Μέχρι σήμερα, η Γερμανία είχε αντισταθεί σθεναρά στις πιέσεις εκ μέρους της Ουάσιγκτον και ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων της, να «τραβήξει την πρίζα» στον Nord Stream 2.
Ο μήκους 1.230 χιλιομέτρων αγωγός φυσικού αερίου φέρνει το ρωσικό αέριο απευθείας στην Ευρώπη. Το έργο έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.
Η απόφαση του Βερολίνου να παγώσει τον αγωγό έρχεται σε μια στιγμή που τα αποθέματα φυσικού αερίου στη Γερμανία έχουν πέσει σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα.
Το έργο όμως έχει τεράστια σημασία και για τη ρωσική οικονομία.
«Ο Nord Stream 2 θα έφερνε δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο στη ρωσική οικονομία. Την αδύναμη ρωσική οικονομία. Αυτό ουσιαστικά δείχνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο του μεγάλου προσωπικού ρίσκου που παίρνει με στόχο να κάνει την Ουκρανία μέρος της ευρύτερης Ρωσίας, είναι πρόθυμος να υποφέρει οικονομική ζημία. Δεν θα την υποστεί αυτός προσωπικά, αλλά θα την υποστούν οι Ρώσοι.
Νομίζω ότι ο Nord Stream 2 θα είναι μόνο η αρχή μιας σειράς οικονομικών βημάτων που δείχνουν ότι η Δύση έχει μια πολύ ξεκάθαρη απάντηση σε αυτό που επιδιώκει ο κ. Πούτιν», λέει στο euronews ο Σκοτ Λούκας, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής των ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.
Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως, ακόμη και αν η σύγκρουση στην Ουκρανία κλιμακωθεί περαιτέρω, η Ρωσία δεν θα διακόψει τις προμήθειες στην Ευρώπη.
Αυτό που αναμένεται, όμως, είναι η περαιτέρω αύξηση των τιμών. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγραψε στο Twitter ότι η τιμή του φυσικού αερίου για τους Ευρωπαίους θα φτάσει τα 2.000 ευρώ ανά χίλια κυβικά μέτρα.
Την Τρίτη, η τιμή του φυσικού αερίου στην αγορά spot στην Ευρώπη ήταν 829 ευρώ ανά χίλια κυβικά μέτρα.
Πηγή: euronews
Διαβάστε επίσης
“Παγώνει” τον Nord Stream 2 η Γερμανία ως αντίποινα