Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Τηλεμαχία των πέντε του ΚΙΝΑΛ. Χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις, ενωτικοί με όραμα ένα καλύτερο μέλλον για την Σοσιαλδημοκρατία

Ήταν ίσως η πιο πολιτισμένη, και ενωτική συζήτηση που έγινε υπό το φως των προβολέων της Κρατικής τηλεόρασης για το μέλλον ενός κόμματος. Ο όρος τηλεμαχία δεν αντικατοπτρίζει τα όσα διαμείφθηκαν μέσα στο στούντιο. Γιατί και οι πέντε μίλησαν για ενότητα και μόνον όσον αφορά το μέλλον του ΚΙΝΑΛ ή του… ΠΑΣΟΚ αν θέλετε.

Στα ζητήματα που συζητήθηκαν η υπευθυνότητα και συνέπεια ήταν το ζητούμενο στην αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας από το σύνολο των υποψηφίων. Όλοι συμφώνησαν πως σε κρίσεις όπως η πανδημία του κορωνοϊού χρειάζεται εθνική συνεννόηση και όχι κομματικές τακτικές κατηγορώντας την κυβέρνηση για ατολμία και καθυστερημένες αντιδράσεις.

Όμοια και για την εξωτερική πολιτική δήλωσαν σύμφωνοι με την εθνική γραμμή η οποία έχει χαρακτεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Η προσφυγή στη Χάγη είναι μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Κάθε τι περαιτέρω και ειδικά όσον αφορά τις αναθεωρητικές προθέσεις της Τουρκίας δεν τίθεται στο τραπέζι της συζήτησης. Κατά της συμφωνίας των Πρεσπών τάχθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος καθώς και υπέρ μιας πιο σκληρής πολιτικής στο μεταναστευτικό, ιδιάιτερα μετά τα πρόσφατα γεγονότα στην Πολωνία με την Λευκορωσία. Επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού δόγματος ζήτησε ο κ. Καστανίδης.

Εξωθεσμικά Κέντρα που παρεμβαίνουν στην εκλογή αρχηγού του ΚΙΝΑΛ ήταν το θέμα στο οποίο επίσης όλοι οι υποψήφιοι τάχθηκαν αναφανδόν στην χωρίς παρεμβάσεις εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αρχηγού του Κινήματος. Κοινή θέση όλων ήταν πως θέλουν οι άνθρωποι που θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές να μείνουν στο Κίνημα και να το ψηφίσουν στις επόμενες Εθνικές Εκλογές.
Αναφορικά για την Εγκληματικότητα και την αυστηροποίηση των ποινών για τα ειδεχθή εγκλήματα η θέση του Ανδρέα Λοβέρδου ήταν υπέρ του νέου ποινικού κώδικα που αυστηροποίησε τις ποινές διαφωνώντας μάλιστα με το κόμμα του που δήλωσε “παρών” στην σχετική ψηφοφορία στην Βουλή , δηλώνοντας βέβαια πως αν εκλεγεί πρόεδρος θα επιτρέψει την σχετική ελευθερία της προσωπικής θέσης και άποψης στους βουλευτές του αλλά σε μείζονα θέματα θα υπάρχει κομματική πειθαρχία. Στην άποψη αυτή του Α. Λοβέρδου διαφώνησε ο κ. Καστανίδης.

Στο κρίσιμο ερώτημα μιας πιθανής εκλογικής συμμαχίας στις επόμενες εκλογές που είναι με απλή αναλογική ο Ανδρέας Λοβέρδος διαφώνησε με την έννοια πως το ΚΙΝΑΛ θα είναι “δεκανίκι” κάποιου μεγάλου κόμματος, αλλά πρόκρινε πως το Κίνημα θα είναι ισχυρό που θα διαδραματίσει ρόλο στην επόμενη μέρα με σαφές κυβερνητικό πρόγραμμα. Το ΠΑΣΟΚ θα γίνει μία δύναμη εξουσίας με καθαρές θέσεις απέναντι στις ανάγκες του πολίτη.
“Δεν χαρίζουμε την χώρα στη ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε.
Στην ερώτηση αυτή ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε πως θα μιλήσει με τον κόσμο της αριστεράς αλλά όχι με την εξουσία της, κατηγορώντας τις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ για φαλκίδευση της λαϊκής εντολής που έδωσε ο ελληνικός λαός.
Στις μεταξύ τους ερωτήσεις το κλίμα παρέμεινε ήρεμο χωρίς αιχμές και χωρίς αντιπαραθέσεις.
Χαρακτηριστικά σημεία των ερωταπαντήσεων όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ρώτησε τον Χάρη Καστανίδη για τη θέση του στην ενεργειακή μετάβαση και ειδικά στην απολιγνιτοποίηση ο Χ. Καστανίδης υποστήριξε την απολιγνιτοποίηση διαφωνώντας όμως με την χωρίς πρόγραμμα
Επίσης η συμφωνία του Ανδρέα Λοβέρδου με τον Παύλο Γερουλάνο για την ηλεκτρονική ψηφοφορία η οποία απορρίφθηκε με τον Παύλο Γερουλάνο να μιλά για μούχλα μέσα στο κόμμα που το κρατά δεμένο στο παρελθόν και η αναφορά του Παύλου Χρηστίδη στην Φώφη Γεννηματά και την θέση της αναφορικά με την γυναικοκτονία και την ανάγκη της αναγνώρισης του όρου στον ποινικό κώδικα, θέση στην οποία συμφώνησε ο Ανδρέας Λοβέρδος δηλώνοντας πως σαν κόμμα πρέπει να επιμείνουν να καθιερωθεί ο όρος.
Ποιος βγήκε νικητής; Όλοι και κανένας. Λίγο πολύ τα θέματα στα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν ήταν θέματα που είχαν ξανατεθεί και συζητηθεί στην προηγούμενη περίοδο. Σαφώς και δύο εκ των πέντε έδειχναν να ξεχωρίζουν για τις ξεκάθαρες θέσεις τους και την εμπειρία τους ως παλαιότερα κοινοβουλευτικά στελέχη, “μπαρουτοκαπνισμένα” σε τέτοιου είδους “τηλεμαχίες”. Χωρίς όμως να μειώνεται η αξία των λόγων και των θέσεων των υπολοίπων.
Πολύ καλοί για μια ευρεία συζήτηση για την σοσιαλδημοκρατία και το μέλλον της αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ ή του ΚΙΝΑΛ όπως το ξέρουμε σήμερα. Το κόμμα αυτή τη στιγμή ζητά αρχηγό. Σίγουρα αν αυτό το κλίμα παραμείνει και μετά τις εκλογές και ξεκινήσει μια ευρεία σε συνεδριακό επίπεδο συζήτηση τότε το Κίνημα ή καλύτερα η ελληνική σοσιαλδημοκρατία θα μπορεί να ελπίζει σε μια ανάκαμψη της στασιμότητας στην οποία βρέθηκε και να ανταποκριθεί με έναν νέο μεταρρυθμιστικό λόγο στις αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμη 

Live η τηλεμαχία των υποψηφίων (πλην Γ. Παπανδρέου) για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Στις 10 το βράδυ στην ΕΡΤ, το προεκλογικό debate των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ