Χθές Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου καταγράφηκε απόδοση ρεκόρ για το 10ετές ομόλογο για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας κάτω από το 1%. Τι σημαίνει όμως αυτό; To νέο ιστορικό χαμηλό δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές ψηφίζουν θετικά στην προοπτική της ελληνικής οικονομίας.
Η κυβέρνηση εκτιμά η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμολογία το 2021, ενώ κάποιοι αναφέρουν ότι μπορεί αυτό να συμβεί και το 2022. Οι αγορές όμως στέλνουν ένα σαφές μήνυμα με την συμπεριφορά τους απέναντι στα ελληνικά ομόλογα. Ότι πρέπει η αναβαθμίσεις να έρθουν πιο κοντά, χρονικά τουλάχιστον.
Οι απαντήσεις πάντως δεν θα αργήσουν τα έρθουν.
Με βάση την βαθμολογία των S&P και DBRS η Ελλάδα απέχει τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ ο οίκος Moody’s μας κρατάει σε απόσταση τεσσάρων βαθμίδων. Ωστόσο όλοι οι μεγάλοι οίκοι έχουν προγραμματίσει δύο αξιολογήσεις για τη χώρα μέσα στο 2020. Στις 24 Απριλίου περιμένουμε διπλή ετυμηγορία από Standard & Poor’s και DBRS, ενώ ο Moody’s θα ακολουθήσει στις 8 Μαΐου.
Η δεύτερη αξιολόγηση του Fitch θα έρθει στις 24 Ιουλίου, ενώ για τους υπόλοιπους οίκους θα πρέπει να περιμένουμε έως το φθινόπωρο. 23 Οκτωβρίου οι S&P και DBRS, 6 Νοεμβρίου ο Moody’s.
Χθες η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έφτασε έως το 0,96% ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Την ίδια ώρα έχει επίσης μειωθεί το spread με το Γερμανικό ομόλογο και υποχώρησε στις 134 μονάδες βάσης.
Το spread με τα γερμανικά ομόλογα καταγράφει πτώση 30% από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου όταν βρισκόταν στις 190 μονάδες βάσης και 20% από τις 23 Ιανουαρίου. Πλέον η απόδοση του ελληνικού 10ετούς απέχει 0,04 ποσοστιαίες μονάδες από το ιταλικό 10ετές, 0,40 ποσοστιαίες μονάδες από το κυπριακό 10ετές, 0,66 ποσοστιαίες μονάδες από το ισπανικό 10ετές και 0,71 ποσοστιαίες μονάδες από το πορτογαλικό 10ετές.
Click4more Σαμπάνιες για το νέο ιστορικό χαμηλό κάτω από το 1% για το 10ετές ομόλογο – Σταϊκούρας: Χτίζουμε πάνω στο φθηνό δανεισμό
Το ράλι είναι εντυπωσιακό σε όλη την καμπύλη των ελληνικών κρατικών ομολόγων με την απόδοση του 5ετούς να αγγίζει το 0,3%, του 15ετούς να υποχωρεί για πρώτη φορά κάτω από το 1,4% και του 20ετούς να φτάνει στο 1,65%.
Ένας λόγος για τον οποίο οι ελληνικοί τίτλοι δέχονται εισροές είναι ότι θεωρούνται (όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό μετά τα τόσα χρόνια απαξίωσης) στην παρούσα φάση ως «ασφαλή καταφύγια».
Τέλος να σημειωθεί ότι η Capital Economics είχε επισημάνει την αποκλιμάκωση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα λόγω της βελτίωσης των συνθηκών καθώς και το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει μικρές αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο έτος, εκτιμώντας πως το ελληνικό 10ετές θα φτάσει στο 1%.
Πηγή: Newsit.gr