Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχουν αύριο τηλεφωνική επικοινωνία, όπως ανακοίνωσαν ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο, την ώρα που η Ουάσινγκτον επιχειρεί να συντονίσει, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους συμμάχους της, την απάντησή της στη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, όπως τις επερχόμενες συνομιλίες ασφαλείας μεταξύ των χωρών τους, ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Έμιλι Χορν. Σύμφωνα με τη Χορν, ο Μπάιντεν συνομίλησε με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση στα ουκρανικά σύνορα ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι σε επαφή με το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Η Δύση ανησυχεί για τη συγκέντρωση χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία τους δύο τελευταίους μήνες, μετά την κατάληψη της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και τη στήριξη που όπως λέει προσφέρει η Μόσχα στους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ρωσία διαψεύδει ότι σχεδιάζει επίθεση στην Ουκρανία και τονίζει ότι έχει το δικαίωμα να μετακινεί τις στρατιωτικές δυνάμεις της στο έδαφός της, όπως επιθυμεί.
Η Μόσχα, ανησυχώντας για τον “επανεξοπλισμό” όπως λέει τη Ουκρανίας από τη Δύση, ζητά νομικώς δεσμευτικές εγγυήσεις ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί ανατολικότερα και ότι ορισμένα επιθετικά όπλα δεν θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία και σε άλλες γειτονικές χώρες.
Οι ανησυχίες των ΗΠΑ δεν έχουν εξασθενίσει τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν που ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Βρισκόμαστε σε μια περίοδο κρίσης για κάποιες εβδομάδες τώρα και θα χρειαστεί μια δέσμευση σε ανώτατο επίπεδο για να την αντιμετωπίσουμε και να βρούμε μια οδό αποκλιμάκωσης” ανέφερε.
Σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματούχο, ο Ρώσος πρόεδρος ήταν εκείνος που ζήτησε την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μπάιντεν. “Όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε να μιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν κατά τη διάρκεια του 2021, ο πρόεδρος Πούτιν είπε, ναι, ας μιλήσουμε. Και όταν ο πρόεδρος Πούτιν λέει, ενδιαφέρομαι για μια επαφή και για μια τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος Μπάιντεν λέει ναι”, δήλωσε.
Ο Μπάιντεν είναι πιθανόν αύριο να επαναλάβει ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν οικονομικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας στην περίπτωση μιας εισβολής στην Ουκρανία και θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ. Όμως το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός πρόεδρος προωθεί τη διπλωματία ως εναλλακτική.
Άλλος αξιωματούχος είπε ότι ο Μπάιντεν πιθανότατα θα μιλήσει σύντομα και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν, που συνομίλησε με τον Ουκρανό ηγέτη την Τετάρτη, εξέφρασε την “ακλόνητη στήριξη” των ΗΠΑ στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του.
Την Τρίτη, όταν ρωτήθηκε αν θα συναντηθεί με τον Πούτιν στις 10 Ιανουαρίου, την ίδια ημέρα που Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα ξεκινήσουν συνομιλίες για θέματα ασφαλείας, ο Μπάιντεν απάντησε “θα δούμε”. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους πάντως ο Μπάιντεν δεν αναμένεται να συμμετάσχει σε αυτές τις συνομιλίες ή να συναντηθεί με τον Πούτιν εκείνη την ημέρα.
Στην αυριανή επικοινωνία τους ενδέχεται να τεθούν προς συζήτηση και άλλα θέματα, όπως οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Διαβάστε ακόμη
Οι πρόεδροι Μπάιντεν και Πούτιν θα μιλήσουν αύριο μέσω βιντεοκλήσης
Μπάιντεν- Πούτιν: Τι θα πούνε και πού θα διαφωνήσουν