Ποια είναι όμως η έννοια του «Führerprinzip» και γιατί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου χρησιμοποίησε τον όρο αυτό; Παρότι το «Führer» (Φύρερ= Ηγέτης) παραπέμπει στον Αδόλφο Χίτλερ, η λέξη «Führerprinzip» χρησιμοποιείτο για να περιγράψει την οργανωτική δομή της Χρυσής Αυγής. Σε ελεύθερη μετάφραση, το νόημα που έχει προσδοθεί, μετά τη χρήση της από τις στρατιές του Χίτλερ, είναι πως «ο λόγος του Φύρερ είναι πάνω από κάθε γραπτό νόμο».
Πάντως, ο όρος «Führerprinzip» «γεννήθηκε» από τον Γερμανό φιλόσοφο, Hermann Graf Keyserling, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι ορισμένα χαρισματικά άτομα είναι γεννημένοι ηγέτες, βάσει της θεωρίας του κοινωνικού δαρβινισμού.
Η ιδεολογία του «Führerprinzip» μιμείται τη στρατιωτική ιεραρχία, προβλέπει δηλαδή ότι σε μία οργάνωση, ο ηγέτης (Führer) έχει την απόλυτη ευθύνη, απαιτεί απόλυτη υπακοή από τους κατώτερούς του και λογοδοτεί μόνο στους ανωτέρους του.
Η αρχή του «απόλυτου αρχηγού», το «Fuhrerprinzip» έγινε η αφορμή για να αυτοαποκαλείται και να αποκαλείται ο Χίτλερ «Φύρερ». Αργότερα, έγινε νόμος για το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα και τους SS και επεκτάθηκε στην κοινωνία.