Από τα πλέον σημαντικά θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών και τι θα γίνει με τις πολυπρόσωπες δίκες στο πλαίσιο των μέτρων που απαιτούνται να ληφθούν για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού.
Και αυτά τα θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα και τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, και πρόεδρο του ΤΑΧΔΙΚ, Πάνο Αλεξανδρή.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθεί το κυβερνητικό σχέδιο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ενώ λύσεις αναμένεται να δοθούν άμεσα αι στο θέμα των πολυπρόσωπων δικών σε μία σειρά άλλων ζητημάτων που έχουν βρεθεί στο προσκήνιο λόγω της πανδημίας.
Κατά τη συνάντηση που έγινε την Παρασκευή η αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αποτελούνταν από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας και του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσό, και τον Πρόεδρο του ΔΣΠ, Γεώργιο Σταματογιάννη οι οποίοι συζήτησαν με τους κ.κ. Τσιάρα και Αλεξανδρή για τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης καθώς και την επίσπευση της εκκαθάρισης και εξόφλησης των αμοιβών νομικής βοήθειας.
Σύμφωνα με το dsa.gr
«Σε ό,τι αφορά τα επείγοντα ζητήματα λειτουργίας της Δικαιοσύνης η αντιπροσωπεία της Ολομέλειας έθεσε τα κάτωθι θέματα:
1. Το ζήτημα της παράτασης της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.
2. Τους υγειονομικούς κινδύνους στις πολυπρόσωπες ποινικές δίκες, που πραγματοποιούνται στα Εφετεία και της επιβεβλημένης εφαρμογής των σχετικών διατάξεων της από 20.03.2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α’ 68) και των από 12.3.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 833), από 15.3.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 864) και από 27.3.2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 1074) περί αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.
3. Την επιβεβλημένη λειτουργία των Εισαγγελιών της χώρας για την εξυπηρέτηση κατεπειγουσών υποθέσεων, όπως οι δοσοποιήσεις ποινών, η λήψη αντιγράφων ποινικών δικογραφιών και η ενημέρωση των πληρεξουσίων δικηγόρων.
4. Τη λήψη μέτρων αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων για την προστασία από τη διάδοση του κοροναϊού, το οποίο ετέθη και χθες από αντιπροσωπεία του ΔΣΑ στην Γεν. Γραμματέα Αντεγκληματικής πολιτικής.
5. Την προώθηση ψηφιακών μέσων για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και λήψη ψηφιακών πιστοποιητικών από δικηγόρους.
6. Γενικότερα θέματα λειτουργίας της δικαιοσύνης στην κρίσιμη παρούσα χρονική συγκυρία και ειδικότερα της άμεσης ανάρτησης στο solon.gov.gr των αποφάσεων που έχουν έρθει προς δημοσίευση στο χρονικό διάστημα της αναστολής των δικαστηρίων και τη δημοσίευσή τους ψηφιακά (σκαναρισμένα) στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να λαμβάνουν γνώση του περιεχομένου τους οι πληρεξούσιοι δικηγόροι.
Σε ό,τι αφορά το ΤΑΧΔΙΚ, τέθηκαν από την Ολομέλεια:
1. Το θέμα της επιβεβλημένης άμεσης εκκαθάρισης των ανεκκαθάριστων φακέλων και της καταβολής των οφειλομένων αμοιβών σε δικηγόρους από την παροχή υπηρεσιών νομικής βοήθειας και
2. Η έκδοση της ΚΥΑ για την καταβολή πρόσθετης αμοιβής σε δίκες μακράς διάρκειας. Σημειώνεται ότι προσήλθαν σήμερα στο ΤΑΧΔΙΚ τρεις συνεργάτες του ΔΣΑ και του ΔΣΠ, που διέθεσαν οι Σύλλογοι για την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό του ΤΑΧΔΙΚ και την επίσπευση της διαδικασίας εκκαθάρισης των φακέλων νομικής βοήθειας.
Οι ως άνω συνεργάτες, που τέθηκαν στη διάθεση του ΤΑΧΔΙΚ, ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους του φορέα προκειμένου να τους συνδράμουν στο έργο τους.
Από την πλευρά του Υπουργείου, επί των τεθέντων ζητημάτων, δηλώθηκαν τα εξής:
1. Θα εκδοθεί σήμερα η ΚΥΑ για την παράταση αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων μέχρι 27.4.2020.
2. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα θέσει το ζήτημα της λειτουργίας των εισαγγελιών στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου ο τελευταίος να προβεί, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στις ενέργειες που κρίνει απαραίτητες για την επίλυση των ζητημάτων που έχουν προκύψει και την εξασφάλιση της στοιχειώδους οφειλόμενης λειτουργίας των εισαγγελιών στην κρίσιμη αυτή περίοδο.
3. Το ζήτημα της λήψης των αναγκαίων μέτρων για τις πολυπρόσωπες ποινικές δίκες που εξακολουθούν να διεξάγονται θα θέσει ο Υπουργός στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τη λήψη των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων.
4. Θα καταβληθεί άμεσα προσπάθεια, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, να χορηγηθούν ψηφιακές υπογραφές σε δικηγόρους και δικαστικούς υπαλλήλους, ώστε να είναι δυνατή, τόσο η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων, όσο και η έκδοση και λήψη ψηφιακών πιστοποιητικών.
5. Το ζήτημα της αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων μελετάται από την Κυβέρνηση, και εντός των προσεχών ημερών θα ανακοινωθούν τα σχετικά κυβερνητικά μέτρα, λαμβανομένων υπ’ όψιν, τόσο των προτάσεων της Γεν. Γραμματέως αντεγκληματικής πολιτικής, όσο και του δικηγορικού σώματος.
6. Για το ζήτημα του ΤΑΧΔΙΚ ο Υπουργός διαβεβαίωσε δεν τίθεται ζήτημα χρηματικών αποθεμάτων, διότι υφίστανται σχετικά διαθέσιμα, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκκαθάρισης και ενταλματοποίησης, στον ειδικό λογαριασμό νομικής βοήθειας.
Η καθυστέρηση που παρατηρείται οφείλεται κυρίως στην απουσία προσωπικού για την εκκαθάριση των περίπου 35.000 εκκρεμών φακέλων νομικής βοήθειας. Δεδομένων μάλιστα των συνθηκών που επικρατούν κατά την τρέχουσα περίοδο στη δημόσια διοίκηση και της λήψης σχετικών αδειών από το αρμόδιο προσωπικό, η διαδικασία εκκαθάρισης έχει καταστεί ακόμη πιο δυσχερής.
Ο Πρόεδρος του ΤΑΧΔΙΚ δεσμεύθηκε ότι θα αποστείλει ενημερωτικό έγγραφο στην Ολομέλεια, με το οποίο θα ενημερώνει αναλυτικά για τον αριθμό τόσο των φακέλων που έχουν εκκαθαριστεί τα τελευταία χρόνια, όσο και αυτών που παραμένουν εισέτι ανεκκαθάριστοι, καθώς και για κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας εκκαθάρισης.
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος υπέβαλε συγκεκριμένες προτάσεις για την κατ’ εξαίρεση αντιμετώπιση του προβλήματος με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχουν προκύψει.
Ήδη δε, από την ερχόμενη Δευτέρα οι τρεις συνεργάτες των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς τίθενται στη διάθεση των υπηρεσιών του ΤΑΧΔΙΚ για όσο χρόνο χρειαστεί ώστε επιταχυνθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των φακέλων και συνακόλουθα να επιταχυνθεί η διαδικασία ενταλματοποίησης, που εμπίπτει στην αποκλειστική ευθύνη του ΤΑΧΔΙΚ.
Τέλος, αναφορικά με την έκδοση της ΚΥΑ για τις υποθέσεις μακράς διάρκειας από την πλευρά του Υπουργείου αναφέρθηκε ότι το σχέδιο της ΚΥΑ είχε αποσταλεί προς συνυπογραφή στο Υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται, μετά την επεξεργασία του τελικού σχεδίου, να υπογραφεί η ΚΥΑ σε εύθετο χρονικό διάστημα».
ΔΣΑ προς Σοφία Νικολάου: Αποσυμφόρηση των φυλακών τώρα – Κίνδυνος γενικευμένης υγειονομικής κρίσης
Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας αποτελούμενη από τους Συμβούλους Θανάση Καμπαγιάννη, Νίκο Κουτκιά και Βασίλη Παπαστεργίου συναντήθηκε σήμερα με την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου.
Η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ έθεσε το ζήτημα της ανάγκης άμεσης λήψης μέτρων αποσυμφόρησης των φυλακών, υπό τις παρούσες συνθήκες πρωτοφανούς υγειονομικής απειλής. Επισήμανε συναφώς, ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού στις Ελληνικές φυλακές είναι, ούτως ή άλλως, οξύτατο και ότι η συγκυρία της πανδημίας αυξάνει αντικειμενικά τους κινδύνους μιας γενικευμένης υγειονομικής κρίσης στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ εξέφρασε την ανησυχία της για την προβληματική πρόσβαση των κρατουμένων σε υπηρεσίες υγείας. Υπογράμμισε την ανάγκη λήψης ιδιαίτερης μέριμνας για συγκεκριμένες κατηγορίες κρατουμένων (κρατούμενους με βαριά νοσήματα, ηλικιωμένους κρατούμενους), δηλαδή για ομάδες κρατουμένων που αντικειμενικά θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση κρούσματος.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της Γενικής Γραμματέως ότι οι φυλακές είναι θωρακισμένες απέναντι στην πανδημία, η αντιπροσωπεία του ΔΣΑ εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με την μη ύπαρξη κρουσμάτων, δεδομένου του ασυμπτωματικού χαρακτήρα της νόσου και της καθυστέρησης εκδήλωσης των συμπτωμάτων.
Περαιτέρω, επισήμανε το γεγονός ότι τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας στις φυλακές συνδέονται με την λήψη έκτακτων μέτρων, περιοριστικών των δικαιωμάτων των κρατουμένων (αναστολή αδειών, περιορισμός επισκεπτηρίων), που δεν μπορεί να παραταθούν επ’άπειρον.
Έγινε, τέλος, μνεία στις σχετικές εκκλήσεις της Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντάνια Μιγιάτοβιτς, της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), καθώς και στην σχετική τοποθέτηση του Επιτρόπου Δικαιοσύνης της Ε.Ε., Ντιντιέ Ρεντερς, που καλούν σε λήψη άμεσων μέτρων αποσυμφόρησης.
Η Γενική Γραμματέας, από την πλευρά της, τόνισε ότι έχει ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο προστασίας των κρατουμένων από την πανδημία.
Δήλωσε ότι κατανοεί τις θέσεις και τους προβληματισμούς του ΔΣΑ και εξέφρασε τη θέση ότι, ανεξαρτήτως της παρούσας πανδημίας, αποτελεί κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε κρατούμενου στην χώρα μας να απολαμβάνει ασφάλεια και ανθρώπινες συνθήκες υγιεινής στα καταστήματα κράτησης.
Αναγνώρισε ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν συγκεκριμένο αριθμό κρατουμένων και όχι υπεράριθμους, άποψη που, ως νομικούς και υπερασπιστές των ανθρωπίνων αξιών και δικαιωμάτων, μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Τέλος, δήλωσε ότι τελεί υπό εξέταση από την Κυβέρνηση η θέσπιση αποσυμφορητικών διατάξεων.
Το ζήτημα πρόκειται να τεθεί και στην επικείμενη συνάντηση του Προέδρου του ΔΣΑ, Δημήτρη Βερβεσού, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα.
Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό