Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για τα ομόφυλα ζευγάρια

Σε δημόσια διαβούλευση βρίσκεται από σήμερα και για τις επόμενες δέκα ημέρες το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που περιλαμβάνει διάφορα θέματα, μεταξύ αυτών την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, τα «βραχιολάκια», τη δήμευση περιουσίας που προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα κ.ά.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις οι οποίες αφορούν στις αγωγές κατά του Τύπου. Σύμφωνα με αυτές, καταργείται η υποχρεωτική ελάχιστη προβλεπόμενη χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης και παρέχονται ενδεικτικά κριτήρια για να γίνεται η σχετική επιμέτρηση ελεύθερα από το δικαστή, ανάλογα με την βαρύτητα της πράξης. Παράλληλα, διαμορφώνεται θεσμός αποκατάστασης του αδικηθέντος με το σχετικό επανορθωτικό δημοσίευμα.

Δήμευση περιουσίας

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο, από εδώ και στο εξής, η περιουσία που απετέλεσε προϊόν εγκληματικής δραστηριότητας ή αποκτήθηκε από προϊόν τέτοιας εγκληματικής δραστηριότητας, ή χρησιμοποιήθηκε, ή προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί για την εκτέλεσή της, δημεύεται μόνο αν ανήκει στον αυτουργό ή σε οποιονδήποτε από τους συμμέτοχους.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να μην επιβάλλει τη δήμευση αν κρίνει ότι θα αποστερήσει τον κατηγορούμενο ή τρίτους, ιδίως την οικογένειά του, από πράγμα που εξυπηρετεί τον αναγκαίο βιοπορισμό τους και ότι υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί σε αυτούς υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη.

Σύμφωνο συμβίωσης

Βάσει των διατάξεων αναγνωρίζεται η ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού. Τα μέρη μπορούν να ρυθμίσουν τα ίδια τις περιουσιακές τους σχέσεις βάσει των αρχών της ισότητας και της αλληλεγγύης, διατηρώντας σε μεγαλύτερο βαθμό από το γάμο την περιουσιακή τους αυτοτέλεια, εφόσον το επιθυμούν ακόμα και σε κληρονομικά θέματα.

Όπως υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο, «το πρώτο θέμα είναι η μεταρρύθμιση του συμφώνου συμβίωσης. Πρόκειται για επέκταση σου και σε ομόφυλα ζευγάρια. Να θυμίσω ότι η χώρα έχει καταδικαστεί για το ζήτημα αυτό. Οι οικογενειακές σχέσεις που δημιουργούνται στο πλαίσιο του συμφώνου προστατεύονται. Γίνεται προσπάθεια για ισορροπία με διατάξεις αναγκαστικού δικαίου αλλά και άλλες που δεν είναι».

Αναφορικά με το ζήτημα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, δεν υπάρχει σχετική ρύθμιση, αλλά όπως είπε ο υπουργός «αναμένουμε να ακούσουμε όλες τις απόψεις», ενώ για τη θεσμοθέτηση του γάμου ο κ. Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι «το μελετάμε αλλά βρισκόμαστε ακόμη μακριά».

Ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου κατά του ρατσισμού

Με άλλη διάταξη προβλέπεται η ίδρυση Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, με αντικείμενο τη χάραξη πολιτικής κατά του ρατσισμού, το συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών για την εναρμόνιση του δικαίου με διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες και βέλτιστες πρακτικές και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε όλο το φάσμα της Διοίκησης με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία ομάδων και ατόμων που στοχοποιούνται λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας.

Ποινικός κώδικας

Αλλαγές φέρνει το πολυνομοσχέδιο και στον Ποινικό Κώδικα, όπου ως προς τα ρατσιστικά εγκλήματα καταργείται το στοιχείο τέλεσης της πράξης που αφορά στο «μίσος» και δίνεται βαρύτητα σε αντικειμενικά στοιχεία που αφορούν για παράδειγμα τα χαρακτηριστικά του θύματος.

Πορείες

Βάσει των νέων διατάξεων, αναφορικά με την παρακώλυση συγκοινωνιών λόγω συναθροίσεων, δίνεται η δυνατότητα στο δικαστή εφόσον κρίνει ότι έγιναν για την προάσπιση μείζονος κοινωνικού συμφέροντος, να μην επιβάλλει ποινή σε περιπτώσεις πλημμελημάτων.

Σωφρονιστικό σύστημα

Επεκτείνεται ο θεσμός της ηλεκτρονικής επιτήρησης ώστε να καλύψει περιπτώσεις φοίτησης κρατουμένων και απόλυσης ανάπηρων κρατουμένων. Στην κατεύθυνση αυτή ρυθμίζεται η δυνατότητα της εξ αποστάσεως φοίτησης κρατουμένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ