Η διαπίστωση της εισαγγελικής Αρχής ότι τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (την περίοδο 2007-2013) δεν κατέληξαν σε επενδύσεις και επιχειρηματικά προγράμματα αλλά στις περιουσίες των κατηγορουμένων, αποτελεί την κατακλείδα του πολυσέλιδου πορίσματος που καταγράφει ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών.
Ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας (Δ. Κοντομηνάς), ένας προφυλακισμένος «Μίδας» (Λ. Λαυρεντιάδης) και ένας πρώην ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ ο οποίος κατέληξε στενός φίλος του αδερφού του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, (Κ. Γριβέας), η πρώην διοίκηση του Τ.Τ. (κ.κ. Φιλιπππίδης και Παπαδόπουλος), καθώς και ανώτατα τραπεζικά στελέχη (κ.κ. Βαρότσης και Γιαγκούδης) καλούνται να απολογηθούν για βαρύτατα κακουργήματα. Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα των Αρχών σχετικά με τη χρήση των δανείων, καθώς ελάχιστα χρησιμοποιήθηκαν για επιχειρηματικούς λόγους. Τα περισσότερα κατέληξαν, μέσω δικτύου εταιρειών, σε προσωπικούς λογαριασμούς επιχειρηματιών.
Η Alapis και ο Λαυρεντιάδης
Η Alapis ζήτησε και έλαβε ομολογιακό δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στις 2 Οκτωβρίου του 2009. Ως εγγυητές μπήκαν εταιρίες οι οποίες άνηκαν στον Όμιλο Alapis, ενώ σήμερα η εταιρία οφείλει στο Τ.Τ. 97.736.000 ευρώ. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει ο τρόπος διακίνησης του δανείου που σύμφωνα με το πόρισμα κατέληξε στον Λαυρεντιάδη.
Είναι ενδεικτικό ότι στις 5-10- 2009 και 7-10-2009 επιταγές δυο επιταγές συνολικού ύψους 99 εκατομμυρίων ευρώ κατατέθηκαν σε λογαριασμούς της εταιρίας DAL S.A. στην τράπεζα Millenium, ενώ στη συνέχεια το σύνολο του ποσού μεταφέρθηκε σε λογαριασμό της εταιρίας BLUE ISLAND PROPERTIES η οποία «ανήκει 100% στον ήδη προσωρινά κρατούμενο Λαυρέντη Λαυρεντιάδη». Η εισαγγελική έρευνα έδειξε ότι από τις 6-10-2009 μέχρι και τις 27-1-2010 οπότε και έκλεισε ο λογαριασμός μεταφέρθηκε από την DAL S.A. στην BLUE ISLAND ποσό που ανέρχεται σε 140 εκατ ευρώ, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα από το λογαριασμό της BlueIsland κατέληξαν σε προσωπικό λογαριασμό του Λαυρεντιάδη 175.000.000 ευρώ. «Από τα ανωτέρω προκύπτει, με άλλα λόγια, ότι το σύνολο των χρημάτων που λήφθηκαν από το ως άνω Κοινό Ομολογιακό Δάνειο μεταφέρθηκαν αρχικά σε εταιρία συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη η οποία, όμως, δεν υπαγόταν στον Όμιλο εταιριών της δανειολήπτριας εταιρίας Alapis και στη συνέχεια κατέληξαν σε προσωπικό λογαριασμό του ως άνω προσώπου», καταλήγει το πόρισμα.
Από την έρευνα που πραγματοποίησαν οι εισαγγελικές Αρχές αλλά και από τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος προέκυψε ότι το συγκεκριμένο επιχειρηματικό δάνειο δεν χρησιμοποιήθηκε για το σκοπό για τον οποίο ελήφθη αλλά μέσω άλλων εταιριών κατέληξε σε άλλη εταιρία η οποία ανήκει στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι –σύμφωνα με το πόρισμα- η διαδρομή του χρήματος είχε ενδιάμεσους σταθμούς άλλες εταιρίες οι οποίες δεν ανήκουν στον Όμιλο Alapis και τελικά «πάρκαρε» σε λογαριασμούς της Blue Island Properties η οποία φέρεται να είναι συμφερόντων του υπόδικου επιχειρηματία. Η συγκεκριμένη εταιρία είχε εμπλακεί και στην υπόθεση της Proton.
Τα δάνεια του Γριβέα
Λεπτομερής είναι και η καταγραφή των δανείων που δόθηκαν στο ζεύγος Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, που δηλώνουν κάτοικοι εξωτερικού. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σύναψε δυο δανειακές συμβάσεις στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία «C and C International Ανώνυμος Εταιρεία Εμπορική, Ξενοδοχειακή, Τουριστική και Εταιρεία Συμμετοχών», συμφερόντων των επιχειρηματιών. Βάσει όσων αποκαλύφθηκαν και από πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος εκτός από τα δάνεια των 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία “καταστάθηκαν ανεπίδεκτα εισπράξεως” το Τ.Τ. χρηματοδότησε για δεύτερη φορά ακόμη τρεις εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ, ενώ στις 30 Νοεμβρίου του 2011 φέρεται επιπλέον ότι εξαγόρασε ποσοστό της εταιρείας που είχε χρηματοδοτήσει αρχικά με 17 εκατομμύρια ευρώ, αντί 500.000 ευρώ!
Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Αρχή φέρεται ότι τα 15 εκατομμύρια ευρώ, αντί να χρησιμοποιηθούν (ως κεφάλαιο κίνησης), αναλήφθηκε ουσιαστικά από τους μετόχους Κυριάκο Γριβέα και Αναστασία Βάτσικα, αφού αυτοί το εισέπραξαν ως αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών , οι οποίες ήταν ζημιογόνες, καθώς «είχαν αρνητική καθαρή θέση (-99.000 ευρώ).
Αποκαλυπτικά όμως είναι τα στοιχεία και για τη διαδρομή των 17 εκατομμυρίων ευρώ καθώς το ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα φέρονται να το τοποθέτησαν σε τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας.
Στη συνέχεια φέρονται ότι «τμήμα του εγκληματικού προϊόντος ανέλαβαν σε μετρητά και άλλα τμήματα μετέφεραν, είτε με εμβάσματα, είτε με έκδοση νέων επιταγών σε διαφορετικές τράπεζες (Alpha, Eurobank, Λαϊκή, Πειραιώς). Το συνολικό ποσό δανείου (17.000.000) το «έσπασαν» με 57 τραπεζικές επιταγές και το διακίνησαν μέσω των παραπάνω τραπεζών, με τελική κατάληξη τραπεζικούς λογαριασμούς άλλων εταιρειών συμφερόντων των ιδίων».
Όπως προκύπτει από άλλα στοιχεία της έρευνας, εκτός από τα δάνεια των 17 εκατ. ευρώ, τον Αύγουστο του 2009, η τράπεζα από κοινού με την εταιρεία C&C των Γριβέα – Βάτσικα ίδρυσαν ακόμη μία εταιρεία, την Postbank Green Institute, στην οποία το ΤΤ συμμετείχε με ποσοστό 50%.
Το μετοχικό κεφάλαιο ορίστηκε σε 500.000 ευρώ, από τον οποίο η C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από την τράπεζα!
Ο Κοντομηνάς
Σε ό, τι αφορά τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά η εισαγγελική έρευνα εστιάζει σε δυο σημεία. Στην υπόθεση συνεργασίας με το Τ.Τ. για την διαβόητη κάρτα PostCredit αλλά και στα δάνεια συνολικού ύψους 103 ευρώ που έλαβε μέσω των εταιριών του.
Το 2008 (επί Φιλιππίδη) το Τ.Τ. αποφάσισε να συνεργαστεί με την εταιρία του επιχειρηματία BESTLINE για το μέρος που αφορά τις πιστωτικές κάρτες. Μάλιστα ανατέθηκε και σε ελεγκτική εταιρία να αποτιμήσει την αξία της εταιρίας. Βάσει της μεθόδου των προεξοφλημένων μελλοντικών ταμειακών ροών η εταιρία αποτιμήθηκε στα 19.8 εκατ. ευρώ, ενώ μέσω της μεθόδου της αναπροσαρμοσμένης καθαρής θέσης στα 2.8 εκατ. ευρώ.
Το παράδοξο της υπόθεσης, σύμφωνα με το πόρισμα, είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα αποφάσισε να εξαγοράσει το 50% της εταιρίας καταβάλλοντας 18.9 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχούσε δηλαδή στο 100%! Μάλιστα οι εισαγγελείς εκτιμούν ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ζημιώθηκε συνολικά 138 εκατομμύρια ευρώ, καθώς ακολούθησε προβληματική συνεργασία, ενώ η εταιρία του Δ. Κοντομηνά δεν τήρησε βασικούς όρους της συμφωνίας όπως εκείνο της ετήσιας διαφημιστικής καμπάνιας. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο επιχειρηματίας κατήγγειλε την σύμβαση (επταετούς διάρκειας) και κατέφυγε στα διαιτητικά δικαστήρια από όπου αποκόμισε 34εκατ. ευρώ. Οι εισαγγελείς πάντως βλέπουν ζημία-μαμούθ επιρρίπτοντας βαρύτατες ευθύνες στο Διοικητικό Συμβούλιο του Τ.Τ. που συμπαρέσυρε την Τράπεζα σε μια καθόλα προβληματική επιχειρηματική κίνηση που έβλαψε τα συμφέροντα της.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν τα ευρήματα σχετικά με τα πέντε συνολικά δάνεια που έλαβαν από το Τ.Τ. οι εταιρίες συμφερόντων Δ. Κοντομηνά αλλά και η διαδρομή του χρήματος που κατέληξε ακόμη και για αποπληρωμή δανείου για αγορά σπιτιού της κόρης του επιχειρηματία στην Αγγλία.
Οι επιχειρήσεις του Δ. Κοντομηνά έλαβαν συνολικά δάνεια ύψους 103 εκατ. ευρώ. Στις 31/8/2013 το υπόλοιπο των δανείων ανερχόταν σε 97.5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δυο δάνεια (21 και 25 εκατ) που έλαβε η ΔΕΜΚΟ, δάνειο της Village RoadShow 5 εκατ., άλλο δάνειο 4 εκατ. δάνειο της ΔΕΜΚΟ 7.5 εκατ. και δάνειο της Village Roadshow Operation 48 εκατομμυρίων.
Σε ότι αφορά το πρώτο ομολογιακό δάνειο των 21 εκατ. το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει εξοφληθεί τα 9.8 εκατ. Χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή δανείου για την αγορά ακινήτου της κόρης ου στην Αγγλία. Το πόρισμα αναφέρει ότι 14 εκατ. μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό που διατηρούσε η ΔΕΜΚΟ στη Millenium και στη συνέχεια 1.4 εκατ. Ευρώ σε προσωπικό λογαριασμό του Δ. Κοντομηνά. Από τις 25-11-2008 μέχρι και τις 12-12-2008 4.4 εκατ μεταφέρθηκαν στην Κυπριακή εταιρία SIXOMEN, συμφερόντων του Δ. Κοντομηνά, ακολούθως στις 6-2-2009 4.6 εκατ μεταφέρθηκαν σε προσωπικό λογαριασμό του Δ. Κοντομηνά, ενώ την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό της εταιρίας Intercapital Trust Limited για «εξόφληση δανείου».
Την ίδια όμως κιόλας ημέρας μεταφέρθηκαν σε άλλο λογαριασμό της εταιρίας HONOUR International S.A. με έδρα τον Παναμά, της οποίας δικαιούχος είναι η InterCapital Trust Limited της Κύπρου με πραγματικό δικαιούχο τον Δ. Κοντομηνά. Τελικά στις 9-2-2009 5.160.000 ευρώ μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό της Honour της Μillenium και μαζί με 4.640 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για αποπληρωμή δανείου. Το δάνειο είχε ληφθεί –σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του επιχειρηματία- το 2006 για την αγορά ακινήτου στην Αγγλία. Σε ότι αφορά το δεύτερο ομολογιακό δάνειο ύψους 25 εκατ. ευρώ από την εισαγγελική έρευνα προέκυψε ότι μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου απέσπασε 1.360.000 ευρώ.
Συνολικά βάσει του πορίσματος ο επιχειρηματίας κατηγορείται για ξέπλυμα 12.5 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος πάντως δηλώνει «αθώος του αίματος» και επιφυλάσσεται να δώσει όλες τις απαντήσεις στον ανακριτή.
Διαβάστε ολόκληρο το πόρισμα – φωτιά εδώ
Σε τηλεφωνική παρέμβαση που πραγματοποίησε ο δημοσιογράφος Δήμος Βερύκιος στην εκπομπή Friday Today Reportaz με τον Πέτρο Κουσουλό, ο ίδιος ανέφερε πως όσα γράφει το πόρισμα για τον διευθυντή του ALPHA, Δημήτρη Κοντομηνά, είναι ελεγχόμενα και πως όσα δάνεια έχει από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εξυπηρετούνται κανονικά, χωρίς καμία διακοπή και χωρίς να έχει αναφερθεί καμία παράλειψη.
Ο κ. Βερύκιος χαρακτήρισε “μυθεύματα” τα όσα ακούγονται στο παρασκήνιο για τη σχέση του κ. Κοντομηνά με τα διευθυντικά στελέχη του Τ.Τ., ενώ υπογράμμισε πως “όλα αυτά εξυπηρετούν δόλιους σκοπούς αντιπάλων επιχειρηματιών”.
Τόνισε πως ο κ. Κοντομηνάς δεν έχει αγοράσει σπίτι στο Λονδίνο για την κόρη του, όπως αναφέρεται στο πόρισμα – φωτιά, αλλά πως έχει πραγματοποιηθεί αγορά ακινήτου στη Μεγάλη Βρετανία, για το συμφέρον όμως της εταιρείας του.
“Τα στοχεία που έχει στην διάθεση του ο κ. Κοντομηνάς και οι συνήγοροί του, θα βοηθήσουν ώστε να καταρριφθούν οι κατηγορίες εις βάρος του επιχειρηματία, και η αλήθεια θα λάμψει“, κατέληξε ο γνωστός δημοσιογράφος.