Με “σκληρό πόκερ” παρομοιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung τις τελευταίες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές, ενώ σε αντίθεση με την ελληνική πλευρά που πιέζει προς επίτευξη συμφωνίας στο επικείμενο Eurogroup της 22ας Απριλίου, το Βερολίνο τοποθετεί την εν λόγω συμφωνία για το Μάιο, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα.
“Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται σε σκληρό πόκερ με το χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση πιέζει προς μια θετική απόφαση στο επόμενο Eurogroup στις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ. (…) Το Βερολίνο εκτιμά ότι είναι πιθανή μια συμφωνία τον Μάιο, το οποίο σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της και να υποχωρήσει, εν μέρει, σε όσα ζητούν δανειστές και ευρωπαίοι εταίροι. Όμως οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα δεν θα πρέπει να λάβουν υπερβολικά δραματικές διαστάσεις. Σε περίπτωση αποτυχίας τους οι αντίπαλοι της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ θα αποκτήσουν ένα ακόμα επιχείρημα”, αναφέρει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.
Παράλληλα, η Die Welt υπογραμμίζει ότι “οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν αρκούν”, παραθέτοντας εκτιμήσεις του οικονομολόγου Αλέξανδρου Κρητικού από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας. Ο κ. Κρητικός επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι “παρά τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και υπολοίπων θεσμών, το Ταμείο θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, όχι όμως με δικά του χρήματα. Θα περιοριστεί σε ένα συμβουλευτικό ρόλο”. Την ίδια στιγμή, ο Έλληνας οικονομολόγος προτρέπει τους πιστωτές να συνυπολογίσουν το κοινωνικό κόστος της λιτότητας στην Ελλάδα.
Πηγή: Deutsche Welle