Όταν το παιδί φτάσει στην ηλικία του ενός έτους και περισσότερο, το γάλα θηλασμού ή το τροποποιημένο γάλα βρεφικής ηλικίας είναι δυνατόν να αντικαθίστανται από το πλήρες γάλα, όπως το γάλα της αγελάδας.
Σε παιδιά κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να δίνεται γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ο λόγος είναι ότι τα παιδιά, στη γρήγορη αυτή φάση της ανάπτυξής, τους χρειάζονται επιπρόσθετες θερμίδες, που προέρχονται από τα λιπαρά του γάλατος, για να διασφαλιστούν οι αυξημένες ανάγκες του σώματός τους.
Υπενθυμίζεται ότι σε παιδιά κάτω του ενός έτους δεν είναι καλό να δίνεται πλήρες γάλα της αγελάδας. Ωστόσο το τυρί και το γιαούρτι μπορεί να δίνονται σε μικρές ποσότητες.
Στην ηλικία του ενός έτους, το κυριότερο μέρος των διατροφικών αναγκών του παιδιού μπορεί να προέρχεται από το κρέας, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψωμί και τα δημητριακά γενικότερα, όπως επίσης από τα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα το πλήρες γάλα.
Η παροχή προς το παιδί μιας ποικιλίας φαγητών, είναι σε θέση να του διασφαλίζει ικανοποιητικά τις ανάγκες του σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Τα μικρά παιδιά δεν αναπτύσσονται εξίσου γρήγορα με τα βρέφη. Για το λόγο αυτό οι διατροφικές τους ανάγκες σε σχέση με τις σωματικές τους διαστάσεις μειώνονται κατά τη διάρκεια του δεύτερου έτους της ζωής τους.
Παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να αυξάνουν το βάρος του σώματός τους, δεν συνεχίζουν πλέον να το διπλασιάζουν, όπως συμβαίνει στα βρέφη.
Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα μικρά παιδιά γίνονται όλο και πιο δραστήρια. Μαθαίνουν να κινούνται, να αρκουδίζουν και να περπατούν. Γι′ αυτό οι ενεργειακές τους ανάγκες αυξάνονται.
Έτσι τα παιδιά ηλικίας από 12 έως 24 μηνών ή μεγαλύτερα, συνήθως χρειάζεται να τρώνε μικρές ποσότητες κάθε φορά αλλά συχνά, από 4 έως 6 φορές ημερησίως. Για το λόγο αυτό συστήνεται να τρώνε κάποια πράγματα (σνακ) μεταξύ των γευμάτων τους.
Συμβουλές διατροφής, που καλό είναι να θυμάστε για τα παιδιά σας:
- Μην αρχίσετε τη χορήγηση στερεάς τροφής στα παιδιά σας πολύ νωρίς, διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό τάϊσμα.
- Να προσφέρετε στο παιδί σας μόνο ένα νέο φαγητό κάθε φορά. Να προσφέρετε τα νέα φαγητά με μεσοδιάστημα λίγων ημερών. Να παρακολουθείτε για να δείτε κατά πόσο εκδηλώνονται στο παιδί σας αλλεργικές αντιδράσεις, όπως κνίδωση (αλλεργικό εξάνθημα με φαγούρα), εμετοί ή διάρροια. Έτσι σας δίνεται η ευκαιρία να καταλάβετε καλύτερα, εάν κάποιο τρόφιμο του προκαλεί αλλεργία.
- Σε μπιμπερό μη βάζετε παρά μόνο γάλα ή υγρά και να αποφεύγετε τους χυλούς, γιαούρτι ή άλλα, σχετικά ημι-στερεά.
- Εάν το παιδί σας δείχνει ότι δεν του αρέσει κάποιο τρόφιμο, μην επιμένετε αλλά δοκιμάστε να του το δώσετε αργότερα, κάποια άλλη μέρα.
Για την ασφάλεια των παιδιών σας, κατά τη διάρκεια των γευμάτων, να θυμάστε:
- Εάν δίνετε το φαγητό στο παιδί σας από ένα δοχείο (γυάλινο ή άλλο), είναι προτιμότερο να το βάζετε σε ένα πιάτο και από εκεί να παίρνετε για να του δίνετε να τρώει. Έτσι αποφεύγετε τον κίνδυνο επιμόλυνσης με βακτηρίδια του φαγητού που θα απομείνει στο δοχείο. Φυσικά εάν προτίθεστε να δώσετε όλο το περιεχόμενο σε ένα γεύμα δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη.
- Τα δοχεία που περιέχουν φαγητό του παιδιού και τα οποία έχουν ανοιχθεί πρέπει να κλείνονται και να φυλάγονται στο ψυγείο, για όχι περισσότερο από 2 μέρες.
- Να χρησιμοποιείτε ένα μικρό κουταλάκι για να δίνετε την τροφή του στο παιδί.
- Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να τοποθετούνται στο κρεβάτι τους με μπιμπερό που περιέχει γάλα, χυμό φρούτων ή κάτι άλλο γλυκό. Ο λόγος είναι διότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες των δοντιών με τερηδόνα. Εάν το μπιμπερό στο κρεβάτι είναι απαραίτητο για το παιδί σας, τότε βάλτε σε αυτό νερό.
- Αποφεύγετε κάθε μορφής τρόφιμο που μπορεί να προκαλέσει πνιγμό στο παιδί σας, όπως ξηρούς καρπούς, καλαμπόκι (ποπ κορν), τσιπς, μούρα, σταφύλια, χοτ ντογκ, ωμά λαχανικά, σταφίδες, καραμέλες ή ξηρές νιφάδες δημητριακών.
Μερικές άλλες διατροφικές συμβουλές για τα παιδιά σας:
- Μεταξύ των γευμάτων ή των σνακ που παίρνουν τα παιδιά σας, μπορείτε να τους προσφέρετε νερό.
- Δεν συστήνεται να τους προσφέρετε γλυκά ή ζαχαρούχα ροφήματα. Αυτά συμβάλλουν στο να χαλούν την όρεξή τους και συμβάλλουν στην πρόκληση τερηδόνας.
- Το αλάτι, η ζάχαρη και τα έντονα καρυκεύματα δεν συστήνονται.
- Δεν συστήνονται τα προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη (αναψυκτικά, καφές, τσάι, σοκολάτα).
- Να θυμάστε ότι ένα γκρινιάρικο παιδί πιθανόν να μην είναι φαγητό που χρειάζεται, αλλά προσοχή, φροντίδα και παιχνίδι.
Πηγή : isotimos.com