Τελικά λύθηκε το μυστήριο με την ηλεκτρονική αλληλογραφία στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σύμφωνα με όσα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, η γραμματέας του Προκόπη Παυλόπουλου, που στη συνέχεια τον ακολούθησε στο προσωπικό πολιτικό του γραφείο, είχε πρόσβαση στα email της Προεδρίας της Δημοκρατίας έναν μήνα αφού είχε αναλάβει τα καθήκοντά της η νέα Πρόεδρος, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Μάλιστα πρόβλημα που εντοπίστηκε στην ηλεκτρονική αλληλογραφία (email) της ΠτΔ αποδόθηκε στο γεγονός ότι δεν είχαν αλλάξει οι κωδικοί του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της κας. Σακελλαροπούλου και παρέμεναν εκείνοι τους οποίους χρησιμοποιούσε ο προκάτοχός της.
Αρχικά διεξήχθη προφορική έρευνα και επικεντρώθηκαν οι ευθύνες σε δύο υπαλλήλους της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η πρώτη ήταν η τέως ιδιαιτέρα γραμματέας του κ. Παυλόπουλου και ο δεύτερος ένας υπάλληλος, υπεύθυνος των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Στη συνέχεια, ο διευθυντής του ιδιαίτερου γραφείου της κας. Σακελλαροπούλου, Ηλίας Νάτσιος, διέταξε τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, η οποία διεξήχθη από μετακλητό υπάλληλο της ΠτΔ. Νωρίτερα, ωστόσο, ο κ. Νάτσιος είχε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση του απορρήτου των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και δεδομένων της ΠτΔ. Μετά από αυτό, τα δύο εμπλεκόμενα πρόσωπα κλήθηκαν και κατέθεσαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής. Στο μεταξύ, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες διεξήχθη έλεγχος στον σκληρό δίσκο και στα ηλεκτρονικά μηνύματα του υπολογιστή της γραμματέως. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διαπιστώθηκε κάτι μεμπτό, εκτός του ότι λάμβανε καθημερινά την αποδελτίωση των ημερήσιων δημοσιευμάτων των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Πειθαρχική ποινή στον υπεύθυνο ηλεκτρονικών συστημάτων
Αφορμή όμως για την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας στάθηκε η γραμματέας του κ. Παυλόπουλου από το γραφείο της στην Προεδρία, αφού έστειλε σε φιλικό της πρόσωπο email με δημοσίευμα το οποίο περιείχε ειρωνικό σχόλιο για την κα. Σακελλαροπούλου. Και το φιλικό αυτό πρόσωπο της απάντησε: «Καλά της κάνουν». Το απαντητικό αυτό email κοινοποιήθηκε και σε άλλες υπηρεσίες της Προεδρίας.
Έτσι, το τριμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από έναν δικαστικό λειτουργό του ΣτΕ και δύο υπαλλήλους της Προεδρίας, της επέβαλε την πειθαρχική ποινή του προστίμου της στέρησης αποδοχών 4 μηνών και στον πληροφορικάριο την ποινή της στέρησης αποδοχών 2 μηνών.
Το Πειθαρχικό κατηγόρησε την τέως γραμματέα ότι δεν προστάτεψε την ασφάλεια και το απόρρητο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, εφόσον μετά την αποχώρηση του κ. Παυλόπουλου δεν άλλαξε τους κωδικούς πρόσβασης. Η ίδια αποποιείται των ευθυνών, ισχυριζόμενη ότι αυτό ήταν αρμοδιότητα του πληροφορικάριου.
Τα ίδια «παραπτώματα» καταλογίστηκαν και στον πληροφορικάριο, ο οποίος όμως υποστήριξε ότι δεν του δόθηκε εντολή να αλλάξει τους κωδικούς στο ηλεκτρονικό σύστημα και ότι από μόνος του δεν ήταν δυνατόν να λάβει πρωτοβουλία να κάνει κάτι τέτοιο.
Στο μεταξύ, μετά την ΕΔΕ και πριν από την απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου, ο πληροφορικάριος παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας από τα καθήκοντά του. Τώρα, όμως, η ΔΟΥ τού ζητάει να επιστρέψει στο ταμείο της Προεδρίας ως πειθαρχική ποινή δύο μισθούς που είχε λάβει, πριν από την παραίτησή του.
Από την άλλη, η γραμματέας αποσπάστηκε στο νέο γραφείο του κ. Παυλόπουλου, το οποίο ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενοικίασε προτού ακόμη λήξει η θητεία του, διαβλέποντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα είχε την πρόθεση να προτείνει την ανανέωση της θητείας του.
ΕΛ.ΑΣ.: Προσοχή σε αυτά τα emails που υποκλέπτουν προσωπικά στοιχεία