Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Τηλεφωνική επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα – Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Σημαντική τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ ήταν προγραμματισμένο να έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις ενόψει του αυριανού (Τετάρτη) έκτακτου Eurogroup, καθώς και της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

Ο κ. Τσίπρας είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον επικεφαλής της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, τον οποίο και ευχαρίστησε για την στήριξή του στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Πιτέλα ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι είχε επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και άλλους αξιωματούχους στους οποίους τόνισε την ανάγκη για μια νέα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι δεν περιμένει ουσιαστικά αποτελέσματα αύριο Tετάρτη και μεθαύριο, και ενδεχόμενη συμφωνία θα υπάρξει στο προγραμματισμένο Eurogroup στις 16 Φεβρουάριου

Όπως είπε, οι συζητήσεις στο αυριανό έκτακτο Eurogroup και τη Συνοδό Κορυφής θα είναι ενημερωτικές και αναγνωριστικές.

Τόσο η εκπρόσωπος της Κομισιόν, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μέσω του ΣΚΑΪ, διευκρίνισαν ότι δεν υπάρχει επιστολή Γιούνκερ.

Από τον Καναδά η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε την Αθήνα να παρουσιάσει «συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν στο υπάρχον πρόγραμμα».

«Η συνεργασία μας στην ΕΕ», είπε, «βασίζεται σε δύο πυλώνες, που είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Από τη μία πλευρά είναι η αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης και από την άλλη οι προσπάθειες των ίδιων των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα».

«Πρέπει να σεβαστούμε την ελληνική ψήφο και τους κανόνες της ΕΕ» δηλώνει σε συνέντευξή του στη Le Monde ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Πάντως, το Bloomberg μεταδίδει -επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους- ότι η Ευρωζώνη μπορεί να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για να παρουσιάσει τις ολοκληρωμένες προτάσεις της για μία μόνιμη συμφωνία. Προϋπόθεση, η χώρα να αποδεχθεί ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, μαζί με την εποπτεία του, και να δεσμευθεί να μην καταργήσει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις του προγράμματος διάσωσης.

Πηγή:ΣΚΑΪ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ