Ο 81χρονος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε μια προεκλογική χρονιά, καθώς σε περίπου 10 μήνες οι Αμερικανοί ψηφίζουν για να επιλέξουν τον ένοικο του Λευκού Οίκου, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τους Ρεπουμπλικανούς αντιπάλους του, καλείται να απαντήσει σκληρά στην Τεχεράνη, αποφασίζοντας πώς θα αντιδράσει στην επίθεση στη Μέση Ανατολή που κόστισε τη ζωή σε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες. Το συμβάν που έγινε την προηγούμενη Κυριακή το πρωί σηματοδοτεί την πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται από εχθρικά πυρά στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.
Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ
Όταν ρωτήθηκε για το Ιράν, ο Μπάιντεν απάντησε: «Τους θεωρώ υπεύθυνους στο μέτρο που παρέχουν όπλα στους ανθρώπους που το κάνουν αυτό», αναφερόμενος στους μαχητές που εξαπέλυσαν τη φονική επίθεση της περασμένης Κυριακής στην Ιορδανία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, αλλά όλοι εκτιμούν πως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν επιθυμεί «έναν πιο διευρυμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή», κάτι που επαναλαμβάνουν συνεχώς οι ΗΠΑ από τις 7 Οκτωβρίου 2023, όταν ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Την άποψη αυτή συμμερίζονται πολλοί αναλυτές σε αμερικανικά μέσα, όπως η Washington Post, τονίζοντας τη σημασία που έχει η απάντηση της Αμερικής να μην την εμπλέξει σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Άλλοι πάλι υιοθετούν μια διαφορετική οπτική γωνία θεωρώντας ότι η τρέχουσα κατάσταση με τους πληρεξούσιους του Ιράν να ανοίγουν πληγές στην Ιορδανία, στο Ισραήλ, το Ιράκ και στην Ερυθρά Θάλασσα θα γίνει ανεξέλεγκτη και επομένως χρειάζεται μια πιο δραστική απάντηση.
Πολιτικό κόστος
Το Ιράν δείχνει να ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμπλακούν σε πολλές επιμέρους συγκρούσεις στις οποίες δεν θα επιτυγχάνουν τους στόχους τους και ότι τελικά θα αναγκαστούν να τα παρατήσουν λόγω εξάντλησης από το πολιτικό κόστος της διεξαγωγής ενός πολέμου σε μια περιοχή όπου οι ΗΠΑ είναι μισητές και συνδέονται με το ακόμη πιο μισητό Ισραήλ.
Όσο ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, το τελευταίο που θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολλούς πολέμους να μαίνονται ταυτόχρονα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Για τις ΗΠΑ λοιπόν αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χτυπήσουν δίνοντας στο Ιράν τον χώρο να συνεχίσει τις επιθέσεις του (μέσω πληρεξουσίων) στο Ιράκ, στη Συρία και την Υεμένη, με στόχο να εκδιώξει την Αμερική από την περιοχή χωρίς να αναλάβει την άμεση ευθύνη.
Μέχρι τώρα, αυτές οι πολιτοφυλακές συνεχίζουν απτόητες, παρότι το Πεντάγωνο έχει ήδη προβεί σε κάποια αντίποινα μετά από ορισμένες επιθέσεις, αλλά όχι αρκετά δυναμικά. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι μόνο στο Ιράκ δρουν 50.000 έως 80.000 μαχητές παραστρατιωτικών οργανώσεων που υποστηρίζονται από το Ιράν. Αυτές οι σιιτικές πολιτοφυλακές προφανώς πιστεύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι στόχος χαμηλού κινδύνου. Το ίδιο, προφανώς, πιστεύουν και οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι εκτοξεύουν πυραύλους εναντίον πλοίων που ταξιδεύουν προς την Ερυθρά Θάλασσα, διαταράσσοντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα.
Απέναντί τους ο πρόεδρος Μπάιντεν στελέχωσε την ομάδα της εξωτερικής του πολιτικής με ανθρώπους που εργάζονται ακούραστα για να αποφύγουν μια άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν επιλέγοντας να χτυπήσουν έναν ιρανικό πληρεξούσιο όπως η Συρία ή ένα ιρανικό πλοίο ή αεροσκάφος αποφεύγοντας αυτή ακριβώς την κλιμάκωση με ένα χτύπημα στο εσωτερικό του Ιράν. Όσο η Τεχεράνη αυτό το γνωρίζει δεν πρόκειται να σταματήσει τις προκλήσεις.
Το δίπολο στην περίπτωση των ΗΠΑ είναι η αποφασιστική δράση, αλλά και το σωστό ζύγισμα των συνεπειών.
Εμμονή
Θα χτυπήσουν οι ΗΠΑ την πηγή, το ίδιο το Ιράν, γνωρίζοντας πως ένα άμεσο χτύπημα εναντίον του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν πολύ ευρύτερο πόλεμο;
Η εμμονή του Ιράν για τον «θάνατο της Αμερικής» παραμένει «ζεστή» από την επανάσταση του 1979, επομένως δεν θα τελειώσει από τη μια μέρα στην άλλη.
Αλλά η μπάλα είναι στα χέρια του Μπάιντεν και στα μέτρα που πρέπει να λάβει για να σταματήσει τον τρέχοντα, έμμεσο πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε πολύ κοντά σε σημαντικές εξελίξεις…
Όπως δημοσιεύθηκε στην “ΜΠΑΜ στο ρεπορτάζ” που κυκλοφορεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χούθι: Δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα, όσο ΗΠΑ και Βρετανία συνεχίζουν τις επιθέσεις
Το Ισραήλ έχει πλήξει «χιλιάδες στόχους» της Χεζμπολάχ, σε Λίβανο και Συρία