Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Τι πρόκειται να εξαγγείλει στην ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας;

Της Ελένης Τσιάβο

Μέτρα τα οποία θα επιχειρήσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρον τα υπερπλεονάσματα έως το 2022 που προβλέπονται από το μνημόνιο, θα διατηρούν το «αριστερό» προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ που εναγωνίως προσπαθεί να διασώσει, αλλά δεν θα προκαλεί παράλληλα τους ευρωπαϊκούς θεσμούς- ετοιμάζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, το κυρίως μέρος των εξαγγελιών αναμένεται να αφορά κυρίως μειώσεις φόρων και εισφορών, έχοντας έτσι αναπτυξιακή χροιά στον λόγο του, προσπαθώντας να διατηρήσει την πολυπόθητη ισορροπία με τους θεσμούς, από τους οποίους η κυβέρνηση διεκδικεί την αναστολή των περικοπών των συντάξεων.

Το Μαξίμου περίμενε διαφορετικά την σημερινή μέρα, καθώς είναι η πρώτη ομιλία πρωθυπουργού στην ΔΕΘ μετά την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά η σκιά της φονικής πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική συνεχίζει να πέφτει βαριά πάνω στην κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και τις αντιδράσεις στην Βόρεια Ελλάδα να είναι ιδιαιτέρως έντονες, χαλούν τον πανηγυρικό κλίμα που θα ήθελε να προσδώσει η κυβέρνηση.

Έτσι σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα πρόκειται να συμπεριλάβει τις εξής θεματικές:

1. Κύριο μέλημα, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού που λαμβάνουν οι νέοι κάτω των 25 ετών, που θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Κάτι τέτοιο κατ’ουσίαν θα αποτελεί κίνητρο για την ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

2. Επίσπευση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο ποσοστό της τάξεως του 26%. Το εν λόγω μέτρο αποτελεί αντίμετρο στη μείωση του αφορολογήτου ορίου και επρόκειτο να αρχίσει να εφαρμόζεται σταδιακά από το 2020. .

3. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών από το 20% στο 13,3% που αφορά στην κύρια σύνταξη. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας έχει επεξεργαστεί το ενδεχόμενο για αντικατάσταση του ποσοστού των εισφορών για εφάπαξ και επικούρηση με ένα εφάπαξ ποσό, το οποίο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 100 ευρώ τον μήνα.

4. Σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 24% με έναρξη από το 2020. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες το πλάνο για μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα καταστεί εφικτό.

5. Μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και κατά 30%. Η μείωση θα είναι πιο γερή σε «λαϊκές» γειτονιές και μικρότερη σε ακριβότερες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ θα μειωθούν κατά 250 εκατ. ευρώ ή κατά 10%.

Με τις συντάξεις τι θα γίνει;

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, πως στο επιτελείο του πρωθυπουργού επικρατεί η άποψη να μην αναφερθεί το ζήτημα των συντάξεων στην ΔΕΘ. Το θέμα βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα και η αναφορά μέσω των εξαγγελιών χαρακτηρίζεται ως πρόωρη.

Εξάλλου, σύμφωνα με την Κομισιόν το θέμα θα εξεταστεί τον Οκτώβριο όταν θα καταρτιστεί το σχέδιο του προϋπολογισμού.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ