εβδομαδιαία εκπομπή. Η συγκεκριμένη δημοσιογράφος που φέρεται να συνδεόταν φιλικά και με πολύ γνωστό πολιτικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, αγόραζε πανάκριβα ρούχα και κοσμήματα τα οποία –όμως τα χρέωνε- στα τιμολόγια της ΕΡΤ! Με αυτό τον απλό τρόπο κατάφερνε να μειώνει τα προσωπικά κόστη και να αυξάνει τα κόστη της παραγωγής της!
Στο μεταξύ η έρευνα στρέφεται και σε μπαράζ παράνομων μονιμοποιήσεων οι οποίες φέρονται να έγιναν το 2005, δηλαδή επί εποχής Θοδωρή Ρουσόπουλου. Πέραν της φιέστας για την υποδοχή της Έλενας Παπαρίζου η οποία είχε θριαμβεύσει στη Eurovision εκείνης της χρονιάς φαίνεται ότι στήθηκε και μεγάλος αριθμός μονιμοποιήσεων υπαλλήλων οι οποίοι δεν πληρούσαν τα κριτήρια του Νόμου. Μερικοί μάλιστα –βάσει των στοιχείων που έχουν προσκομιστεί- είχαν κοπεί αλλά τελικά προσελήφθησαν!
Η έκθεση-φωτιά
Στη διάθεση των εισαγγελέων Διαφθοράς βρίσκεται όμως και μια άκρως αποκαλυπτική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών η οποία παρουσιάζει –με γλαφυρό τρόπο- την κατάσταση που επικρατούσε στην ΕΡΤ ακόμη και τον τελευταίο χρόνο. Βάσει αυτών που καταγράφονται προκύπτει ότι το 2012 η ΕΡΤ ήταν πλεονασματική κατά 28,6 εκατ. ευρώ καθώς το σύνολο των εσόδων ήταν 273,6 εκατ. ευρώ ενώ το σύνολο των δαπανών 245 εκατ, ευρώ.
Όμως επισημαίνεται ότι δεν πιάστηκαν οι στόχοι καθώς το πλεόνασμα έπρεπε να ανέλθει στα 97,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το συγκεκριμένο γεγονός οφείλεται:
1) Στη μισθοδοσία αυξήθηκε κατά 5,6% εκατ. ευρώ,
2) Στο σύνολο των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών προγράμματος κατά 34%,
3) Στις χρηματικοοικονομικές δαπάνες είναι μειωμένες κατά 25% και
4) Στους φόρους οι οποίοι μειώθηκαν κατά 25,6%.
Στην ίδια έκθεση καταγράφεται ότι το 2012 από τις συνολικές δαπάνες των 245 εκατ. ευρώ, για την μισθοδοσία διατέθηκαν 108,4 εκατ. ευρώ ενώ για πρόγραμμα 74.1 εκατ. ευρώ. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «οι δαπάνες, δηλαδή, της ΕΡΤ για τη μισθοδοσία του προσωπικού της ανήλθαν στο 46% επί του συνόλου των δαπανών για το εν λόγω έτος. Τα μεγέθη είναι υπερβολικά, ιδίως σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του ΒΒC, οι δαπάνες προσωπικού του οποίου ανέρχονται στο 33% των συνολικών δαπανών του καναλιού».
Επίσης σημειώνεται ότι το 2013 υπήρχε:
• Δημοσιογράφος ο οποίος λάμβανε 3.175 ευρώ
• Υπάλληλος κατηγορίας ΤΕ ειδικότητας ηλεκτρονικών που έπαιρνε 3.504 ευρώ,
• Υπάλληλος με ειδικότητα μετάφρασης-υποτιτλισμού που αμοιβόταν με 3.397 ευρώ,
• Προσωπικό ειδικών θέσεων και ειδικοί σύμβουλοι που έπαιρναν από 3.000-4.000 ευρώ,
• Χειριστής HY που λάμβανε 2.272 ΕΥΡΏ,
• Σκηνοθέτης κατηγορίας ΤΕ με μισθό 4.000 ευρώ,
• Υπάλληλος κατηγορίας ΥΕ ειδικότητας εργάτη-μεταφορέα ο οποίος έπαιρνε 2.459,50 ευρώ, κτλ.
Επιπλέον καταγράφονται και οι πολυδάπανες αποστολές καθώς και χιλιάδες ευρώ που δίνονταν για κινητά τηλέφωνα. Για παράδειγμα αναφέρεται ότι το ετήσιο κόστος των αποστολών έφτανε τα 2.5 εκατ. ευρώ ενώ για την πληρωμή τελών κινητής τηλεφωνίας για την ΕΡΤ-3 εκταμιεύθηκαν 330.000 ευρώ. Οι συνδέσεις ήταν 490 ενώ οι εργαζόμενοι 422.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και οι διαπιστώσεις για την έλλειψη ελέγχου που υπήρχε. Στην έκθεση καταγράφεται ότι η διοίκηση δεν γνώριζε ποιοι και πόσοι εργάζονταν εντός των κτηρίων, αν κάνουν υπερωρίες, βάρδιες ή αν έρχονται Σαββατοκύριακα και αργίες.
Είναι ενδεικτικό ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο του 2013 εκταμιεύθηκαν 3.3 εκατ. ευρώ για υπερωρίες, αργίες και Σαββατοκύριακα, ενώ στον τομέα της ενημέρωσης δόθηκε 1,3 εκατ. ευρώ για 100.422 ώρες υπερωριών, νυχτερινών, Κυριακάτικων, κτλ.
Το συγκεκριμένο ποσό δόθηκε σε 1757 υπαλλήλους. Ενώ σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ τα συγκεκριμένα μεγέθη είναι απολύτως υπερβολικά καθώς εκείνο το διάστημα η ΕΡΤ απεργούσε όλα τα Σαββατοκύριακα και οι δημοσιογράφοι απέργησαν 60 ημέρες.