Οι καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις μέχρι και τα τέλη του φθινοπώρου θα καθορίσουν το νέο καθεστώς για τις συντάξεις, εργασιακές σχέσεις και το καθεστώς των απολύσεων. Τα πεδία των αλλαγών φωτογραφίζονται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση της διαπραγμάτευσης.
Έως τις αρχές του φθινοπώρου θα πρέπει να «κλειδώσουν» οι αλλαγές για τις εργασιακές σχέσεις και μέχρι το Νοέμβριο προβλέπεται να ψηφιστούν ειδικός νόμος για τα εργασιακά και νέος νόμος για το Ασφαλιστικό. Από την 1/1/2015 η εφαρμογή των νέων μέτρων
ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ. Στις απεργίες, ομαδικές απολύσεις και αποζημιώσεις εστιαζουν οι αλλαγές στα εργασιακά:
1. αλλαγές στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων μετά και την ολοκλήρωση μελέτης που καταρτίζει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Κρίσιμα είναι αάν το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις από 100 έως 300 εργαζόμενους θα αυξηθεί κοντά στο 10% από το 5% που είναι σήμερα και εάν θα επιτραπεί σε επιχειρήσεις με περισσότερους από 300 εργαζόμενους να απολύουν έως και 30 εργαζόμενους χωρίς να εμπίπτουν στις διατάξεις περί ομαδικών απολύσεων.
2. Αλλαγή του βασικότερου συνδικαλιστικού νόμου και ειδικότερα οι διατάξεις του για τον τρόπο κήρυξης νόμιμης απεργίας καθώς και τις συνδικαλιστικές άδειες.
3. Το διπλό σύστημα των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης (πλήρη ποσά χωρίς προειδοποίηση και 50% χαμηλότερες με προειδοποίηση 1 – 4 μηνών, ανάλογα με την αρχαιότητα), όπως ισχύουν από το Νοέμβριο του ’12 «παγώνοντας» την προϋπηρεσία για όσους συμπλήρωναν τα 17 χρόνια.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Σχετικά με το ασφαλιστικό υπάρχει η δέσμευση να εναρμονιστούν τα ποσοστά των εισφορών στα Ταμεία, στο πλαίσιο της ενοποίησης, καθώς τώρα υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση. Υψηλοτέρα αναμένονται για εκείνα των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών και η ζητούμενη σύγκλιση στα επίπεδα του ΙΚΑ κρύβει αλλαγές στον χρόνο ασφάλισης μετά την 1/1/2015, αλλά και για τα επίπεδα των καταβαλλόμενων συντάξεων.
Ειδικότερα οι αλλαγές:
1. Έρχεται ένας νέος κύκλος ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, μάλλον σε τρία. Κάθετες ενοποιήσεις με την έμφαση να δίδεται στην ενσωμάτωση των επικουρικών ταμείων στους φορείς κύριας ασφάλισης. Αυτό σημαίνει ότι το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ θα ενσωματώσει τα ταμεία επικουρικής σύνταξης, αλλά όχι η πλήρης ενσωμάτωση της κύριας με την επικουρική και η δημιουργία ζωτικού χώρου για τον τρίτο πυλώνα της ιδιωτικής ασφάλισης.
2. Η πρόβλεψη για πλήρη διαχωρισμό του λογαριασμού των συντάξεων από το προνοιακό (επιδοτούμενο από το κράτος) τμήμα και η δέσμευση για στενότερη σχέση του ύψους των παροχών με τις εισφορές θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην κατάργηση του μη ανταποδοτικού «μπόνους» των 220 ευρώ που δίνεται στις κατώτατες συντάξεις του πρώην TEBE και στην κατάργηση των συντάξεων με 15ετία.
2. Θα ληφθούν μέτρα για τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων σε συνδυασμό με την εφαρμογή της βασικής σύνταξης από την επόμενη χρονιά.
3. Περικοπές σε μία δεύτερη ομάδα κοινωνικών πόρων, οδηγώντας εμμέσως, σε μειώσεις των παροχών. Εχει ψηφιστεί η κατάργηση, από την 1/1/2015, συνολικά 40 φόρων υπέρ τρίτων και μένει να συμπληρωθεί η σχετική λίστα
4. Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2015 και θα αφορά το τμήμα της σύνταξης που διαμορφώνεται για τον χρόνο ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου.
Ήδη από την 1η Ιουλίου 2015 αναμένονται αλλαγές στο ύψος των επικουρικών συντάξεων λόγω εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Αρχικώς η ρήτρα θα εφαρμοστεί στο μεγάλο επικουρικό του ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ), ενώ τη νέα χρονιά θα επεκταθεί και στους άλλους φορείς.