“Η κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία θα δημιουργούσε μακροπρόθεσμους κινδύνους για ολόκληρη την περιοχή”, τόνισε μεταξύ άλλων η Γιούλια Τιμοσένκο στο Reuters.
Έπειτα από τη συνάντησή της με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η Τιμοσένκο επεσήμανε σε δηλώσεις της, πως τα διεθνή μέτρα εναντίον της Ρωσίας έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής αναποτελεσματικά και ζήτησε να ληφθεί άμεση δράση για να αποτραπεί «μια εστία έντασης».
«Τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν φέρει εμφανή αποτελέσματα», είπε η ηγέτιδα της ουκρανικής αντιπολίτευσης συνοψίζοντας το μήνυμά της προς τη Μέρκελ.
«Αν αυτά τα μέτρα δεν φέρουν αποτελέσματα, μένουν δύο επιλογές: Να προχωρήσουν σε πιο ισχυρές κυρώσεις. Προτείνω μια σειρά μη βίαιων, οικονομικών μέτρων». Η εναλλακτική θα ήταν να παραδοθεί η Κριμαία στη Ρωσία.
Η Τιμοσένκο υπογράμμισε επίσης «τις σοβαρές ευθύνες» των ΗΠΑ και της Βρετανίας να υποστηρίξουν την Ουκρανία, καθώς είναι οι εγγυήτριες δυνάμεις της εδαφικής της ακεραιότητας βάσει του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994.
Όσον αφορά στο σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα για την ένταξη της Κριμαίας στη Ρωσία, η ηγερία της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 σημείωσε ότι η Δύση δεν θα πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια κίνηση. «Οι άμεσες επιπτώσεις θα είναι ένας ανταρτοπόλεμος. Αυτό θα δημιουργούσε μια πραγματική εστία έντασης στη Μαύρη Θάλασσα», προειδοποίησε η ίδια.
«Αν επιτραπεί στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει τέτοια στρατιωτικά μέσα στην περίπτωση της Κριμαίας, τότε πού θα σταματήσει;», διερωτήθηκε η Τιμοσένκο. «Ο Πούτιν θα πάει τόσο μακριά όσο του επιτρέψουν», εκτίμησε.