Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024

Τί έπεται στη διεθνή αγορά καυσίμων μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία

Διεθνείς εξελίξεις, από την Αλεξάνδρα Χριστίνα Ιωάννου

Δύο επιθέσεις σε εγκαταστάσεις των επαρχιών Αμπκάικ και Χουράις του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco, που υπόψιν παράγει το 10% του πε- τρελαίου παγκοσμίως, έγιναν το περα- σμένο Σάββατο, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone), με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλες πυρκαγιές τις οποίες και έθεσαν υπό έλεγχο οι δυνάμεις ασφαλείας της εταιρείας. Η Aramco θεωρείται ως μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στον κόσμο.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η επίθεση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας πραγματοποιήθηκε από το ιρανικό έδαφος. Μάλιστα, οι ΗΠΑ εμφανίζονται βέβαιες ότι στην επίθεση εναντίον της Σαουδικής Αραβίας χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ. Παρά το γεγονός ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούτι που η αλήθεια είναι πως πραγματοποιούν συχνά από την Υεμένη ρίψεις βαλλιστικών πυραύλων εναντίον στόχων στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εμφανίζονται να διαθέτουν στοιχεία που επιτρέπουν να εντοπιστεί η προέλευση των πυρών, σημείωσε αξιω- ματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων. Άρνηση υπήρξε, ωστόσο, για κάποια περαιτέρω αναφορά στον ακριβή αριθμό των πυραύλων που θεωρούν πως έπληξε τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η αμερικανική διοίκηση ετοιμάζει έναν φάκελο για να αποδείξει τα λεγόμενά της και να πείσει τη διε- θνή κοινότητα, ιδίως τους Ευρωπαί- ους, στην προσεχή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, διευκρίνισε ο αξιωματούχος που απέφυγε να κατονομαστεί ωστόσο. Αναφορικά με την επίσημη στάση των ΗΠΑ τώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ προσφέρει στη Σαουδική Αραβία την αμέριστη υποστήριξη του, για ό,τι χρει- αστεί και έπεται των επιθέσεων. Η Σαουδική Αραβία δεν έχει ακόμη σχολιάσει επίσημα την προκληθείσα έκταση των ζημιών στην παραγωγή πετρελαί- ου, αλλά σύμφωνα με πηγές της βιομη- χανίας, φαίνεται πως περίπου 5-6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή το 5-6% της παγκόσμιας τροφοδοσίας έχουν επηρεαστεί.
Σε αντίστοιχες αυστηρές δηλώσεις προέβη και το Λονδίνο, το οποίο με τη σειρά του καταδίκασε τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, το Ιράν απάντησε και αυτό σε αυστηρό τόνο και διεμήνυσε πως σε περίπτωση που δεχθεί στρατιωτικό πλήγμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Σαουδική Αραβία, θα ακολουθήσει γενικευμένος πόλεμος. Τι έπεται όμως για αγορά και καταναλωτές; Αυτές είναι κάποιες βασικές απαντήσεις σε ένα θέμα που «καίει» όλους.

Πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στην αγορά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα βαρέλι αργού πετρελαίου μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή κό- στιζε 60 δολάρια. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να φτάσει μέχρι τα 80 δολάρια ή και περισσότερα, σύμφωνα με το BBC. Ωστόσο, ακόμα κι αν συμβεί αυτό, η τιμή της βενζίνης δεν προβλέπεται να αυξάνεται με τόσο γρήγορο ρυθμό. Όπως, μάλιστα εξήγησε ο γνωστός εμπειρογνώμονας στον τομέα της ενεργειακής πολιτικής, καθηγητής Νικ Μπάτλερ «οι άμεσες επιπτώσεις των επιθέσεων ίσως θα είναι αμυδρές.
Η αγορά έχει αναπροσαρμοστεί τα τελευταία δύο χρόνια χωρίς να αναταράσσεται, εξαιτίας των πολιτικών εξελίξε- ων σε Βενεζουέλα και Ιράν που είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν δύο εκατομμύρια βαρέλια».
Η βασική ανησυχία εντάσσεται στο ότι εάν οι επιθέσεις επιφέρουν επιπρόσθετες εντάσεις στην περιοχή, τότε οι αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν πράγματι να γίνουν αισθητές στον καταναλωτή. Και όχι μόνο αυτό, αλλά εξηγεί πως σε περίπτωση εφαρμογής αντιποίνων ή γενικευμένης αστάθειας, ο κίνδυνος μιας οικονομικής ύφεσης θα είναι προ των πυλών. Με απρόβλεπτες συνέπειες.
Όσον αφορά την Ελίμα Κροφτ, την επικεφαλής της στρατηγικής της Βασιλικής Τράπεζας του Καναδά, οι επιθέσεις των drones είναι «μια κατάσταση που αλλάζει το παιχνίδι στην κλιμακούμενη ιρανική αντιπαράθεση».
Σε κάθε περίπτωση και έχοντας υπόψιν τις τελευταίες εξελίξεις, οι εγκαταστάσεις παραγωγής, οι εμπορικές οδοί και οι αγωγοί που διασχίζουν την συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι μελλοντικών επιθέσεων και σίγουρα είναι πολύ νω- ρίς για να δοθεί απάντηση στο εάν θα υπάρχουν επιπτώσεις στη τσέπη του καταναλωτή από τυχόν άνοδο της τιμής του πετρελαίου μακροπρόθεσμα.
Σε αυτό το στάδιο το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει αυτή η… μίνι κρίση. Οποιαδήποτε αύξηση στη βενζίνη, θα φανεί μετά από αρκετές εβδομάδες. Προς το παρόν, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την Aramco για τυχόν περισσότερες δηλώσεις, όπως και για οποιαδήποτε πολιτική αντίδραση στα γεγονότα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ