Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τι τρώνε οι Έλληνες της πανδημίας; Τρόφιμα που σημείωσαν 100% αύξηση

Τα είδη υγιεινής και πρώτης ανάγκης ήταν τα πρώτα προϊόντα που εξαφανίστηκαν από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στις αρχές της πανδημίας, όπως ήταν και αναμενόμενο. Τρόφιμα όμως που καταναλώνονται κατά 100% περισσότερο την περίοδο της πανδημίας ενώ οι Έλληνες είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, είναι τα απλά “σπόρια”.

Κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι, σπόροι καλαμποκιού για σπιτικό ποπ κορν σημείωσαν τεράστια αύξηση. Πιθανότατα γιατί είναι τα προτιμότερα κατά τη διάρκεια προβολής ταινιών.

Σχετικά Άρθρα:

Θεσσαλονίκη: Άρχισαν να αδειάζουν τα ράφια στα σούπερ μάρκετ

Μεγάλη Εβδομάδα: Ανοιχτά σήμερα τα σούπερ μάρκετ – Ποιο θα είναι το ωράριο;

Γεωργιάδης: Πλαφόν στα αντισηπτικά – Τρία ανά καρότσι

«Η κατανάλωση σε ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, καλαμπόκι την περίοδο του “Μένουμε σπίτι” ήταν σχεδόν 100% περισσότερη σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη χρονική περίοδο», λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων -Βιοτεχνών Ξηρών Καρπών Β. Ελλάδος και γραμματέας του ΕΒΕΘ Πάνος Μενεξόπουλος.

«Οι περισσότεροι που «μένουν σπίτι», κυρίως στις πόλεις, επιλέγουν τρόφιμα όπως φθηνούς ξηρούς καρπούς και όχι “ωμούς” ή “άψητους”, όπως για παράδειγμα τα φρέσκα καρύδια ή αμύγδαλα», που σε συγκεκριμένες μερίδες είναι πιο θρεπτικά για τον άνθρωπο.

Οι ξηροί καρποί όπως είναι τα φιστίκια, αμύγδαλα, φουντούκια, καρύδια, κολοκυθόσπορος θεωρούνται καλή πηγή πολλών ωφέλιμων θρεπτικών ουσιών ενώ κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετική διατροφική αξία.

Σε έναν χρόνο οι Έλληνες καταναλώνουν 8,5 κιλά ξηρούς καρπούς ανά άτομο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην χαμηλή χρηματική αξία των ξηρών καρπών σε συνδυασμό με το μικρό εισόδημα του μέσου καταναλωτή.

Οι ξηροί καρποί ενισχύουν και την Ελληνική αγορά καθώς το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας αγορά ξηρών καρπών καλύπτεται από τρεις νομούς της Θράκης.

Πέρα από τους ξηρούς καρπούς, στις προτιμήσεις των “εσώκλειστων” Ελλήνων βρίσκονται και τα ροφήματα με ελληνικά φυτικά προϊόντα. Σε αυτό ίσως να βοήθησαν οι κακές καιρικές συνθήκες στα τέλη του Μαρτίου με αρχές Απριλίου και η δημοφιλής άποψη ότι τα ζεστά ροφήματα βοηθούν στην καταπολέμηση ιών.

«Σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο παρατηρείται μια προτίμηση στα ζεστά υγιεινά ροφήματα και φυτά, κυρίως στο τσάι του βουνού και το χαμομήλι», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Θανάσης Μπαγκατζούνης, ο εκπρόσωπος εταιρίας εμπορίας μπαχαρικών, αρωματικών φυτών, βοτάνων και ροφημάτων με έδρα τη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαγκατζούνη, η αύξηση των ροφημάτων υπολογίζεται στο 15-20%.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Live: Ο παγκόσμιος χάρτης εξάπλωσης της πανδημίας

Κορωνοϊός: Διαβάστε εδώ όλες τις εξελίξεις για τον φονικό ιό

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ