Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Την άρνηση των πολιτικών αρχηγών για τη «Μακεδονία του Ιλιντεν» πήρε ο Τσίπρας

Αρνητικοί είναι οι πολιτικοί αρχηγοί στην πρόταση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν».

Την πρόταση απέρριψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο ενημέρωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός.  Την ίδια στάση υιοθέτησαν οι Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης και Βασίλης Λεβέντης, με τους οποίους μίλησε τηλεφωνικά ο κ. Τσίπρας το πρωί του Σαββάτου.

Μετά την τηλεφωνική ενημέρωση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Παρασκευή, η ΝΔ σε ανακοίνωσή της τόνιζε ότι είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση οποιοδήποτε όνομα με τον όρο Ιλιντεν, γιατί επιβεβαιώνει και ενισχύει τον αλυτρωτισμό.

«Η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει την πρόταση “Μακεδονία του Ιλιντεν”, διότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία για ονομασία erga omnes και αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ», είπε ο πρωθυπουργός στην Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι είναι απολύτως αρνητική με αυτή την ονομασία. «Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, αναθεώρηση του συντάγματος και ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, σημείωσε τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα που ακούστηκε και επισήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση. «Περιμένουμε την τελική συμφωνία», ανέφερε ακόμη, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να συνεδριάσουν τα όργανα του Κινήματος Αλλαγής για την επίσημη τοποθέτηση.

Ο κ. Λεβέντης στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα επανέλαβε την πάγια θέση του ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων είπε στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το «Μακεδονία του Ιλιντεν» είναι το χειρότερο από όλα τα άλλα ονόματα και εξέφρασε την άποψη ότι έπεσε στο τραπέζι για να «καεί». Ο κ. Λεβέντης εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα καταλήξουν στο όνομα «Nova Makedonija», ενώ εκείνος από την πλευρά του προτείνει το «Σκόπια».

Στη συνομιλία τους, ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Λεβέντη ότι πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία, ενώ συμπλήρωσε ότι εφόσον τα Σκόπια δεχθούν τις «κόκκινες γραμμές» της Αθήνας, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε.

Μαξίμου: Πρώτα οι προϋποθέσεις, μετά οι ειδικές συζητήσεις

Επειτα από τον κύκλο επαφών του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, με ανακοίνωση το Μαξίμου επανέλαβε ότι βασική θέση είναι να μην γίνουν ειδικότερες συζητήσεις, προτού καλυφθούν οι προϋποθέσεις για συνταγματική αναθεώρηση για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού.

Αναλυτικά:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης για αναζήτηση μιας βιώσιμης συμφωνίας, στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας με ισχύ για όλες τις χρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα, η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς σε σχέση με την ονοματολογία, πως θέση της κυβέρνησης είναι να μην προχωρήσει σε ειδικότερες συζητήσεις, εφόσον δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι παραπάνω προϋποθέσεις».

Συνάντηση με Παυλόπουλο

Πριν από τον γύρο των τηλεφωνικών επικοινωνιών, ο κ. Τσίπρας βρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο το πρωί του Σαββάτου, προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Η μεταξύ τους συνάντηση κράτησε περίπου 50 λεπτά.

Στη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας στα εθνικά ζητήματα, ενώ ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αθήνα, για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.

«Οπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική πολιτική για δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται μια γραμμή που έχει διαμορφωθεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και αποτελεί κτήμα της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων.

«Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στον χρόνο, βιώσιμη και για αυτό δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και κυρίως υπερασπιζόμαστε τις βασικές πτυχές της εθνικής γραμμής, την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις, σε εξωτερικό και εσωτερικό, πράγμα που προϋποθέτει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει σε εγγυήσεις για εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού για να φύγουν τα εμπόδια», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι μια δύσκολη υπόθεση», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Νομίζω τη διαχειριζόμαστε με ευθύνη για αυτό θέλω να σας ενημερώσω, όπως ενημερώνω όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, γιατί θεωρώ ότι σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση για να αντέξουν οι λύσεις».

Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση και τόνισε τη σημασία της καθώς εντάσσεται σε ένα πλαίσιο διαμόρφωσης κοινής θέσης στα εθνικά θέματα.

«Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν διάφορες θεμιτές, φυσικές, όμως στα μεγάλα θέματα, όπως τα εθνικά, απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και για να αντέχουν στον χρόνο και γιατί όταν η Ελλάδα έχει ενότητα, είναι πιο δυνατή στο διαπραγματευτικό πεδίο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ

eXclusive

eTop

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ