Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν καταλάβει ένα εμπορικό πλοίο νοτίως της Ερυθράς Θάλασσας. Το πλοίο έπλεε από την Τουρκία στην Ινδία, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό αυτό, ως «ένα πολύ σοβαρό περιστατικό σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο IDF πρόσθεσε ότι το πλοίο, τα στοιχεία του οποίου δεν γνωστοποίησαν, δεν ήταν ισραηλινής ιδιοκτησίας, ενώ δεν υπάρχουν Ισραηλινοί στο πλήρωμά του.
«Πήραμε τον έλεγχο ισραηλινού φορτηγού πλοίου», δήλωσε ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών Χούτι διευκρινίζοντας ότι επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί αργότερα. Tο πλοίο φέρεται να οδηγήθηκε στο λιμάνι αλ Σαλίφ στην πόλη Χοντέιντα. «Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ινδία. Σε αυτό επέβαιναν πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά κανείς Ισραηλινός. Δεν πρόκειται για ισραηλινό πλοίο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ.
Με ανακοίνωση του γραφείου του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «καταδίκασε με δριμύτητα την επίθεση κατά διεθνούς πλοίου». «Το πλοίο που ανήκει σε βρετανική εταιρεία και έχει ναυλωθεί από ιαπωνική εταιρεία, συνελήφθη υπό ιρανικές εντολές από την πολιτοφυλακή Χούτι», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. «Στο πλοίο επιβαίνουν 25 μέλη πληρώματος διαφόρων εθνικοτήτων, κυρίως ουκρανικής, βουλγαρικής, φιλιππινέζικης και μεξικανικής υπηκοότητας. Κανείς Ισραηλινός δεν βρίσκεται επί του πλοίου. Πρόκειται για μία νέα πράξη της ιρανικής τρομοκρατίας και για ένα ακόμη βήμα στην επίθεση του Ιράν κατά των πολιτών του ελεύθερου κόσμου, με διεθνείς επιπτώσεις στην ασφάλεια των οδών της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας, αναφέρεται στην ανακοίνωση».
Προηγουμένως εκπρόσωπος των σιιτών ανταρτών προειδοποίησε πως όλα τα πλοία που ανήκουν ή διαχειρίζονται ισραηλινές εταιρείες θα βρεθούν στο στόχαστρο τους. Ειδικότερα, ο Γιάχια Σάρια ανέφερε ότι οι αντάρτες Χούτι θα στοχοθετούν όλα τα πλοία που ανήκουν ή διαχειρίζονται ισραηλινές εταιρείες ή φέρουν σημαία Ισραήλ. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις χώρες να αποσύρουν τους πολίτες τους που εργάζονται στα πληρώματα αυτών των πλοίων, «να αποφύγουν αυτά τα πλοία, να μην εμπλέκονται μαζί τους και να συμβουλεύουν τα πλοία σας να μείνουν μακριά από αυτά τα πλοία».
Οι αντάρτες Χούτι ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις της Υεμένης τις οποίες έχουν καταλάβει στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, που διαρκεί μια δεκαετία, εναντίον του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Συνδέονται με το Ιράν, ανήκουν στον «άξονα της αντίστασης» και έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον ισραηλινών στόχων. Έχουν επίσης δεσμευθεί για νέες επιθέσεις.
Θεωρείται ότι εμπλέκονται στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής αφενός για να συνδράμουν το Ιράν, που είναι βασικός τους προστάτης και χρηματοδότης, αλλά και επειδή το θέλουν, «για να δείξουν την καλή τους πίστη ως μέρος του ευρύτερου αντι-ισραηλινού άξονα υπό την ηγεσία του Ιράν». Παράλληλα, η εκτιμάται ότι η είσοδός τους στον πόλεμο υπογραμμίζει στους Σαουδάραβες την επείγουσα ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας στην Υεμένη προτού ξεσπάσει ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος γύρω από τη Γάζα.