Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024

Τι θα γίνει στην αυριανή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Στην ανακοίνωση ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών του Eurogroup για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, προχώρησε πριν από λίγη ώρα κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Όπως είχε δηλώσει το βράδυ του Σαββάτου, μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά την παρουσίαση του καταλόγου με τις ελληνικές προτάσεις «θα κάνουμε ένα teleconference στο οποίο δε θα υπάρξει κάποια ψηφοφορία, απλά θα ακούσουμε τις απόψεις της κυρίας Λαγκάρντ, του κ. Ντράγκι και του κ. Μοσκοβισί γι’ αυτό τον κατάλογο. Και οι απόψεις τους θα είναι “ναι ή “όχι”».

Ως εκ τούτου, και σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει ο κ. Βαρουφάκης, στην αυριανή τηλεδιάσκεψη – συνεδρίαση του Eurogroup, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τοποθετηθούν επί των ελληνικών προτάσεων, χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία των υπουργών Οικονομικών.

Επί της ουσίας δηλαδή, σύμφωνα με όσα έχει προαναγγείλει ο κ. Βαρουφάκης, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, οι «θεσμοί», δηλαδή το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τοποθετηθούν επί του καταλόγου με τις ελληνικές προτάσεις που θα έχουν λάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας να υποβληθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα για να επεκταθεί για το επόμενο τετράμηνο η ισχύουσα δανειακή συμφωνία.

Κατά πληροφορίες, το απόγευμα σήμερα, θα κατατεθεί τελεσίδικα ο κατάλογος με τις ελληνικές προτάσεις, αμέσως οι εκπρόσωποι των θεσμών θα τον εξετάσουν, ώστε να εκτιμήσουν εάν εγκρίνεται και βάσει αυτής της απάντησης θα συνεδριάσει αύριο το Eurogroup, μέσω της τηλεδιάσκεψης.

Η συνεδρίαση αυτή πάντως δεν θα είναι το τελευταίο «επεισόδιο» της συμφωνίας, καθώς ακόμα εκκρεμεί η επικύρωσή του από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, τα οποία μπορεί μέχρι τελευταία στιγμή να ζητήσουν αλλαγές.

Αυτή είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση μέσω της λίστας πρέπει να πείσει ότι για τους επόμενους τέσσερις μήνες έως τον Ιούνιο, θα μπορεί να καλύψει τις απώλειες από μία σειρά μέτρα.

1.  Κατάργηση ΕΝΦΙΑ & Επαναφορά ΦΜΑΠ

– Κατάργηση ΕΝΦΙΑ σημαίνει 1 δις€ κενό που πρέπει κάπως να καλυφθεί

 2. Ρύθμιση χρεών μέσω 100 δόσεων:

–  Το σχέδιο προβλέπει 100 δόσεις

–  Διαγραφή έως και 50% οφειλών έως την 31/1/2013

– Προσδοκία έσοδα που δεν απέφεραν οι προηγούμενες ρυθμίσεις

– Δεν μπορεί να κατατεθεί μονομερώς σύμφωνα με την συμφωνία

3. Πάταξη φοροδιαφυγής & φοροαποφυγής

–  Οι δανειστές περιμένουν να δουν τα μέτρα για την φοροδιαφυγή

–   Πρέπει να αποδώσουν τάχιστα

 4. Προστασία Α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς

–  Πάει πιο πίσω η ρύθμιση αφού πρέπει να συμφωνηθεί με δανειστές

–  Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού ισχύει ο Νόμος Κατσέλη

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία πρέπει να συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Σε ότι αφορά το Δημόσιο:

 5.  Δημόσιος τομέας

–  Η Κυβέρνηση έχει πει για 3.500 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων

–  Θα καλυφθούν με εξοικονομήσεις των υπουργείων (φέτος πρόβλεψη για πρόσληψη 1.500)

–  Αξιολόγηση από μηδενική βάση

 6. Αποκρατικοποιήσεις

– Ποιες θα προχωρήσουν και ποιες όχι

– Τι θα γίνει με τα αεροδρόμια που είναι «ώριμη» και άμεσα εκτελέσιμη (υπάρχει επενδυτής που προσφέρει 1,4δις€)

– Τι θα γίνει με ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, λιμάνια κλπ.

Η διαδικασία με τη λίστα

Τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί προκειμένου να κριθεί εάν επαρκεί ή όχι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα στείλει μέχρι τη Δευτέρα στους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση, περιέγραψε το Σάββατο ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το πέρας του κυβερνητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις θα σταλεί στους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ ΚΑΙ ΔΝΤ), από τους οποίους και ουσιαστικά θα κριθεί εάν είναι επαρκής αφετηρία για να ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης που ζητά η κυβέρνηση.  Εάν οι θεσμοί πουν «ναι», θα ακολουθήσει μία τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και θα προχωρήσει η διαδικασία της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει νέο Eurogroup, μία πιθανότητα που ουσιαστικά απέκλεισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η διαδικασία είναι η εξής: εμείς θα στείλουμε τη λίστα, τον κατάλογο μέχρι τη Δευτέρα. Ο κατάλογος αυτός θα διαβαστεί από τους θεσμούς και εκείνοι θα αποφανθούν με ένα «ναι″ ή ένα «όχι″ σε ένα βασικό ερώτημα, αν είναι ένας ικανοποιητικός κατάλογος. Εάν πουν «ναι″, θα κάνουμε μία τηλεδιάσκεψη, στην οποία δεν θα υπάρξει κάποια ψηφοφορία στο Eurogroup, απλά θα ακούσουμε τις απόψεις της κ. Λαγκάρντ, του κ. Ντράγκι, του κ. Μοσκοβισί για αυτό τον κατάλογο», σημείωσε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών.

«Οπότε σε εκείνη την χρονική στιγμή αυτομάτως προχωράει η διαδικασία. Εάν είναι αρνητική η κρίση τους και πουν «όχι″, κάτι το οποίο πιστεύω ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει, τότε τύποις θα συγκληθεί νέο Eurogroup την επόμενη ημέρα δια ζώσης. Αλλά ας είμαστε θετικοί (…) ο κατάλογος αυτός θα κατατεθεί, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα εγκριθεί και ξεκινάμε μία νέα διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές από τις δύο πλευρές, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «όχι, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές», ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν θα χρειαστεί νέο Eurogroup, λέγοντας πως «είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το «ναι″ από τους θεσμούς, δεν θα υπάρξει Eurogroup και θα προχωρήσουμε στη διαδικασία σταθεροποίησης της οικονομίας».

Εμμένει στη σκληρή γραμμή η Γερμανία

Η Γερμανία επιμένει να τηρεί σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα και όπως διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, η Ελλάδα καλύτερα να μην ελπίζει πως θα αλλάξει ο πυρήνας του προγράμματος.

«Αν εγκριθεί το πρόγραμμα που θα αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση θα της δοθεί ευελιξία, αλλά χωρίς να θίγεται ο πυρήνας του προγράμματος», τόνισε ο Γιέγκερ και σημείωσε με νόημα πως «η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα, δεσμεύθηκε ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες και θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

Αντιδρούν στις 100 δόσεις

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις από τη Γερμανία, ειδικά όσον αφορά στο σχέδιο νόμου για τις 100 δόσεις, το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα περιλαμβάνεται στη λίστα των μέτρων της Αθήνας.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Μάρτιν Γέγκερ λέγοντας ξεκάθαρα ότι «η Ελλάδα δεσμεύτηκε να μην κάνει τίποτα χωρίς την συνεργασία των Θεσμών».

Ο κύριος 0Μάρδας μιλώντας στο Mega τόνισε πάντως ότι πιστεύει πως το σχέδιο νόμου για τις 100 δόσεις «θα περάσει»: «Εχοντας υπόψη την παράγραφο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στη συμφωνία της Παρασκευής, η άποψή μου είναι ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα» ανέφερε ο κύριος Μάρδας και συνέχισε: «Αναφέρω τη συμφωνία γιατί κάποιοι είπαν ότι αυτό αποτελεί μονομερή ενέργεια και δεν θα γίνει αποδεκτή. Η φρασεολογία της παραγράφου λέει ότι “απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες υπό την προϋπόθεση ότι δεν προκαλούν δημοσιονομικό κενό”, και αυτό δεν προκαλεί δημοσιονομικό κενό».

Διαβάστε επίσης: Η λίστα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης



ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

spot_img

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ