Η TikTok και η κινεζική μητρική της εταιρεία ByteDance μηνύουν τις ΗΠΑ για έναν νόμο που θα απαγορεύει τη δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο, εκτός αν πωληθεί σε άλλη εταιρεία, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει την Αρχή της Πρώτης Τροποποίησης.
Η ευρέως αναμενόμενη αγωγή που κατατέθηκε την Τρίτη μπορεί να προετοιμάζει μια μακρά νομική μάχη για το μέλλον του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η γνωστή εταιρία ισχυρίζεται ότι ο νόμος, τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου εξωτερικής βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι τόσο «προφανώς αντισυνταγματικός» που οι υποστηρικτές του νόμου The Protecting Americans From Foreign Adversary Controlled Applications Act προσπαθούν να παρουσιάσουν τον νόμο όχι ως απαγόρευση, αλλά ως ρύθμιση της ιδιοκτησίας της TikTok.
Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεχωρίζει μια εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης με πιθανή απαγόρευση, κάτι που οι υποστηρικτές της ελευθερίας του λόγου σημειώνουν ότι είναι πιο συνηθισμένο σε καταπιεστικά καθεστώτα όπως το Ιράν ή η Κίνα.
«Το Κογκρέσο έκανε το πρωτοφανές βήμα να ξεχωρίσει ρητά και να απαγορεύσει το TikTok: ένα ζωντανό διαδικτυακό φόρουμ για προστατευόμενη ομιλία και έκφραση που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς για να δημιουργούν, να μοιράζονται και να βλέπουν βίντεο μέσω του Διαδικτύου», ανέφερε η ByteDance στη μήνυσή της. «Για πρώτη φορά στην ιστορία, το Κογκρέσο θέσπισε έναν νόμο που υποβάλλει μια μοναδική, ονομαστική πλατφόρμα λόγου σε μόνιμη, πανεθνική απαγόρευση και απαγορεύει σε κάθε Αμερικανό να συμμετέχει σε μια μοναδική διαδικτυακή κοινότητα με περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως».
«Δεν είναι δυνατή»
Ο νόμος απαιτεί από τη μητρική εταιρεία της TikTok, ByteDance, να πουλήσει την πλατφόρμα εντός εννέα μηνών. Εάν η πώληση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, η εταιρεία θα έχει άλλους τρεις μήνες για να ολοκληρώσει τη συμφωνία. Η ByteDance έχει δηλώσει ότι «δεν έχει κανένα σχέδιο να πουλήσει το TikTok». Αλλά ακόμη και αν ήθελε να εκποιήσει, η εταιρεία θα έπρεπε να πάρει την έγκριση του Πεκίνου, το οποίο στο παρελθόν είχε αντιταχθεί σε μια αναγκαστική πώληση της πλατφόρμας και έχει δηλώσει την αντίθεσή του αυτή τη φορά.
Η TikTok και η ByteDance υποστήριξαν στην αγωγή ότι στην πραγματικότητα δεν της δίνεται η δυνατότητα επιλογής. «Η “ειδική εκποίηση” που απαιτεί ο νόμος για να μπορέσει η TikTok να συνεχίσει να λειτουργεί στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι απλώς δυνατή: ούτε εμπορικά, ούτε τεχνολογικά, ούτε νομικά», ανέφεραν.