Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2025

Τι συμβαίνει με τη Folli Follie

Σε τεντωμένο σχοινί κινείται εδώ και αρκετά εικοσιτετράωρα η Folli Follie, έπειτα από την «επίθεση» που δέχθηκε από το hedge fund Quintessential Capital Management (QCM), το οποίο συμμετέχει στην εταιρεία και αμφισβητεί τα οικονομικά στοιχεία της, καθώς τα θεωρεί τεχνητά.

Και μάλιστα επιμένει.

Σε νέα ανακοίνωσή της η QCM εξαπολύει βέλη, κάνοντας και πάλι λόγο για «κατασκευασμένα» στοιχεία.

Σε δελτίο που εξέδωσε την Παρασκευή, ο όμιλος της Folli Follie χαρακτήριζε το δημοσίευμα της Quintessential Capital Management ως «ανυπόστατο, ψευδές, συκοφαντικό και παραπλανητικό με άμεσο αποτέλεσμα τη ζημία των συμφερόντων της εταιρείας και των μετόχων της».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι θα ζητήσει από την εισηγμένη πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο από διεθνή ελεγκτική εταιρεία.

Οι ανακοινώσεις της QCM

Το fund QCM αμφισβητεί την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου Folli Follie.

Ως αποτέλεσμα η μετοχή κατέγραψε την Παρασκευή limit down, ενώ και στη σημερινή συνεδρίαση οι επιδόσεις της είναι ανάλογα αρνητικές.

Στις διαπιστώσεις του το fund επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο όμιλος έχει 64 σημεία πωλήσεων στην Κίνα, ενώ έχει δηλώσει πως διαθέτει 240 και «πιθανώς έχει 289 σημεία πώλησης διεθνώς, ενώ στα τέλη του 2016 είχε δηλώσει πως διαθέτει 630».

Το QCM, όπως σημειώνει, ανησυχεί για την ικανότητα της FF Group να αποπληρώσει τα χρέη της.

Ειδικότερα, σε παρουσίαση που έκανε η QCM στη Νέα Υόρκη, επεσήμανε ότι έπειτα από ανάλυση των οικονομικών μεγεθών της Folli Follie ανησυχεί ότι οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας δεν απεικονίζουν ακριβή στοιχεία, ότι η εταιρεία οδεύει προς σοβαρή οικονομική δυσπραγία και πως η μετοχή της είναι υπερβολικά υπερτιμημένη.

Ο τίτλος της Folli Follie έφτασε την περασμένη Παρασκευή να υποχωρεί στα 10,80 ευρώ και σε χαμηλά πενταετίας, σημειώνοντας απώλειες 29,60%, με τον όγκο μάλιστα να εκτοξεύεται.

Το fund ανέφερε μεταξύ άλλων ότι διεξήγαγε επιτόπιους ελέγχους, επισκέφτηκε σημεία στα οποία αναφερόταν επισήμως ότι υπάρχουν καταστήματα της ελληνικής εταιρείας, αλλά δεν τα βρήκε.

Ειδικότερα, ερωτήματα εγείρονται για καταστήματα σε Κίνα και Ιαπωνία. Παράλληλα, εγείρει αμφιβολίες για την ορθότητα των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας.

Νέα πυρά

«Καταλαβαίνουμε πως η FF πρόκειται να δημοσιοποιήσει τη δική της λίστα εγγράφων. Αν υπάρξουν ασυμφωνίες, αναμένουμε η FF να εξηγήσει πλήρως γιατί αναρτούσε για χρόνια ανακριβείς πληροφορίες για τους εντοπισμούς καταστημάτων της. Επιπλέον, εφιστούμε την προσοχή των αναγνωστών σε όποια επιπλέον έγγραφα φέρει η FF αναφορικά με τα σημεία πώλησής της.

»Φοβόμαστε, με βάση τις αποδείξεις που συλλέξαμε και που παρουσιάσαμε στις εκθέσεις μας, πως ένα μεγάλο μέρος του δικτύου της FF μπορεί να αποτελείται από πολύ μικρά σημεία πώλησης ή από πωλητές χονδρικής που πωλούν πολλά brands (εκ των οποίων η FF μπορεί να αποτελεί ένα ελάχιστο μόνο μέρος).

»Αυτά τεχνικά κατηγοριοποιούνται ως ”σημεία πώλησης”, όμως είναι απίθανο να παράγουν πωλήσεις 2,4 εκατ. δολαρίων/σημείο πώλησης που υποδηλώνουν οι οικονομικές καταστάσεις της FF.

»Η FF θα πρέπει να συμπεριλάβει, μαζί με την οποιαδήποτε επικαιροποιημένη λίστα των σημείων πώλησης, τη φύση, το μέγεθος και τον όγκο πωλήσεων κάθε σημείου πώλησης» τονίζει το fund.

Οι ορκωτοί λογιστές

Ακόμη ένα ζήτημα που θέτει επί τάπητος η QCM είναι εκείνο των ορκωτών λογιστών.

Όπως υποστηρίζει, σε ομίλους με πολυεθνική παρουσία, όπως η FF Group, οι ατομικές και ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις υπογράφονται από ελεγκτικές εταιρείες, οι οποίες είναι σε θέση να ελέγξουν τουλάχιστον το 60% των ενοποιημένων εσόδων.

Σύμφωνα με το fund, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στη FF Group.

Αντιθέτως, επισημαίνεται οι οικονομικές καταστάσεις του ομίλου καταρτίζονται από μια μικρή εγχώρια εταιρεία, η οποία εντάσσεται στο διεθνές δίκτυο της Ecovis, ενώ αυτές της Κίνας από τοπική ελεγκτική εταιρεία.

Κύκλοι από ελεγκτικές εταιρείες αναφέρουν πως όλα τα ανωτέρω θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κάτι που δεν συνέβη παρά μόνο μετά τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής και το limit down.

Για να διαλευκανθεί η απόφαση θα πρέπει ο ορκωτός λογιστής να ζητήσει από τον εσωτερικό έλεγχο της FF Group τη διενέργεια ελέγχου από ανεξάρτητο ελεγκτή, επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Σε περίπτωση που επαληθευθούν τα καταγγελλόμενα από την έρευνα του ανεξάρτητου ελεγκτή, τότε θα πρέπει να γίνει αναίρεση του πιστοποιητικού ελέγχου.

Στην περίπτωση που τα στοιχεία τα οποία παραθέτει με την έκθεσή της η QCM δεν αποδειχθούν με το πόρισμα, το θέμα επί της ουσίας κλείνει.

Τι απαντά η Folli Follie

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή, η εταιρεία σημείωνε ότι «επιφυλάσσεται να επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προς το επενδυτικό κοινό με αναλυτικά στοιχεία διάψευσης των κατ’ ιδίαν ψευδών πληροφοριών και στοιχείων που αναφέρονται στο εν λόγω δημοσίευμα».

Τόνιζε, τέλος, ότι «έχει ήδη αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να κινηθούν με οποιοδήποτε τρόπο κρίνουν σκόπιμο προκειμένου να προασπίσουν, σε αστικό και ποινικό επίπεδο, τα δικαιώματα της Εταιρείας, των μετόχων της και εν γένει του επενδυτικού κοινού».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Folli Follie, Γεώργιος Κουτσολιούτσο, εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωση με την οποία ανέφερε:

Με μεγάλη αγανάκτηση και θυμό αναφέρομαι στα γεγονότα που έχουν προκύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ως αποτέλεσμα της άδικης επίθεσης που δέχεται το brand Folli Follie και κατ’ επέκταση ο Όμιλος FF Group από ομάδα κερδοσκόπων, οι οποίοι βάσει οργανωμένου σχεδίου επέφεραν πλήγμα και ζημία στον όμιλο και στους μετόχους του, αποκομίζοντας τεράστια οικονομικά οφέλη.

Με την παρούσα δήλωσή μου, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους μετόχους, τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τις συνεργαζόμενες τράπεζες και τους εργαζομένους του Ομίλου μας, ότι θα λάβω αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα για την αποκατάσταση της αλήθειας και της εμπιστοσύνης προς την εταιρεία που μετρά 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας.

Το όραμά μας για τον Όμιλο FF Group θα παραμείνει δυνατό και δεν θα επιτρέψω να κλονιστεί περαιτέρω με τις κερδοσκοπικές προθέσεις μιας ομάδας που έχει ως φιλοσοφία να σορτάρει μετοχές και να επιχειρεί να καταστρέψει τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής πολλών χιλιάδων ανθρώπων που εργάζονται, στηρίζουν και εμπιστεύονται τον Όμιλό μας.

Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύομαι
1) να ενημερωθούν πλήρως εντός της αυριανής ημέρας σε ήδη προγραμματισμένη συνάντηση οι εποπτικές αρχές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και να τεθούν υπόψη τους όλα τα στοιχεία που διαψεύδουν το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης, καθώς και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί

2) να ακολουθήσει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και να τεθεί στη διάθεση όλων αναλυτική λίστα των σημείων πώλησης (POS) του brand Folli Follie, από την οποία προκύπτει πόσο αβάσιμοι είναι οι ισχυρισμοί που έγιναν σημαία στην επίμαχη έκθεση της Παρασκευής και

3) από αύριο το πρωί να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

Παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με αφορμή την έκθεση του επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management, ανακοίνωσε ότι προβαίνει στις εξής κινήσεις:

1. Θα ζητήσει από την εισηγμένη εταιρεία να προβεί σε πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της για τη χρήση 2017, από αναγνωρισμένη διεθνή ελεγκτική εταιρεία, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας της FFG προέρχεται εκτός Ελλάδος.

Ως προς τον ανεξάρτητο έλεγχο θα τεθεί σαφές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, για τα δε αποτελέσματά του θα υπάρξει ανακοίνωση στο επενδυτικό κοινό.

2. Έχει ζητήσει από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, ως αρμόδιας Αρχής για τον έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών, να προβεί σε κατά προτεραιότητα ποιοτικό έλεγχο της εργασίας του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή της FFG επί των οικονομικών της καταστάσεων, για την οικονομική χρήση 2017.

3. Θα ζητήσει από το επενδυτικό κεφάλαιο Quintessential Capital Management να προβεί σε αναλυτική επεξήγηση των επιχειρημάτων που παραθέτει στην ως άνω έκθεση, προσκομίζοντας τα σχετικά στοιχεία.

4. Όπως κατά πάγια πρακτική πράττει σε περιπτώσεις σημαντικής διακύμανσης κινητών αξιών εκδοτών, έχει ήδη ξεκινήσει διερεύνηση των συναλλαγών της μετοχής της FFG, περιλαμβανομένων και των ανοιχτών πωλήσεων επ’ αυτής, από την Παρασκευή 4/5/2018.

Οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου της QCM

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της QCM κ. Gabriel Grego στο Capital έδωσε περαιτέρω πληροφορίες για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

-Κύριε Grego, γιατί το Quintessential Capital Management (QCM) «έβαλε στο στόχαστρο» τη Folli Follie; Πότε αρχίσατε να παρακολουθείτε την εταιρεία;

Ξεκινήσαμε με long θέσεις στη Folli Follie το 2010. Αγοράσαμε τη μετοχή στην αρχή της ελληνικής κρίσης. Εκείνη την περίοδο, μας προσέλκυσαν οι πολύ χαμηλοί πολλαπλασιαστές του τίτλου, οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης και η έκθεση του ομίλου στη γοργά αναπτυσσόμενη αγορά της Ασίας.

Υποθέσαμε ότι η χαμηλή αποτίμηση της μετοχής ήταν αποτέλεσμα της «άδικης» τιμωρίας της να διαπραγματεύεται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τελικά, όμως, κλείσαμε τη θέση μας καθώς βρήκαμε την εταιρική δομή του FF Group περίπλοκη.

Τότε δεν διαθέταμε τους πόρους που έχουμε σήμερα ώστε να προχωρήσουμε σε μια σε βάθος ανάλυση στο εξωτερικό.

Συνεχίσαμε να την παρακολουθούμε και πρόσφατα αποφασίσαμε να ελέγξουμε πιο προσεκτικά. Μας δημιουργούσε ερωτήματα η συνεχής απουσία παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών, αλλά αυτό που πραγματικά μας προβλημάτιζε ήταν ο έλεγχος των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησης.

Η μετοχή διαπραγματευόταν με ένα P/E 4,4, μια εξαιρετικά χαμηλή αποτίμηση. Έχοντας επικοινωνήσει και με άλλους μετόχους που είχαν τοποθετηθεί στη μετοχή καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ένας βασικός παράγοντας ανησυχίας ήταν το γεγονός ότι οι λογαριασμοί της Folli Follie δεν ελέγχονταν από κάποια από τις τέσσερις μεγαλύτερες ελεγκτικές εταιρείες του κόσμου.

Ειδικότερα όσον αφορά στους λογαριασμούς της εταιρείας στην Ασία ελέγχονταν από ένα άγνωστο γραφείο με δύο εργαζόμενους στο Χονγκ Κονγκ. Εντοπίσαμε ένα άρθρο του 2015 στους «FT» από τον Dan McCrum το οποίο αναφερόταν ακριβώς σε αυτό το θέμα (καλούμε τους αναγνώστες σας να το διαβάσουν).

Όταν τέθηκε το ερώτημα στη διοίκηση του ομίλου γιατί δεν επέλεξαν μια πιο γνωστή ελεγκτική εταιρεία, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως ήταν οικονομικά πιο συμφέρον για τις υπηρεσίες που προσφέρονταν.

Εκεί άρχισαν να χτυπάνε καμπανάκια. Η διαφορά κόστους μεταξύ μιας εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων ελεγκτικών εταιρειών και μιας εταιρείας του συρμού θα ήταν αμελητέα για μια εταιρεία δισεκατομμυρίων σε σχέση με την αύξηση στην κεφαλαιοποίηση που θα είχε επιτύχει η Folli Follie, αναβαθμίζοντας απλώς τους Κινέζους ελεγκτές.

Για εμάς, αυτό ακόμη δεν βγάζει νόημα και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να ερευνήσουμε το θέμα περαιτέρω.

-Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια τάξη μεγέθους των κεφαλαίων που διαχειρίζεται το QCM; Πόσους εργαζομένους απασχολεί;

Το QCM δεν αποκαλύπτει δημόσια τα κεφάλαια που διαχειρίζεται. Προφανώς, έχουμε επαρκείς πόρους ώστε να διενεργήσουμε ένα περίπλοκο, μεταξύ πολλών χωρών, due diligence, με επιτυχία.

Αναθέτουμε σε εξωτερικούς συνεργάτες αρκετές από τις υπηρεσίες μας, ενώ παράλληλα δεχόμαστε μεγάλη στήριξη από ιδρύματα όπως το Kase Learning, του οποίου ηγούνται οι Whitney Tilson και Glenn Tongue.

– Σε ανάρτησή σας στο Τwitter κάνατε λόγο για μια δεύτερη έκθεση. Η έκθεση αυτή έρχεται σε απάντηση στην ανακοίνωση που έβγαλε η Folli Follie το βράδυ της Παρασκευής;

Ναι. Πιστεύουμε ότι αυτά που έχουμε ήδη δημοσιοποιήσει έπρεπε να έχουν ξεκαθαρίσει πλήρως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Folli Follie (καλούμε τους αναγνώστες σας να διαβάσουν όλα τα αρχεία και όχι μόνο τους τίτλους).  Ωστόσο, δεδομένης της απάντησης της εταιρείας πιστεύουμε ότι έχουμε καθήκον να ενημερώσουμε όσους παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι.

– Η έκθεση θα περιλαμβάνει περισσότερα στοιχεία σε σχέση με αυτά που έχετε ήδη δημοσιεύσει;

Ναι, αναμένουμε να δώσουμε νέα στοιχεία. Έχουμε εκατοντάδες σελίδες με έγγραφα, αλλά θα πρέπει προφανώς να κάνουμε μια επιλογή με βάση αυτά που πιστεύουμε ότι θα είναι πιο κατατοπιστικά.

– Εκτός από την Globo και την American Addiction Center ποιες άλλες εταιρείες ήταν/είναι στο ραντάρ σας;

Δεν αποκαλύπτουμε τις τρέχουσες short θέσεις μας δημόσια. Όσον αφορά στις δραστηριότητές μας στο παρελθόν, η Globo και η AAC ήταν οι μόνες περιπτώσεις για τις οποίες μιλήσαμε δημόσια κατά εταιρειών: τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα στα μάτια όλων.

Η Globo αποδείχθηκε ότι ήταν σκέτη απάτη σχεδόν αμέσως και οι ισχυρισμοί μας για την AAC επίσης επιβεβαιώθηκαν.

Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και risk averse και μιλάμε μόνο όταν είμαστε εξαιρετικά σίγουροι για την άποψή μας.

– Θα μπορούσατε να μας πείτε λεπτομέρειες για τη short θέση σας στη Folli Follie;

Έχουμε νομική δέσμευση απέναντι στους επενδυτές μας και δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Σε γενικές γραμμές, παίρνουμε μόνο συγκεντρωμένες θέσεις.

– Έχετε επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα;

Όχι, δεν ενδιαφερόμαστε για ομόλογα, επενδύουμε μόνο σε μετοχές.

– Θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι, γενικά για την Ελλάδα ή ειδικά για τη Folli Follie;

Είδα με ικανοποίηση ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τη γενικότερη κατάσταση με ωριμότητα, ενδιαφέρον και αντικειμενικότητα. Είμαι μεγάλος λάτρης της Ελλάδας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, που μας έδωσε τον δυτικό πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε.

Γνωρίζω ότι η Ελλάδα βιώνει μια δύσκολη περίοδο και εύχομαι κάθε επιτυχία ώστε να την ξεπεράσει.

Ελπίζω κι εγώ να μπορέσω να προσθέσω ένα λιθαράκι, αποδεικνύοντας αυτά που θεωρώ «σάπια μήλα», τα οποία αναπτύσσονται και απορροφούν κεφάλαια και πόρους εις βάρος των σκληρά εργαζόμενων, νόμιμων εταιρειών.

Διεθνή ελεγκτική εταιρεία προσλαμβάνει τελικά η FF Group

Στην πρόσληψη μιας εκ των “Big 4” ελεγκτικών εταιρειών (Deloitte, ΕΥ, PwC, KPMG) αναμένεται να προχωρήσει άμεσα, το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη, η διοίκηση της FF Group, σύμφωνα με πληροφορίες που έφθασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία αργά το απόγευμα.

Πρόκειται για ένα από τα μέτρα αντίδρασης που λαμβάνει η διοίκηση της εισηγμένης προκειμένου να διαχειριστεί τον αντίκτυπο που προκάλεσε το report της QCM με το οποίο το “activist short” επενδυτικό κεφάλαιο αμφισβητεί βασικά οικονομικά μεγέθη και το εύρος του εμπορικού δικτύου του ελληνικού ομίλου.

Η διεθνής ελεγκτική εταιρεία θα προβεί σε πρόσθετο ανεξάρτητο έλεγχο στοιχείων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεών της εισηγμένης για την χρήση 2017.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η εισηγμένη θα προχωρήσει και στην αλλαγή της ελεγκτικής εταιρείας που πραγματοποιεί τον έλεγχο επί των οικονομικών αποτελεσμάτων που δημοσιοποιεί εντός της οικονομικής χρήσης.

Για την οικονομική χρήση του 2017, τον οικονομικό έλεγχο πραγματοποίησε η Ecovis – VNT Auditing, η οποία διορίστηκε για πρώτη φορά ως ορκωτός ελεγκτής με απόφαση της γ.σ. της εταιρείας το Μάιο του 2015.

Απαντώντας στις επιφυλάξεις του QCM για την ελεγκτική εταιρεία που επελέγη, η διοίκηση της FF Group ανέφερε πως η Ecovis διαθέτει περισσότερα από 6.500 στελέχη, δραστηριοποιείται σε πάνω από 70 χώρες και κατατάσσεται 18η μεταξύ των παγκόσμιων ελεγκτικών εταιρειών με ουσιώδη σχέδια επέκτασης.

Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή της για προσφυγή στη δικαιοσύνη προκειμένου να προστατεύσει το κύρος και την αξιοπιστία της.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ