Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024

Τι κερδίσαμε (και τι χάσαμε) στη Μαδρίτη

Τη βεβαιότητα πως ο Ταγίπ Ερντογάν αποσταθεροποιείται εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες και προετοιμάζονται για τα χειρότερα. Ακούγεται οξύμωρο, αλλά δεν είναι.

Του ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο Ερντογάν αποσταθεροποιείται και προετοιμάζεται για τα χειρότερα


Γιατί η κυβέρνηση προετοιμάζεται για τα χειρότερα. Διότι αν πέσει ο Τούρκος ηγέτης, στη θέση του θα ανέβουν οι Κεμαλικοί. Εν αντιθέσει με τον Ερντογάν, που όσα χρόνια κυβερνά την Τουρκία ποτέ δεν έχει εμπλακεί σε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα, εκτός από το 2020 όταν άφησε ελεύθερους χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορα και τότε υπήρξε η κατάλληλη, άμεση αντίδραση από την ελληνική πολιτεία, οι Κεμαλικοί είναι υπεύθυνοι για δύο πολέμους στους οποίους ο Ελληνισμός ηττήθηκε, για την εισβολή στην Κύπρο και τα Ίμια.

Αντιδράσεις

Πώς, όμως, ερμηνεύει η κυβέρνηση την αποσταθεροποίηση του Ερντογάν, αλλά και ότι τα χειρότερα μπορεί να είναι μπροστά; Από τα εξής δύο γεγονότα: Το πρώτο είναι η αντίδραση του τουρκικού αντιπολιτευόμενου Τύπου που ουσιαστικά κατηγόρησε για ενδοτισμό τον Τούρκο πρόεδρο. Γιατί συνέβη αυτό; Διότι ο Ερντογάν είχε σηκώσει ψηλά τον πήχη για την αποστρατικοποίηση των νησιών, όμως, στη Μαδρίτη δεν είπε λέξη γι’ αυτό το θέμα. Η εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» κατακεραύνωσε τον Ερντογάν γράφοντας στο πρωτοσέλιδό της «Στην Άγκυρα σάρωνε, στη Μαδρίτη σιώπησε». Η εφημερίδα χρέωσε στον Ερντογάν την αλλαγή στάσης απέναντι στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Επίσης κάτω από τον κεντρικό τίτλο τονίζονται οι «κωλοτούμπες» που έχει κάνει ο Ερντογάν τα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Οι βολές δε από την αντιπολίτευση ήταν τροχιοδεικτικές. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ δήλωσε: «Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε ‘‘για μένα πλέον δεν υπάρχει ο Μητσοτάκης’’, ‘‘δεν θα ξανασυναντηθώ με τον Μητσοτάκη’’, αν όμως κρίνουμε από τις απότομες αλλαγές του, τις ‘‘αναστροφές’’ τις οποίες κάνει, τότε δεν πρέπει να απορήσουμε αν τον επόμενο μήνα ο ίδιος ο Ερντογάν γίνει κουμπάρος σε γαμήλια τελετή του Μητσοτάκη. Εκεί που φτάσαμε δεν έχει καμία αξία η κάθε κουβέντα που λέει!».
Δεδομένου ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο στην Τουρκία, οι Κεμαλιστές πλειοδοτούν σε εθνικισμό και έχουν αποδείξει ότι εν αντιθέσει με τον Ερντογάν είναι έτοιμοι να πυροδοτήσουν θερμό επεισόδιο.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέντ, ο οποίος μπήκε στο στόχαστρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Yeni Safak», όπως μπήκε και ο Οντέρ Μουμίν, ο δήμαρχος του Ιάσμου, οι οποίοι δεν σταματούν όπως λέει η εφημερίδα τις δηλώσεις που στοχεύουν την Τουρκία.

Η εφημερίδα γράφει: «Γνωστός για την υποστήριξή του στην οργάνωση FETO, ο Αχμέτ έχει γίνει πλέον Ελληνολάγνος», προσθέτοντας ότι οι δυο τους εκδιώχθηκαν από το Συμβουλευτικό Συμβούλιο της «Τουρκικής» Μειονότητας Δυτικής Θράκης, ενώ τονίζει: «Την ώρα που οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας επιδεινώνονται λόγω του παράνομου εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου, ο βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ του Κόμματος ΚΙΝΑΛ της Ροδόπης, γνωστός για την εγγύτητά του με τη FETO, και ο δήμαρχος του Ιάσμου Οντέρ Μουμίν βρίσκονται ξανά στο προσκήνιο. Ο Αχμέτ, που εμφανίζεται στις τελετές εξοπλισμών που αγόρασε η Ελλάδα με στόχο την Τουρκία, στηρίζει και τα μέλη της FETO που κατέφυγαν από την Τουρκία στην Ελλάδα. Εικάζεται ότι ο Αχμέτ νοίκιασε το σπίτι του σε κάποιους φυγάδες. Αποκαλύφθηκε ότι ο Αχμέτ, ο οποίος συναντήθηκε με τους διευθυντές του ιδρύματος που όρισε η Ελλάδα χωρίς τη συγκατάθεση της κοινωνίας της Δυτικής Θράκης, έδωσε και στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πληροφορίες για την Τουρκία». Στην τουρκική εφημερίδα ακόμα τονίζεται: «Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον Αχμέτ ήταν η δήλωση που έκανε στο ραδιόφωνο και την εφημερίδα ‘‘Χρόνος’’. Επικρίνοντας τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, ο Ιλχάν είπε: “Το καθήκον των προξένων και οποιουδήποτε διπλωμάτη είναι να μην ασχολούνται με τις εσωτερικές υποθέσεις της μειονότητας. Λόγω της Λωζάννης το ενδιαφέρον του Τούρκου προξένου στην Κομοτηνή για τη μειονότητα είναι αποδεκτό μέχρι ενός σημείου. Από εκεί και πέρα, δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της μειονότητας».

Να σημειωθεί ότι η FETO είναι η οργάνωση των Γκιουλενιστών. Στο διά ταύτα τώρα της υπόθεσης, παράγοντες της κυβέρνησης τονίζουν ότι η επίθεση στον Ιλχάν έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο τελευταίος εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του ερντογανικού καθεστώτος, γιατί στη μουσουλμανική μειονότητα υπάρχει και εκεί η βεβαιότητα ότι ο Ερντογάν πέφτει.

Ατζέντα

Σε ό,τι αφορά τη Μαδρίτη, στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη. Αφενός γιατί ο Ερντογάν δεν κατάφερε να θέσει θέματα των ελληνοτουρκικών στην ατζέντα ως αντάλλαγμα για να άρει το βέτο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας και αφετέρου γιατί κατατέθηκε το αίτημα αγοράς των F-35.

Γι’ αυτό επικρατεί και έντονος προβληματισμός στη Άγκυρα μετά τις κινήσεις της Ελλάδας για την απόκτηση 20+20 F-35 από τις ΗΠΑ, που αποτυπώνεται στον τουρκικό Τύπο. Οι εφημερίδες αναφέρουν ότι η Ελλάδα επιχειρεί να αλλάξει τις ισορροπίες με την απόκτηση των γαλλικών Rafale και των αμερικανικών F-35.

Στο αντίποδα, όμως, άνοιξε ίσως το παράθυρο για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας έκανε δριμεία επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα είπε: «Οι εξελίξεις στη Μαδρίτη ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για όποιον δεν κρύβεται πίσω από κορόνες επικοινωνίας ή πίσω από το δάχτυλό του. Η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 τονίζοντας ότι η ισχυροποίηση της άμυνας της Τουρκίας συμβάλλει σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ. Το αν η κυβέρνηση ακολουθήσει πολιτική υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων μέσα και έξω από τη συμμαχία θα την κρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία όχι με κομματικά, αλλά με εθνικά κριτήρια. Διαφορετικά, αν ο κύριος Μητσοτάκης επιμείνει στη ‘‘ΙΧ εξωτερική πολιτική’’ που έχει επιλέξει, στην πολιτική του δεδομένου και ταυτόχρονα ικανοποιημένου συμμάχου όταν η Δύση υποχωρεί έναντι των τουρκικών αξιώσεων, τότε θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι συμβεί».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε τους τόνους και για το φιάσκο της κυβέρνησης στην καμπάνια «Turkaegean» που κατοχύρωσε η γειτονική μας χώρα με τη σφραγίδα της ΕΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ζήτησε δημοσίως συγγνώμη λέγοντας:

«Το θέμα του “Turkaegean” είναι πολύ πιο μπλεγμένο θέμα και δεν θα ήθελα εύκολα να τοποθετηθώ, γιατί έχω διατάξει και μια ΕΔΕ και σέβομαι τις διαδικασίες τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ενδεχόμενες ευθύνες του υπουργείου Ανάπτυξης. Λυπούμαι πάρα πολύ για αυτό που συνέβη, ζητώ συγγνώμη από όσους στενοχώρησα για το ότι συνέβη αυτό το πράγμα, αλλά δεν είχα καμία απολύτως ενημέρωση, το έμαθα αφού είχε συμβεί».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αφού διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στις απαραίτητες νομικές ενέργειες που δικαιούται προκειμένου να καταργηθεί η κατοχύρωση στην οποία προχώρησε η Τουρκία και πως αυτό το γεγονός είναι ένα εμπορικό ζήτημα και δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, σημείωσε δε ότι 25 χρόνια τώρα η Τουρκία διαφημίζει με καταχωρίσεις στον τουρκικό και διεθνή Τύπο το «τουρκικό Αιγαίο» λέγοντας: «Το καινούρηιο είναι ότι brand-αρε το σήμα “Turkaegean”. Κακώς. Δεν λέω καλώς. Το ξεκαθαρίζω και θα κάνω τα πάντα για να το αποτρέψω».

Για το θέμα, πάντως, έχει ενεργοποιηθεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, προκειμένου να ανατραπούν οι αποφάσεις της ΕΕ για το εν λόγω θέμα.

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οικονόμου για Τσίπρα: Η τοποθέτησή του για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ μυρίζει ναφθαλίνη

ΣΥΡΙΖΑ – Novartis: Επίκαιρη ερώτηση για παραπλάνηση της κοινής γνώμης με «τη δήθεν σκευωρία»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ