Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Tι πήγε στραβά στη Μύκονο

Δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες έχουν εγκαταλείψει τη Μύκονο από τις 16 Ιουλίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής της καραντίνας που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου.

Του Μιχ. Ι. Ασημάκη

Εγκαταλείπουν τη Μύκονο με κάθε μέσο μετά την εφαρμογή της καραντίνας – Οι τουριστικοί πράκτορες υπολογίζουν ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 80.000-120.000! – Την ίδια ώρα, 20.000 εργαζόμενοι στην εστίαση και την ψυχαγωγία παραμένουν ανεμβολίαστοι

Οι τουριστικοί πράκτορες υπολογίζουν ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 80.000 – 120.000 συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είχαν κάνει κρατήσεις σε ξενοδοχεία, είχαν προκρατήσει θέσεις για τα σκάφη τους στις μαρίνες ή προαγοράσει εισιτήρια σε πλοία και αεροπλάνα της γραμμής ή τσάρτερ.

Την ίδια ώρα, 20.000 εργαζόμενοι στην εστίαση και την ψυχαγωγία παραμένουν ανεμβολίαστοι, καθώς μόλις το 25%-30% των συνολικώς απασχολούμενων στο νησί έχει κάνει τη μία ή και τις δύο δόσεις σε αντίθεση με τους κατοίκους που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιαστικό κύκλο σε ποσοστό άνω του 70%. Τα στοιχεία που συλλέγει και διαβιβάζει καθημερινώς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η νεοσύστατη υποδιεύθυνση της ΕΛΑΣ στη Μύκονο, είναι πραγματικώς απογοητευτικά και όσον αφορά τις δεκάδες καταγγελίες υπαλλήλων, ότι τους ασκούνται φοβερές πιέσεις α) για να εμβολιαστούν, β) να πληρώνουν οι ίδιοι τα rapid τεστ, γ) να κάνουν διασταυρωτικούς ελέγχους στους πελάτες των καταστημάτων ζητώντας τους νομιμοποιητικά έγγραφα και δ) να μην αναφέρουν το παραμικρό στις υγειονομικές υπηρεσίες εάν νοσήσουν από κορωνοϊό.

Το τελευταίο είχε τεθεί ως σοβαρό πρόβλημα στον Μιχ. Χρυσοχοΐδη κατά την επίσκεψη του στο νησί καθώς δεκάδες εργαζόμενοι σε δημοφιλέστατο μπαρ αλλοδαπών ιδιοκτητών είχαν προσβληθεί από Covid 19 και οι δύο επιχειρηματίες όχι μόνον δεν έκλεισαν το κατάστημα αλλά το κράτησαν ανοικτό στους ανυποψίαστους θαμώνες ενώ στοίβαζαν τους υπαλλήλους σε δύο κοντέινερ και μία γειτονική βίλα! Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «ΜΠΑΜ», ότι για την τήρηση της … σιγής ασυρμάτου παρενέβησαν υψηλότατοι αξιωματούχοι δυτικοευρωπαϊκής χώρας προς την Ελληνική κυβέρνηση.

Συνέπειες και μέτρα

Οι ιδιωτικές συναθροίσεις είχαν ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί το ποσοστό των κρουσμάτων κατά 300% . Επίσης από φέτος η ΕΛΑΣ υλοποιεί νέο σχέδιο. Αποφεύγει να επιβάλλει πρόστιμα αρκούμενη να αποτρέπει τη διεξαγωγή πάρτι. Ήδη κατέφτασαν στην περιοχή 4 Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ) από διάφορα μέρη της χώρας, έτσι ώστε να συνδράμουν στην αστυνόμευση. Πρόκειται για περίπου 40 άνδρες της ΟΠΚΕ, οι οποίοι πραγματοποιούν ελέγχους σε μαγαζιά και επαύλεις ενώ ανά τακτά διαστήματα «σηκώνονται και drones. ΄Ηδη στις 19 και 21 Ιουλίου ματαιώθηκαν prive διασκεδάσεις, όπως ακυρώθηκε και ένα πάρτι σε απομακρυσμένη παραλία καθώς η Αστυνομία πρόλαβε να εντοπίσει διαδικτυακά τους διοργανωτές.

Η επιστολή της 5ης Ιουνίου

Εκείνο που αποσιωπήθηκε, γι΄αυτό και υπήρξε αναθεώρηση σχεδιασμών για τη διάρκεια των αιφνίδιων περιορισμών στη Μύκονο, είναι ότι στις 5 Ιουνίου τα 2 σωματεία (ΣΕΕΔΕΜ, ΣΕΕΧΩΜ) στον τομέα της διασκέδασης έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και στους αρμόδιους υπουργούς, στην οποία ανέφεραν πως αν δεν «μαζευτούν» τα «κορωνο-πάρτι» σε 60 βίλες του νησιού, τότε πολύ σύντομα η κατάσταση θα φτάσει στο μη περαιτέρω όπως και έγινε φυσικά.

Υποστήριζαν συγκεκριμένα: «Το θέμα της διοργάνωσης των παράνομων πάρτι σε βίλες είναι γνωστό από τις πλείστες καταγγελίες που έχουν υποβληθεί από πέρσι, ενώ το έχουμε θίξει επανειλημμένως με δημόσιες ανακοινώσεις τους πριν από την έναρξη της σεζόν και τα 2 σωματεία.

Κατά την προηγούμενη σεζόν, όμως, υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο που απαγόρευε την διοργάνωση ιδιωτικών εκδηλώσεων λόγω COVID-19. Σήμερα όμως, δεν απαγορεύεται πλέον η διοργάνωση εκδηλώσεων/πάρτι σε ιδιωτικούς χώρους (π.χ. βίλες), οι οποίες μετατρέπονται σε υπαίθρια κέντρα διασκέδασης, με ηχητικές/φωτορρυθμικές εγκαταστάσεις, stage, μπαρ, σερβιτόρους, υποδοχή ακόμα και βεγγαλικά.

Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί πολλά πάρτι στο νησί μας και διακινούνται πληροφορίες για τον προγραμματισμό πολύ μεγαλύτερων πάρτι, με την συμμετοχή παγκοσμίου φήμης dj’s, με τουλάχιστον 500 κάθε φορά συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο.».

Και κατέληγαν: «Εκτός από τους υγιεινομικούς κινδύνους που εγκυμονεί αυτή πρακτική είναι προφανές ότι οδηγεί σε απώλειες φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και αθέμιτο ανταγωνισμό ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν υπόνοιες και καταγγελίες και για παράνομες πράξεις. Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες της κυβέρνησης, των νομοθετικών συμπεριλαμβανομένων, ώστε να μην πραγματοποιηθούν αυτά τα πάρτι, τα οποία αποτελούν ανεξέλεγκτες υγειονομικές βόμβες και είναι πιθανόν να οδηγήσουν το νησί και τους επαγγελματίες σε νέες δυσχερείς καταστάσεις».

Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΜΠΑΜ» που κυκλοφορεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ