Έντονος προβληματισμός επικρατεί σε δικαστικούς κύκλους σχετικά με τα όσα συνέβησαν, σήμερα, στην κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
Η ανακοίνωση του προέδρου του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, κ. Νικόλαου Σακελλαρίου, για «κλίμα» που επιχειρείται να διαμορφωθεί με αποτέλεσμα να ανακοινώσει την ματαίωση της διάσκεψης, θεωρείται πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά.
Νομικοί κύκλοι συμπεραίνουν ότι μετά και την σημερινή εξέλιξη η κρίση του ΣτΕ για την συνταγματικότητα ή όχι του διαγωνισμού, αναμένεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο.
Σε αυτό να προστεθεί ότι όπως διαρρέεται η κυβέρνηση αναμένεται να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο που θα προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών σε περίπτωση που η Digea αρνηθεί να κατεβάσει τον γενικό στα μη αδειοδοτημένα κανάλια!
Έτσι λοιπόν βρισκόμαστε προ του κινδύνου ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις να κλείσουν προτού η ανεξάρτητη, ελληνική, δικαιοσύνη αποφανθεί για το εάν ο διαγωνισμός είναι νόμιμος ή όχι.
Καθυστερήσεις…
Και όλα αυτά ενώ το ΣτΕ μετά και την σημερινή εξέλιξη φαίνεται να παίζει… καθυστερήσεις «αδυνατώντας» να συζητήσει την ουσία της υπόθεσης.
Δικαστικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το ereportaz χαρακτηρίζουν «ασυνήθιστη» την ανακοίνωση του κ. Σακελλαρίου. Υπενθυμίζουν ότι η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη και ότι οι δικαστές δεν είναι δυνατόν να επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα (τουλάχιστον στις ανεπτυγμένες) η δικαστική κρίση θα προηγούνταν της όλης διαδικασίας. Η Ολομέλεια του ΣτΕ όχι μόνο όφειλε να είχε διασκευθεί αλλά να έχει ήδη εκδώσει απόφαση.
Εάν ο διαγωνισμός κρινόταν αντισυνταγματικός (όπως εκτιμούν πολλοί) η διαδικασία θα ακυρωνόταν ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρούσε κανονικά.
Στην Ελλάδα όμως οι καταστάσεις κινούνται ανάποδα. Κάτι που ως φαίνεται βολεύει εκείνους που θέλουν να οδηγήσουν την κατάσταση προ τετελεσμένου…