Και ενώ η κυβέρνηση παλεύει να δώσει μια λύση στο ζήτημα του Νίκου Ρωμανού ώστε να μπορεί να σπουδάσει, οι πιέσεις συνεχίζονται από τον ίδιο, το συγγενικό περιβάλλον του, αλλά και από μερίδα των πολιτικών κομμάτων.
Ο ίδιος από το νοσοκομείο που νοσηλεύεται θέτει τους δικούς του κανόνες στο «παιχνίδι» των σπουδών του, δεν δέχεται την τροφή και από σήμερα ξεκινάει και απεργία δίψας, ενώ δηλώνει έτοιμος να δεχθεί το γνωστό σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης («βραχιολάκι»).
Ειδικότερα, ο Ρωμανός έχει δύο «ιδιότητες». Αυτή του καταδικασθέντα για ληστεία, διακεκριμένη οπλοκατοχή με τις επιβαρυντικές διατάξεις του κεκαλυμμένου προσώπου (κουκούλα) και του υπόδικου καθώς είναι προφυλακισμένος για δύο περιπτώσεις συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.
Η νομοθεσία για την χορήγηση αδειών στους κρατούμενους που έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ και ΤΕΙ προβλέπει ότι δικαιούνται άδεια όσοι είναι καταδικασμένοι σε ποινή φυλάκισης και όχι οι υπόδικοι (έχει δηλαδή διαταχθεί η προφυλάκισής τους).
Έτσι, δεν μπορεί να χορηγηθεί άδεια σπουδών στον Ρωμανό, λόγω της ιδιότητάς του ως υποδίκου.
Ένας από τους τρόπους για να χορηγηθεί άδεια είναι να υποβληθεί από τον δικηγόρο του αίτημα να αντικατασταθεί η προφυλάκιση του με περιοριστικούς όρους (χρηματική εγγύηση, κ.λπ.) και φυσικά το αίτημα να γίνει δεκτό από τις δικαστικές αρχές.
Με την παράκαμψη αυτή θα έχει πλέον μόνο την ιδιότητα του καταδικασθέντα και θα μπορεί να λάβει άδεια εκπαίδευσης.
Ήδη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου έχει καταθέσει στην Βουλή τροπολογία με την οποία στις ανάλογες περιπτώσεις του Ρωμανού θα μπορεί να γίνεται η διδασκαλία μέσω του διαδικτύου. Κάτι όμως που ο Ρωμανός δεν το δέχεται.
Αυτή είναι η μία νομοθετική λύση στο πρόβλημα του Ρωμανού που έχει πλέον προσλάβει, πλέον των άλλων και κοινωνικές διαστάσεις.
Νομικά προβλήματα και με τα «βραχιολάκια»
Από την άλλη πλευρά, το αίτημα του Ρωμανού να του χορηγηθεί «βραχιολάκι» έχει δύο προς το παρόν προβλήματα, τα οποία για να ξεπεραστούν χρειάζονται παρεμβάσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πρώτον η εφαρμογή του μέτρου της χρήσης ηλεκτρονικής παρακολούθησης («βραχιολάκι») έχει μπλοκάρει στα γρανάζια της Δικαιοσύνης.
Και αυτό γιατί κατά την διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού προμήθειας των ηλεκτρονικών μηχανημάτων («βραχιολίκια») υποβλήθηκαν ενστάσεις ενώπιον της Δικαιοσύνης και η όλη διαδικασία είχε «βραχυκυκλώσει».
Τώρα πριν από λίγες μέρες ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με τη Δικαιοσύνη, οριστικοποιήθηκε ο μειοδότης του διαγωνισμού και αναμένεται να προσκομίσει την εγγυητική επιστολή για να συνεχιστεί η όλη διαδικασία.
Από το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτιμούν ότι το πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμογής της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα μπορεί να ξεκινήσει περίπου σε 3 μήνες.
Δεύτερον, το νομοθετικό πλαίσιο για τα ηλεκτρονικά «βραχιολίκια», δεν καταλαμβάνει όσους έχουν καταδικαστεί ή είναι υπόδικοι: 1) για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας, 2) για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, 3) για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, 4) για ανθρωποκτονίες, 5) για παραβάσεις της γενετήσιας ελευθερίας (βιασμοί, κ.λπ.) και 6) για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Οπότε και αυτό το νομοθετικό πλαίσιο αφήνει απέξω τον Ρωμανό, καθώς είναι υπόδικος για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.
Όμως, για να ξεπεραστούν τα νομικά προβλήματα με τα βραχιολάκια, τα οποία υπενθυμίζεται ότι δέχεται ο Ρωμανός και σε περίπτωση που εφαρμοστεί το μέτρο αυτό, θα σπάσει την απεργία και θα σιτιστεί), πρέπει να γίνουν οι εξής τρεις νομοθετικές παρεμβάσεις:
-Τροπολογία στο νόμο που καθιερώνει το θεσμό της ηλεκτρονικής παρακολούθησης (βραχιολάκια»),
– Τροπολογία στο Σωφρονιστικό Κώδικα και
-Τροπολογία στο Προεδρικό Διάταγμα για «τη λειτουργία του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρηση υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια και την πιλοτική εφαρμογή του».
Και τελικά να προμηθευτεί το υπουργείο -εκτός του επίμαχου διαγωνισμού- ένα «βραχιολάκι» και να δημιουργήσει την υποδομή λειτουργίας και παρακολούθησης του Ρωμανού.
Σήμερα στη Βουλή η κρίσιμη συνεδρίαση για τον Νίκο Ρωμανό
Η σημερινή συνεδρίαση είναι και η κρίσιμη για την πορεία της υπόθεσης καθώς στις 12 το μεσημέρι θα γνωρίζουμε την τελική πρόταση του υπουργούΔικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου στην Βουλή.
Ωστόσο, κύκλοι του υπουργείου εξηγούν ότι τόσο τα χρονικά όσο και τα νομικά περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά για να υπάρξουν έστω και οι ελάχιστες αλλαγές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έως εχθές αργά το βράδυ ο κ. Αθανασίου σημείωνε προς την πτέρυγα της αντιπολίτευσης
«Το πρόβλημα είναι να σπουδάσει ο νεαρός ή να βγει από την φυλακή; Αν είχαμε το αρτιότερο σύστημα της εξ αποστάσεως μόρφωσης θα το δεχόσασταν; Ναι ή όχι; Αυτό είναι το ζητούμενο. Η πολιτεία θέλει να δημιουργήσει ακριβώς αυτό το σύστημα. Λέμε να το εξασφαλίσουμε. Μπορεί να μην το καταφέρουμε. Παράλληλα πιέζω την εταιρία που πρέπει να παραδώσει τα βραχιολάκια να τα έχουμε άμεσα. Κοιτάμε παράλληλα να δούμε πως μπορεί να βελτιωθεί η ρύθμιση για εκείνους που μπορούν να πάρουν το βραχιολάκι για λόγους φοίτησης και σε αυτό είμαστε θετικοί και δεσμεύομαι να το μελετήσουμε. Με υπουργικές αποφάσεις όλα αυτά θα τα ρυθμίσουμε. Όμως πείτε μου πως μπορεί να κάνει χρήση μιας τέτοιας ρύθμισης ένας που είναι στις φυλακές Κέρκυρας και περνά στο πανεπιστήμιο του Αιγίου;».